Am testat un dispozitiv All-in-One pentru birou, Asus AIO M241DA, versiunea cu SSD de 128GB și HDD de 1TB. Deși n-am mai testat de ceva vreme sisteme desktop, genul ăsta de abordare modernă pare să fie destul de interesantă. Arată foarte bine, mai ales pentru birourile cu spații deschise sau front-desk. Este suficient de puternic pentru aplicații office, iar ecranul tactil îl face să fie prietenos.

Pro și contra Asus All-in-One PC M241DA

Avantaje:

  • design modern;
  • format compact, în display, nu ocupă loc suplimentar;
  • opțiuni bune de conectare și accesorii;
  • display de calitate;

Dezavantaje:

  • opțiuni limitate de upgrade;
  • ești legat de priză;

Detalii tehnice Asus All in One PC M241DA

Ecran: 23.8″(60.5cm), LED, 16:9, Full HD, touchscreen
Procesor: AMD Ryzen 5 3500U
GPU: AMD Radeon Vega 8
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 GB SSD + 1TB HDD
Dimensiuni: 54.06 x 40.91 x 4.79 cm
Greutate: 5.4 kg
OS: Windows 10 Home
Conectivitate: 5x USB, HDMI, LAN
Preț: de la 3.000 lei
Mai multe specificații pe site-ul Asus România.

Experiența cu Asus All in One PC M241DA

Sistemul All-in-One are drept principal atuu design-ul modern și funcționalitatea. Ecranul foarte mare are marginile reduse, cu excepția zonei de jos care include și sistemul de sunet. Totuși, marginile subțiri reușesc să creeze impresia de ecran fără margini. Mi se pare că 24 de inch este modelul ideal pentru un birou confortabil, asta evident dacă nu ai neapărat nevoie de un monitor mai mare pentru activitățile tale. Este Full HD și nu are nici vreo placă grafică dedicată.

Modelul testat include însă o soluție audio Asus SonicMaster, cu un sistem de difuzoare cu bass puternic, oferă o experiență realistă în filme și jocuri. Are un unghi de vizualizare larg, de 178 de grade, și o acoperire extinsă de 100% a spectrului de culori sRGB. Tehnologia proprietară Asus Splendid vă oferă culorile corecte, indiferent că este vorba despre imaginea unui apus, un cer albastru și clar, sau tonalități ale pielii personajelor. Este un ecran mat cu protecție anti-strălucire, astfel că minimalizează reflexiile nedorite.

Asus AIO M241 are un suport simplu, dintr-o singură bucată de aluminiu. Proiectat pentru a oferi stabilitate excelentă și un aspect pe măsură, imită litera 人 din alfabetul chinez. Sistemul de prindere permite înclinarea ecranului  pentru a putea să te bucuri de cele mai confortabile unghiuri de vizualizare.

Sistemul poate veni echipat cu procesoare AMD Ryzen, eu am testat versiunea cu Ryzen 5 3500U, dar îl găsiți prin magazine și cu Ryzen 7. Varianta mai ieftină este, evident cu Ryzen 3. Sistemul de operare Windows 10 Home a venit instalat pe un SSD de 128GB Hitachi, iar stocarea este extinsă de un HDD Seagate de 1 TB. Sincer, prefer minim 512GB pentru stocarea OS, eu reușesc să îi umplu în câteva zile oricum, iar apoi mă chinui mereu să eliberez spațiu. Dar cred că te poți descurca mutând toate aplicațiile care necesită spațiu pe al doilea disc.

Experiența multimedia este completată de un sistem de sunet dezvoltat special de Asus. Are două difuzoare stereo de calitate, care dispun de camere de rezonanță mari și un bass avansat. Sunt multe tehnologii de sunet, SonicMaster combină compomente hardware audio foarte puternice și software optimizat pentru a oferi o calitate sonoră ridicată.  AudioWizard permite setarea în cinci moduri diferite de funcționare care permit personalizarea ușoară a setarilor audio. Modul Muzica aduce la viață toate melodiile favorite, modul Filme oferă o experiență cinematografică, modul Înregistrare permite înregistrări dinamice, iar  modul Jocuri adaugă experiențe dedicate gamerilor. Al cincilea mod, denumit “Vorbire” face ca vocile să fie mult mai clare și robuste, pentru conferințe, convorbiri și vloguri de calitate.

ASUS M241 dispune de un port de intrare HDMI care permite redarea de conținut audio și video generat de alte dispozitive echipat cu o ieșire HDMI, deci poate fi folosit și pe post de monitor obinuit. Are alte cinci porturi USB, unul situat frontal și patru pe partea din spate, pentru conectarea tuturor dispozitivelor tale periferice. Există și  o interfața HDMI pentru conectarea unui alt monitor extern suplimentar.

A venit în cutie cu tastatură și mouse pentru a putea fi utilizat direct. Butoanele sunt destul de largi și confortabil de utilizat, au o cursă bună. Mouse-ul este cam rudimentar, dar te descurci cu el destul de ok. Iar interacțiunea touch este interesantă, mereu mă obișnuiesc destul de ușor cu ea și apoi îmi pare rău când nu o mai pot folosi.

Concluzii

Asus All in One PC M241DA este perfect pentru birouri, pentru front-desk și chiar pot spune că este ideal pentru școala online. Are un setup extrem de simplu, este practic doar plug-and-play, merge imediat ce conectați cablurile. Ecranul este suficient de mare și prin comenzi tactile poți face tot ce vrei. Tastatura și mouse-ul include sunt ok. Configurația actuală poate rula aproape orice aplicație, merge și pentru servicii de streaming, doar la jocuri mai intensive vor fi probleme. Tocmai de-asta zis, este pentru birou și nu ceva pentru gaming.

Galerie foto