M-am jucat mai bine de o săptămână cu Asus N61j, un model multimedia, cu ecran de 16 inchi şi placă video dedicată, design premium şi o greutate redusă, nu e tocmai genul desktop relacement. Este generaţia dinaintea hit-ului anului 2010, Asus N73, iar mie mi-a venit la teste o variantă actualizată cu tehnologie 2010. Atuul lui N61 stă în boxele Altec Lansing, plus o placă video Nvidia pentru experienţe maxime.

Asus N61 – la teste

Puterea de calcul oferită este printre cele mai mari pentru un laptop disponibil acum pe piaţă. Procesor Core i5  la 2,53 GHz cu toate tehnologiile Intel noi, memorii RAM 4GB DDR3, Nvidia GeForce GT 325M, cu 1GB de RAM şi tehnologie CUDA. Hard-discul este de 500GB (5.400 rpm, SATA). Are cameră web, taste de control pentru volum, unitate optică integrată (DVD RW), al meu a venit cu Windows 7 pe 64 de biţi. Are USB 3.0, dar deocamdată nu prea ai la ce să îl foloseşti.

Asus N61 design

La capitolul atuuri maxime, trebuie să menţionez design-ul. Dacă îţi alegi un model pe care vrei să lucrezi zilnic, e clar că vei ţine cont de cum arată, nu doar de tehnologie. Îmi place carcasa cu desene, forma curbată, design-ul cu aluminiu al boxelor, tastatura largă şi comodă, care „ţi se aşează pe degete”. Ca punct negativ – rămân amprente şi mici zgârieturi pe carcasă, astfel că după o perioadă de utilizare se vede imediat că e „obosit”.

Trebuie să notez că sunetul este extrem de clar şi plăcut chiar şi fără boxe, iar dacă ai un sistem de sunet, placa audio scoate tot ce-i mai bun, este un adevărat sistem audio pentru muzică şi filme şi are o mulţime de setări avansate.

ads
Tastatura Asus N61

Ecranul este ok, dar nu mă încântă deloc rezoluţia de 1366 x 768 pixeli. Se pare însă că este un adevărat consemn între marii producători de laptopuri să folosească acest standard. Poate să scoată aproape de HD pe un monitor extern. Chiar nu înţeleg de ce n-ar avea display HD direct la laptop. Poate generaţia următoare 🙂

Asus N61 hands on

Cântăreşte sub 3 kilograme, deci nu este un laptop „de birou”. Una peste alta, m-am jucat cu el, m-am uitat la filme, m-am dat pe Internet şi mi-am făcut treaba fără bătăi de cap. Preţul începe de la 3.100 de lei, deci nu este scump deloc.

Concluzie:

Este un laptop puternic, multimedia, pentru joacă şi muncă, distracţie şi Internet, la preţul ăsta este chiar ok.

Dacă ţi-a plăcut, poţi cumpăra o variantă asemănătoare de Asus N61 de la eMAG.

O altă versiune mai actualizată puteți găsi aici. Ambele vin cu cadouri.