Am testat Asus Zenfone 2 Laser, un smartphone de nivel mediu, mai slab decât primul Zenfone 2 și decât versiunea Zenfone 2 Selfie, dar accesibil și bine dotat. Păstrează linia de design și se descurcă bine aproape la orice test de performanță. Prețul acum este de circa 849 lei.

Asus Zenfone 2 Laser (3)

Avantajul acestui model este dat de autofocusul laser de la camera foto, o invenție care aparține LG, a fost preluată de Asus. Compania taiwaneză a realizat o mulțime de variante ale terminalului Zenfone 2 și trebuie să fii foarte atent la detalii când îl cumperi.

Pro și contra Zenfone 2 Laser

Mi-a plăcut la acest model:
– design-ul și realizarea;
– ecranul bun;
– camera foto ok;
– interfața ok;
– preț bun;

Rămâne de discutat:
– performanța de nivel mediu;
– grafică 3D pentru jocuri e slabă;
– autonomie medie;
– nu are NFC;

Experiența cu Zenfone 2 Laser

Asus a atras atenția pasionaților de smartphone cu un model cu 4GB de RAM, respectiv primul Zenfone 2. Apoi a adus rapid pe piață modele mai ieftine, dar cu 2GB de RAM. Apoi au adus modele specializate, precum Selfie sau Laser, dar sunt tot cu 2GB de RAM. Cei care visează la performanțele primului Zenfone 2 vor fi dezamăgiți. Cam toate modelele Zenfone 2 sunt terminale 4G, lucru pe care utilizatorii îl confundă cu 4GB de RAM din cauza modelului inițial. Tehnologia 4G permite accesul la servicii de Internet mai performante, dar numai dacă aveți abonament 4G și sunteți în zona de acoperire a serviciilor.

Procesorul este Qualcomm Snapdragon 410, cum zice românul “nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Vedeți și testele de performanță mai jos, dar nu este un model performant. Își face treaba, te descurci cu el, dar nu vă așteptați la performanțe. Procesorul este quad-core la 1,2GHz, un model care reduce consumul energetic. Acceleratorul grafic este Adreno 306, iar cei 2GB de RAM sunt ok. Doar că în clipa asta găsiți telefoane care oferă dotări similare la 600 de lei. Stocarea internă este de 16GB, iar telefonul include un slot de carduri microSD de pînă la 128Gb. Camera foto de pe spate are senzor de 13 megapixeli, iar cea frontală pentru poze selfie este de 5 megapixeli.

Ecranul de 5 inch este 720p (1280×720 pixeli), iar versiunea de Android este 5.0 Lollipop. De asemenea, bateria integrată este de 2.400 mAh, un pic mai bine decât competiția.

Pe de altă parte, telefonul arată foarte bine, este bine construit și realizat din materiale bune. Stă comod în mână și este confortabil de utilizat. Dă senzația că este solid, nu scârțâie cum fac multe alte produse accesibile. Cu un procesor mai bun, gen Snapdragon 610 și 4GB de RAM, ar fi fost un smartphone de vis. Dar probabil că și prețul ar fi crescut simțitor.

Performanțe hardware

Am testat modelul cu obișnuitele teste de performanță pe care le folosesc de obicei. Fiindcă Antutu s-a schimbat, versiunea 6.0 nu a mers pe Zenfone 2 Laser, n-am idee de ce anume, zicea că nu este compatibil. Pe celelalte teste a fost de nivel mediu spre slab. În Geekbench se situează mult sub Galaxy S5 sau Nexus 5, sub Moto X. La capitolul multitasking se apropie pe undeva de Galaxy S4. Deci nivelul său practic este cam de 2013, la acea vreme ar fi fost un hit.

Huse pentru Zenfone 2 Laser

Deși nu este un smartphone foarte scump, Asus Zenfone 2 Laser poate fi și el protejat cu huse, cu folie pentru ecran, pentru ca să fie totul ok. Este un smartphone care arată bine și poate că husa îl face mai voluminos și mai greu, dar pe de altă parte, cu husă poate să cadă pe jos fără să se zgârie sau să se strice. Depinde de folia utilizată dacă va rezista și la impactul pe display. Vă recomand câteva huse Zenfone 2 Laser de la MobileDirect.ro, unul dintre cei mai dinamici jucători din industrie. Mie cele colorate mi-au plăcut tare mult.

Concluzii

Asus Zenfone 2 Laser este un smartphone de nivel mediu. Arată bine, este bine realizat. Un pic cam slab ca nivel de performanțe, dar nu toată lumea caută asta. Pe de altă parte, prețul este unul foarte bun. Decât să cumperi un model oarecare, cred că design-ul Asus se impune. Dar pe de altă parte există și alternative.

Galerie foto