Am avut ocazia să testez Acer Swift 5, mai exact SF514-52T-8673, un ultrabook foarte ușor și puternic, perfect pentru cei care călătoresc și nu vor un sistem lent și plictisitor. E adevărat, vine și cu un preț pe măsura performanțelor. Dar are dotări de top.

acer swift 5 SF514-52T-8673 review (14)

Mai multe detalii despre acest sistem găsiți pe site-ul oficial Acer. Un model relativ similar, dar nu exact același, este în oferta eMAG, ca să vă faceți o idee despre preț. Există și modele cu Core i5 și un preț mult mai bun. Pe Amazon este la ora asta cam 5.400 de lei.

Pro și contra Swift 5

Mi-a plăcut foarte mult:
– este extrem de bine realizat, foarte ușor și bine dotat;
– tastatura bună;
– autonomie destul de ok;
– performanțe bune;

Rămâne de discutat:
– ecran Full HD;
– grafică integrată;
– preț relativ mare;

Experiența cu ultrabook-ul Acer

Primul șoc a fost când am scos laptopul din cutie, este fix cât o coală A4 și ți se pare că ai doar o tabletă în mână. Totuși este un ultrabook complet, puternic, cu toate funcțiile de care ai nevoie. Ecranul este de 14 inch, dimensiunea preferată de români, chiar dacă majoritatea laptopurilor vin acum în variante de 13 inch. Asta înseamnă vă vei avea un desktop complet, că poți lucra perfect în aplicații Office și așa mai departe. Faptul că este Full HD mi s-a părut un pic deranjant, icon-urile și textul sunt mari, dar bănuiesc că le poți personaliza cum vrei. Ecranul este touch, ceea ce facilitează anumite gesturi și comenzi direct pe ecran, dar în schimb este un panel cu lumiozitate mai redusă.

Procesorul este Intel Core i7-8550U, din familia Kaby Lake, quad-core cu 8 threads, nucleele la 1.8GHz și capabil să atingă 4.0Ghz la nevoie. Scorurile de performanță sunt bune, le discutăm mai jos. Are un SSD de 512GB și a fost împărțit în două drive-uri, unul pentru sistemul de operare și unul pentru alte date. Doar 8GB de RAM, cu Window 10 Home și autonomie destul de. Ei spun 8 ore, dar asta numai cu setări maxime pentru a reduce consumul. În filme și utilizare normală trece de 4,5 ore.

Greutatea ultrabook-ului este de 930 grame, abia dacă îl simți în geantă, dar are putere de procesare bună. Carcasa este din magneziu, adică este rezistent, finisajele sunt bune, tastatura mi-a plăcut. Overall este o experiență pozitivă și cred că pentru profesioniști contează mai puțin prețul, cât combinația asta de performanță și greutate scăzută.

La capitolul conectivitate are două porturi USB 3.0, unul USB 3.1 Type C, HDMI și mufa de căști/microfon. Dispune de WiFi, Bluetooth și tot ce are nevoie un laptop normal.

Performanțe hardware

Am rulat doar Novabench, orientativ, pentru a vedea cât de bine stă sistemul la performanțe hardware. Procesorul este bun, Intel Core i7-8550U, dar ca placă video are doar varianta integrată Intel UHD 620. Sistemul are 8 GB RAM, foarte ok pentru aplicații normale, dar nu pentru soluții grafice sau jocuri sau chestii care implică procesare video mai intensă. E drept, este doar un sistem pentru călătorie, la birou poți lucra pe un desktop sau pe un sistem portabil mai dotat atunci când ai nevoie de putere de procesare.

Scorul din Novabench este bun pentru un laptop, are peste 1.300 de puncte, depășind astfel laptopurile office și entry level, care scot 300-600 de puncte, atingând astfel performanțe apropiate de laptopurile de gaming. Un laptop de gaming sau pentru procesare grafică atinge 1900 de puncte, iar un desktop puternic poate avea scoruri de 4.500 de puncte în același test. Procesorul este ULV (ultra low voltage), construit astfel pentru a crește autonomia. Dar vestea bună este că nu s-a dovedit deloc zgomotos, nici nu s-a încins foarte tare.

Stocarea este pe un SSD de 512GB, cred că poți schimba stocarea cu un model mai nou și mai rapid, mi s-a părut un pic sub sistemul meu. Am testat recent unele dintre cele mai rapide SSD-uri Samsung și probabil o să adopt unul cât de curând. Există un slot liber M.2 și poate fi folosit, teoretic conectarea pe M.2 este mai rapidă.

O problemă ar fi că în rest nu poți face upgrade la mai nimic. Există versiuni cu 16GB de RAM, dar nu ai slot pentru placă video (există niște variante externe, dar nu le-am testat, deci nu recomand așa ceva).

Concluzii

Acer Swift 5 este o alegere excelentă pentru cei care călătoresc. Nu este cea mai bună variantă, există sisteme cu autonomie mult mai mare. Dar acest model este foarte ușor și portabil, poate fi ținut lejer într-o mână și pentru rucsac este foarte bun. Puterea de procesare este bună, demnă de un sistem mult mai puternic. Stocarea este rapidă, deși se pot face mici îmbunătățiri. Personal aș recomanda varianta cu Core i5 pentru a obține un preț mai bun. Dar nu alegeți HDD, chiar dacă mergeți pe un SSD de 256GB, va fi ok, luați un hard-disc extern și se rezolvă fără prea multe costuri.

Dacă v-a plăcut acest model, puteți găsi un model similar aici.

Galerie foto