Asus N73, super-laptopul multimedia al taiwanezilor, mi-a lăsat o impresie pozitivă, este un desktop replacement excelent. Mi-a plăcut ecranul mare și luminos, design-ul general al laptopului, puterea oferită de procesoarele Core i5 și am testat capacitățile multimedia ale sistemului. Nu mi-a plăcut faptul că este relativ greu, de exemplu dacă stai pe fotoliu nu e tocmai un sistem de ținut în poală. De asemenea, încărcătorul are și el un kilogram și e foarte mare. Ecranul Full HD era absolut necesar la un astfel de sistem. Așa că, pentru experiența perfectă așteptați Asus NX90. Vestea bună ar fi că N73 este un laptop bun, la preț bun.

Asus N73

Mi-a plăcut tastatura, este bine așezată și ușor de cuprins, nu exagerat de spațioasă și nici înghesuită din cauza tastelor numerice cum se întâmplă la sisteme competitoare. Sunetul este cu mult peste medie, datorită tehnologiei Bang & Olufsen. Imaginea este bună, display-ul cu diagonala 17,3 inchi, iluminare LED, oferă rezoluția 1680×900 pixeli, de asemenea peste medie. Cu ajutorul unui cablu HDMI poate scoate Full HD pe un monitor extern sau un televizor compatibil.

Placa video este Nvidia GeForce GT335M, cu 1GB de memorie video dedicată, iar pentru a prelungi viața bateriei sistemul Super Hibrid Engine poate comuta pe placa video Intel. Are și tehnologia Nvidia Optimus.

Iar procesoarele Intel Core i5-460M, dual-core la 2,53 GHz, pot rula la 2,8 GHz datorită tehnologiei Turbo Boost. Cu 4GB de RAM și 1TB spațiu de stocare, laptopul oferă toate capabilitățile unui desktop multimedia într-un format laptop extrem de atractiv.

Asus N73JN

Cântărește circa 3,5 kilograme, deci mulți dintre noi au cărat în geantă laptopuri mai grele ani de zile la rând. Bateria este 6-cell însă, pentru un sistem multimedia oferă o autonomie destul de redusă.

Boxele realizate de Bang & Olufsen au o putere de numai 3W. Se aude bine în cameră sau spații cu acustică specială. În orice caz, volumul camerei de sunet este de 80 centimetri cubi, de 4 ori mai mare decât la orice laptop normal cu boxe încorporate.

În plus, are o mufă USB 3.0.

Merită?

Pe scurt, Asus N73 este un laptop foarte bun, peste media sistemelor multimedia, capabil să ruleze jocuri, să redea filme și aplicații complexe, dar este și un sistem business avansat. Nu te dezamăgește la niciun capitol, iar prețul său este de circa 4100-4200 lei.

Cei care caută un sistem multimedia mai acceibil pot găsi la aproape jumătate de preț modelul Asus K70.