Am testat Asus ROG Zephyrus G14 GA401, un laptop compact și ușor, dar cu performanțele unui sistem de gaming. Este un model cu procesor AMD și grarfică Nvidia RTX, surpride prin performanța oferită. Mai ales că are un design extrem de cuminte, fără elemente de gaming, pare un notebook de birou.

Asus ROG Zephyrus G14 GA401

Pro și contra ROG Zephyrus G14

Avantaje:

  • dispozitiv compact și puternic;
  • performanțe de gaming avansate;
  • procesor octa-core AMD Ryzen 9;
  • grafică Nvidia RTX 2060 Max-Q;
  • ecran 2560×1440 px;
  • cântărește 1.6 kilograme;

Dezavantaje:

  • autonomie limitată;
  • preț peste medie;

Detalii tehnice

Ecran: 14-inch WQHD (2560 x 1440) IPS, 60Hz, 100% sRGB, Pantone Validated
Procesor: AMD Ryzen 9 4900HS
GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060, 6GB GDDR6
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 1TB SSD Intel
Conectivitate: 1 x USB 3.2 Gen 2 Type-C +DisplayPort 1.4, 1 x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 2 x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1 x HDMI 2.0b, 1 x 3.5mm jack
Dimensiuni: 32.4×22.2×1.79 cm
Greutate: 1.6Kg
Baterie: 76Whrs, 4-cell
OS: Windows 10 Pro
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, Wi-Fi 6,
Preț: 9.149 lei
Mai multe detalii despre acest laptop găsiți pe site-ul Asus.

ads

Review Asus ROG Zephyrus G14 GA401

La momentul lansării oficiale, acest model a fost prezentat de Asus drept „cel mai puternic laptop de gaming cu ecran de 14 inch”. Deja pe mai multe magazine online din România este stoc epuizat, dar se poate găsi în altele. Prima configurație adusă are multe noutăți: procesorul de top octa-core AMD Ryzen 9 4900HS, placa video GeForce RTX 2060 cu 6GB GDDR6, 16 GB memorie DDR4-3200, stocare de 1TB pe SSD M.2 NVMe PCIe 3.0 și include tehnologie WiFi 6.

Cea mai mare provocare pentru inginerii Asus a fost să facă un laptop performant în carcasa clasică de laptop de 14 inch. Practic, lățimea lui este de doar 17,9 milimetri, iar pentru a atinge astfel de performanțe a trebuit gândită iar o soluție de răcire mai eficientă. Din fericire, odată cu evoluția procesoarelor, dimensiunea acestora scade, se apropie tot mai tare de componentele de la telefoane, iar performanțele cresc de la an la an. Astfel că putem vedea un laptop relativ compact, dar care are puterea unui dispozitiv masiv și greoi. Asus a anunțat anul trecut că nu va mai produce laptopuri masive și grele, ci dispozitive puternice și ușoare.

Sistemul de răcire include radiatoare, o rețea de cinci heat-pipe-uri care acoperă procesorul, acceleratorul video și VRM-ul, tunele anti-praf și ventilatoare n-Blade cu 81 de lamele, reglate să optimizeze acustica în carcasele foarte mici. Pe lângă faptul că este foarte ușor, la doar 1.6 kilograme fiind ideal pentru orice deplasare, laptopul oferă autonomie de 10 ore, plus posibilitatea de a-l încărca pe USB Type-C, exact ca un telefon mobil.

Pentru a fi ușor și rezistent, carcasa e construită din aliaj de magneziu, iar zona de sprijin a mâinilor are ranforsări sub formă de fagure pentru rezistență cu un minimum de material suplimentar. Confortul lucrului pe GA401 a fost îmbunătățit și prin adoptarea balamalei ErgoLift, care înclină tastatura la un unghi mai convenabil odată cu deschiderea capacului.

Zephyrus G14 este primul laptop ROG care a integrat autentificarea cu amprentă în butonul de pornire. O singură apăsare pornește portabilul și memorează în cache amprenta utilizatorului, salvând-o pentru a fi transmisă atunci când Windows este gata pentru etapa de autentificare. Pe laptopurile cu mai mulți utilizatori, sistemul de operare detectează în mod automat contul individual.

Eu am prins la review modelul echipat cu un ecran mat de 14 inch cu rezoluția QHD (2560 x 1440 pixeli) cu acoperire de 100% a spectrului sRGB. Panoul este pus în valoare de placa video GeForce RTX 2060 cu 6GB GDDR6 și dispune în plus de ROG Boost pentru atingerea unor frecvențe de până la 1298 MHz la 65 W. Arhitectura Turing pune laolaltă nuclee dedicate oferind toate tehnologiile de imagine de ultimă generație și include inteligență artificială.

Laptopul are  16 GB de RAM DDR4-3200 care poate fi extinsă la 32GB conform site-ului oficial. Datele sunt stocate pe o unitate SSD M.2 NVMe PCIe 3.0 de 1 TB. Transferul rapid de date este facilitat de conexiunea integrată Intel Wi-Fi 6(Gig+) 802.11ax. Configurația are o baterie de 76 Wh, cu 4 celule Li-ion.

Este un laptop destul de scump, prețul recomandat este acum 9.149 lei, dar pe de altă parte oferă performanțe foarte bune, de nivelul sistemelor complexe de gaming pe care le-am testat anterior.

Teste hardware

Am rulat pe Asus ROG Zephyrus G14 GA401 testele hardware obișnuite pe care le fac pe laptopuri. Folosesc în special NovaBench pentru a urmări în timp scorurile obținute și a face mici comparații între diversele dispozitive și platforme. Acest model cu Ryzen 9 și RTX 2060 a obținut un scor similar cu un laptop de 5 kilograme integrând Core i9 și RTX 2080. E adevărat, fiecare rulează testul în felul său, sunt diverse probleme cauzate de drivere – de aceea unele scoruri nu sunt validate. Perofrmanțele depind și de Windows, dacă este Home sau Pro, dacă este activat sau nu. Dar chiar și așa, performanța este excelentă. Iar laptopul cu i9 și RTX 2080 este aproape dublu ca preț, triplu ca greutate.

Folosesc în ultima perioadă testele 3DMark pentru jocuri video și PCMark pentru putere de calcul, tot ca să am o idee cât de cât despre performanță. S-a descurcat onorabil, nu are scorul unui sistem de gaming high-end, dar tot bate cam 85% dintre alte sisteme testate din toată lumea. În orice caz, poți spune cu siguranță că se va descurca în orice situație, fie că vine vorba de muncă, fie că este vorba de distracție.

Concluzii

Asus ROG Zephyrus G14 GA401 este unul dintre cele mai performante laptopuri care sunt destinate și gaming-ului, dar și aplicațiilor intensive pentru muncă. Este un produs echilibrat, care oferă un foarte bun rapot calitate / preț. Practic are scoruri similare unor dispozitive de gaming mult mai scumpe. În plus este mai compact și ușor, poate fi luat oricând în rucsac, se încarcă pe USB Type-C și oferă foarte multă performanță. Nu spun că este ieftin, are un preț destul de mare, dar cred că este foarte greu să găsești performanță similară la acest nivel de preț. Îl recomand cu încredere.

Galerie foto Asus ROG Zephyrus G14 GA401