Am testat Asus ProArt StudioBook Pro X W730G5T, un laptop dedicat creatorilor digitali, o adevărată stație de lucru mobilă pentru profesioniști. Procesorul este Xeon, placa video Nvidia Quadro, iar laptopul dispune de Screenpad, un al doilea ecran sau spațiu pentru short-cut-uri. Stocarea este pe SSD, iar memoria este de 64GB de RAM.

Pro și contra StudioBook W730

Avantaje:

  • dotări hardware de nivel maxim;
  • design clasic, premium;
  • autonomie destul de bună;
  • autentificare cu amprentă;
  • opțiuni de conectivitate multiple;

Dezavantaje:

  • nivel de preț pe măsura dotărilor;
  • are nevoie de răcire suplimentară;

Detalii tehnice Asus StudioBook W730

Ecran: 17 inch IPS 1920×1200 pixeli, anti-glare, 300 nits, contrast 1000:1
ScreenPad: 5.65” FHD+ (2160 x 1080) Super IPS display
Procesor: Intel Xeon E-2276M  Coffe Lake, 6-core, 2.8Ghz / 4.7GHz
GPU: Nvidia Quadro RTX 5000
Memorie: 64 GB RAM
Stocare: 512GB Intel (suportă 4TB)
Dimensiuni: 38.2×26.5×2.82cm
Greutate: 2.5Kg
Baterie: 95Wh 6-cell
OS: Windows 10 Pro
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, WiFi 6, USB Type-C
Concetivitate: 2 x Thunderbolt 3 USB-C, 3 x USB 3.1 Gen 2 Type-A, 1 x HDMI 2.0, 1 x card reader 1 x audio jack, 1 x RJ45 LAN jack
Preț: –

Un model similar (15.6 inch, cu Intel Core i7) costă 22.000 lei la eMAG. Mai multe detalii tehnice găsiți pe site-ul Asus.

Review ProArt StudioBook Pro X W730G5T

Este prima generație de stație de lucru portabilă realizate de Asus. Renumele brandului a fost suficient pentru ca produsele disponibile în magazine să fie sold-out la ora actuală. Am informații că va reveni în magazine curând. Configurația testată este realizată special pentru creatorii de conținut digital, fie că e vorba de fotografie, video sau grafică 3D. Procesorul este Xeon E-2276M, din generația Coffe Lake, cu 6 nuclee și 12 threads, care stau la 2.8GHz și pot atinge la nevoie 4.70 GHz. Este susținut de o placă video de nivel profesional cu performanțe maxime, Nvidia Quadro 5000 RTX, care are 4GB. Deși este un dispozitiv mobil și cântărește doar 2.5 kilograme, acest laptop oferă performanțele unui desktop de editare.

Mi-a plăcut realizarea, pe sistemul de laptop clasic, cu design serios, fără acele elemente de design de gaming pe care le au laptopurile ROG. Este un dispozitiv de birou, deci foarte serios. Ecranul pe format 16:10 este bun pentru editarea video și este de asemenea anti-glare, ceea ce este foarte important pentru creatorii de conținut. E un display IPS LCD, FullHD+ cu rata de refresh 60Hz, o rezoluție de 1920 x 1200 pixeli. Are o acoperire de 97% pentru spațiul de culoare DCI-P3, o deviație DeltaE mai mică de 2 și o certificare Pantone pentru calibrarea din fabrică. Din păcate, acest model nu poate fi comandat cu un display 4K, dar îl puteți conecta la un monitor extern 4K dacă aveți nevoie de așa ceva.

Mi-a plăcut faptul că balamalele sunt destul de solide, iar ecranul se poate deschide la 180 de grade. Carcasa este realizată dintr-o combinație de metal și plastic, cu elemente striate care îl fac să stea foarte bine în mână, nicio șansă să alunece. De asemenea arată mult mai bine decât laptopurile care au plastic lucios pe exterior. Are multe opțiuni de conectivitate, nu lipsește mufa Gigabit, HDMI, porturi USB 3.0, USB Type_C cu Thunderbolt 3, precum și un cititor de carduri SD foarte important pentru creatorii din media. La toate astea se adaugă WiFi 6 și Bluetooth 5.0, astfel încât aveți cele mai bune opțiuni de conectivitate.

Tastatura este ok, destul de comodă pentru a scrie continuu, cu butoane mari și bine definite, care au o cursă lungă, plăcută. Nu lipsește iluminarea pe alb, foarte utilă pentru momentele când lucrezi și nu este tocmai lumină în jurul tău. Există setul de butoane cu cifre pe partea dreaptă, util celor care trebuie să introducă de multe ori date în tabele, dar și pentru alte operațiuni. Totuși aș fi preferat ca butoanele de funcții să nu necesite apăsarea cu Fn, care uneori este enervantă. Fără Fn au alte funcții, de exemplu Volum+/- sau luminozitate. Zona de palmrest este confortabilă, dar trebuie să te obișnuiești cu ScreenPad.

În loc de Touchpad, Asus a implementat la laptopurile de ultimă generație un ecran tactil. În cazul de față este ScreenPad 2.0, lansat în 2019. Puteți seta acolo short-cut-uri pentru aplicații, fie să puneți tastele pentru cifre acolo, fie să îl utilizați doar pentru aplicația dorită. Eu l-am setat să stea ca Touchpad clasic neavând un mouse conectat tot timpul la dispozitivul de test. Faza interesantă este că recunoaște gesturile exact ca ecranul unui telefon, poți face zoom și să rotești imagini.
ScreenPad 2.0 are o diagonală de 5.65 inch, este FHD+ (2160 x 1080 pixeli), un display Super IPS. Este acoperit cu un strat special împotriva amprentelor.

Laptopul dispune și de un senzor de amprente care permite o metodă rapidă de deblocare cu ajutorul Windows Hello. Modelul vine cu Windows 10 Pro și avea instalat doar un SSD Intel de 480GB, dar suportă stocare extinsă până la 4TB. Are 64GB de RAM și se pot pune maxim 128GB. La capitolul video suportă placa Nvidia Quadro RTX cu 16GB de memorie, dar va crește simțitor și prețul.

Dacă ar fi să menționez ceva negativ privind acest model, vă pot spune doar că se încinge. Răcirea a fost proiectată cu evacuarea în jos, spre birou. Dacă țineți laptopul în brațe nu o să vă placă deloc, poate doar iarna, când nu se dă încălzire. Are nevoie de un suport pentru disiparea căldurii. Evident, am rulat o serie de teste pe el, nu este un dispozitiv de gaming, dar stă destul de bine și la acel capitol. Găsiți în galerie majoritatea scorurilor.

Bateria este printre cele mai mari disponibile pe un laptop, de 95W. Poate fi comandat și cu o baterie mai mică, de doar 63W, dacă sunteți siguri că o să stați mai mult la birou. Ține peste șase ore în utilizare normală, activând opțiunile de economisire a energiei, ceea ce mi se pare uimitor pentru o stație atât de puternică. Pe Youtube sau Netflix ține și 8 ore, fără alte interacțiuni. Evident, dacă lucrați la randare video, nu o să țină chiar atât.

Concluzii

Asus StudioBook W730 este o stație de lucru portabilă, foate bine dotată, cu puterea hardware a unui desktop, dar în corpul unui laptop office chiar ușor. Este pentru creatorii care călătoresc des, au nevoie de puterea de calcul pentru a exporta creațiile lor digitale, dar și de conectivitate maximă și autonomie bună. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont că nu este deloc un laptop ieftin. Deocamdată este sold-out, dar trebuie să puneți deoparte cel puțin vreo 4.000 de euro pentru acest model (un model similar cu ecran de 15.6 inch, cu Intel Core i7 costă 22.000 lei la eMAG). Altfel, este echilibrat, foarte bine dotat și performant, fiind destul de ușor pentru a fi luat oricând pe drum.

Galerie foto