Asus Transformer Book T100 Chi este unul din noile modele lansate de taiwanezi anul acesta, un sistem ultraportabil, care se transformă în tabletă la nevoie. A fost prezentat în România la final de martie, iar la mine a ajuns la început de iunie. Este practic actualizarea modelului Transformer Book T100 pe care lucrez eu atunci când călătoresc. 

Asus Transformer Book T100 Chi
Asus Transformer Book T100 Chi

Pro și contra Transformer Book Chi T100

Mi-a plăcut foarte mult:

– noul design ultra-slim și carcasa metalică;
– este foarte ușor, dar cu o autonomie bună;
– performanța a crescut mult, concurează cu un laptop;
– sistemul de prindere cu magnet este mai bun;

Rămâne de discutat:
– nu mai are port USB pentru HDD extern sau pentru a încărca un smartphone;
– tastatura trebuie încărcată separat, are o baterie mică;
– prețul este mai mare;

ads

Experiența cu T100 Chi

Eu am apreciat de la început ideea Asus de a crea sisteme ultra-portabile facil de luat în călătorie. Ei au inventat practic netbook-ul, am văzut primul EeePC și l-am folosit într-o deplasare și a fost genial. E drept, netbook-ul a fost o categorie de mare succes pentru o perioadă, dar nu răspundea multor probleme. Apoi a apărut ecranul tactil și combinația netbook/tabletă. Combinația asta, deși părea că nu va avea succes, a început acum să prindă. Windows 8 a fost optimizat pentru touchscreen, ne-am învățat cu ecranul tactil și gesturile, iar apoi tableta a devenit un ingredient esențial pentru consumul de conținut. Dar atunci când ai nevoie să scrii și să lucrezi, tastatura și mouse-ul rămân esențiale. Așa că un dispozitiv 2-în-1 rămâne cea mai bună alegere pentru drum.

Eu am de peste un an modelul T100 anterior și lucrez pe el. Da, performanța nu este nemaipomenită, dar autonomia este mai mare decât a oricărui laptop. Este foarte ușor și îl iau rapid în geantă, chiar dacă ies la plimbare sau merg la conferințe, nu este greu de cărat. Mai mult, îl folosesc să încarc telefonul când sunt pe drum. Iar ca putere de procesare, n-am avut probleme cu editarea foto sau cu Movie Maker. Rulează mai greu, ai timp de așteptare, dar repet, pentru călătorie este excelent. Ei bine, T100 Chi îmbunătățește aproape fiecare aspect.

În primul rând este mult mai subțire și mai ușor, iar construcția mai bună , mai solidă. Ecranul este Full HD, cu diagonala 10.1 inch, densitate 224 ppi, una din cele mai bune din industrie. Procesorul este quad-core, un model din generația nouă, Intel Bay-Trail Z3775, care are frecvența de bază de 1,46GHz, dar urcă pînă la 2,39GHz atunci când ai nevoie. Este un procesor pe 64 de biți, cu 2MB memorie cache, integrează un procesor grafic HD Graphics la 311Mhz, care poate urca la 778 MHz atunci când este nevoie. Ca nivel de performanță este similar unui laptop, în NovaBench a scos 400 de puncte, față de 150 de punte pentru un netbook cu Atom sau 300 de puncte pentru T100 de anul trecut. Spre comparație un laptop Core i5 urcă la 550 de puncte, iar Core i7 peste 600 de puncte.

Asta înseamnă doar că îți faci treaba mai rapid și fără bătăi de cap. Nu este un sistem pentru grafică sau jocuri video, nu este pentru fotografii care lucrează cu fișiere RAW. Dar pentru drum poate fi cea mai bună variantă pentru orice corporatist sau pentru orice antreprenor. Poți face orice vrei online, are acces la Office și la toate aplicațiile Microsoft. Stocarea este de 64GB, destul de ok, în rest puteți folosi servicii de cloud pentru stocarea datelor astfel încât să nu aveți surprize cu spațiul. Se poate accesa de asemenea un HDD extern prin cablu OTG sau un card de memorie suficient de mare. Sistemul testat a venit cu 2GB de RAM, cred că pentru a avea o experiență perfectă ai nevoie de cei 4GB de RAM suportați de procesor.

Sistemul de prindere tabletă/tastatură a fost reproiectat, iar față de primul T100 este mult mai bun. Nu mai este atât de gros și prinderea magnetică este mai bună. Tableta are de asemenea două camere foto, una pe spate de 5 megapixeli, precum și una frontală de 2 megapixeli.

Tableta cântărește cam 570 de grame, iar tastatura 510 grame. Autonomia a fost de circa 8 ore, la T100 de anul trecut treceam de 9 ore, dar avea două baterii integrate. Era mai gros și mai greu, deci se justifică oarecum schimbarea.

Concluzii

Dispozitivele de tip tabletă sunt mai ușor de luat pe drum, mai comod de utilizat în avion sau în tren, dar aveau o problemă: pentru a fi productiv ai nevoie de tastatură și mouse. Astfel, Transformer Book T100 Chi rezolvă ambele probleme – ai o tabletă pentru jocuri și divertisment, dar ai și tastatură și mouse pentru momentele de lucru. Are un Touchpad integrat care merge foarte bine, dar dacă nu vă place nici touchscreen, nici Touchpad-ul, puteți pune un mouse pe Bluetooth.

Asus Transformer Book T100 Chi este un dispozitiv ultraportabil, destul de performant pentru orice task normal. Foarte bun pentru drum și foarte util. Îl recomand.

Galerie foto