Am terminat de scris și review-ul Asus Zenfone 4, un smartphone bun, de urmărit la ofertă. Am reușit să filmez, dar îmi dau seama și eu că aici calitatea n-a fost chiar cea care trebuie. Oricum, dați un play și lăsați-mi impresiile voastre. O să iasă mai bine pe viitor.Pro și contra Asus Zenfone 4

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul acestui model, tinde spre premium;
– camera foto de pe spate este bună;
– autonomie bună;
– ecran decent și bine proporționat;

Rămâne de discutat:
– procesorul este economic;
– prețul este măricel;

Experiența mea cu telefonul

Am avut ocazia să testez Zenfone 2 și Zenfon 3 și să văd câteva dintre celelalte modele. Asus a reușit să facă treabă bună pe telefoane mobile, și-a respectat statutul de mare brand, a făcut produse destul de echilibrate și în general bine poziționate. Dar de data asta Asus încearcă să joace această carte a brandului cerând un preț premium, care pune clientul în dificultate. Am să comentez mai spre final legat de preț.

Eu am testat Asus Zenfone 4 (ZE554KL) – atenție mare la coduri că nu e totuna cu ZC554KL sau ZS551KL, ZD553KL și altele. Au forme diferite, dotări diferite, unele și nume diferite. Modelul păstrează tradiția, aduce un design bun, de terminal premium, are un ecran de 5.5 inch Full HD, are cameră foto pe spate de 12 megapixeli – bine făcută, nu aveți megapixelii degeaba. Are o cameră frontală bună, de 8 megapixeli, precum și o baterie integrată foarte ok, de 3.300 mAh. Per-total pare un model de top, iar poziționarea la 2.100 de lei ar trebui să confirme asta.

Însă procesorul acestui model, Qualcomm Snapdragon 630, nu este cea mai bună alegere pentru Android. După cum știm, producătorul american are patru niveluri de procesoare, 8xx pentru mare putere, 6xx pentru telefoane medii, 4xx pentru autonomie mare și 2xx pentru telefoane ieftine. Procesoarele 8xx au în general patru nuclee de putere și 4 economice pentru ține pasul cu aplicațiile intensive și pentru a avea și autonomie ok. Cel mai bun este echilibrul, altfel ar muri bateria telefonului rapid.

Momentan sunt mai multe procesoare din seria 6, unele telefoane încă vin cu 625 care este din 2016, iar versiunea de anul trecut este 630. Aduce cu 30% mai multă performanță și stă un pic mai bine la grafică. Dar toate cele opt nuclee sunt economice, Cortex-A53, chiar dacă unele la 2.2GHz, iar altele la 1.8GHz. Merge ok, rulează toate aplicațiile, dar atunci când aveți nevoie de putere, nu prea o să vă ajute. O serie de aplicații intensive au nevoie de putere și de grafică. Altfel ar fi stat situația cu Snapdragon 660, cea mai bună alegere pentru un telefon mid-range, care are patru nuclee de putere și patru economice și totuși nu este de top.

Apropo de asta, există un Zenfone 4 ZE554KL care are 6GB de RAM și procesorul Snapdragon 660. Dacă îl găsiți undeva, acesta chiar merită banii și nu va dezamăgi deloc. Probabil ar fi un pic mai scump, dar diferența merită.

Terminalul testat a fost însă cu 4GB de RAM și 64GB de stocare, este dual-SIM, dar cardul de memorie microSD se poate pune doar pe un slot de SIM. Aveți astfel de ales, fie vă puneți ambele numere, fie lăsați un slot liber pentru cardul de memorie. În general, 64GB sunt suficienți, chiar dacă filmați și faceți poze și instalați toate jocurile din Google Play. Cam 51GB erau liberi după ce am testat telefonul, deci mai este destul pînă să se umple. Asus oferă și propria platformă de Cloud, Webstorage, unde puteți muta pozele, puteți apela la Google Photos sau la altele asemenea.

Discutăm despre performanțe mai jos. Platforma Android este 7.1.1, cred că urmează actualizarea la Android 8.0 Oreo și totul va merge foarte bine. Interfața este extrem de simplă. ZenUI 4.0 are un design simplu și ușor de înțeles, fără elemente grafice suplimentare. Cum spuneam, puteți instala Nova Launcher sau chiar Pixel Launcher pentru a avea o experiență aproape de Android curat. Au instalat foarte puține aplicații, una de mentenanță și protecție, alta pentru poze selfie, una pentru starea vremii. În rest sunt cam aplicațiile standard cerute de Google.

Punctul forte al acestui model, dincolo de camera foto, este că are autonomie bună. Fără să fie frecat tot timpul, folosit ca telefon normal, va avea autonomie bună. Mult peste orice telefon performant. Două zile, poate chiar trei, depi de utilizare. Camera foto de pe spate este aproape mai bună decât la modelele de top testate de mine. Combinația de senzor dual-pixel și software este bună și ies imagini foarte clare, unele mai clare decât pe S8.

Discutăm însă iar despre preț în zona de Concluzii, mai jos.

Performanțe hardware

Terminalul are performanțe medii spre slabe (varianta Snapdragon 630 / 4GB de RAM). Mi-a atras atenția cineva că scorul din Antutu nu corespunde cu ceea ce apărea pe alt site. Ei bine, testele sunt irelevante, dar ne ajută să ne facem o idee privind capacitățile unui telefon. De la 80.000 de puncte în sus, cam toate terminalele se mișcă bine. Dacă vreți Ferrari, atunci aveți nevoie de cele cu 180.000-200.0000 de puncte, dar cu un preț pe măsură. Dacă vreți un telefon mediu, căutați unul cu 100.000-150.000 de puncte în Antutu.

Dar problema este că Antutu s-a schimbat. Astăzi am constatat că pe Asus Zenfone 4 rulasem testul Antutu 7, care dădea un scor de 87.000 de puncte. Credeam că nu văd bine. Mă gândeam că prima dată, când scosese 47.000 de puncte, am avut Power Saving on sau ceva. Apoi mi-am dat seama, rulasem anterior Antutu 6, care dădea cu totul alt scor. Am refăcut testul cu Antutu 6.3.5, ieste 46.000 de puncte, deci asta cred că a fost problema. Nu are un meniul clar de Power Saving, are doar boost. La baterie are doar Optimzier, care închide programele care consumă baterie și cam atât. În rest, scazi tu luminozitatea, ții telefonul mai mult închis și asta e. Aplicațiile din Google Play care promit îmbunătățiri la baterie nu prea merg. Am testat vreo 100, niciuna nu a dat semne că ar merge.

Apoi am rulat și alte teste să vedem care sunt diferențele. În GeekBench, care mi se pare destul de cunoscut, a scos scor slab la single-crore dar un scor decent la multi-core, ceea ce înseamnă că, per-total, își face treaba. Scorul la single-core este însă cam 1/3 dintr-un terminal performant, deci și experiența cam așa trebuie gândită. Sub modelele de top. Sunt însă mulți care consideră că autonomia este mai importantă.

Testele au și o parte bună, arată că procesorul nu s-a prea încins, temperatura era doar cu puțin peste nivelul camerei (34-35 de grade), spre deosebire de 80-90 de grade la modelele de top. Deci nu se va încinge să te ardă la mână când joci ceva. Nici nu vei câștiga jocurile, dar asta e ok.

Concluzii

Asus Zenfone 4 ZE554KL este un smartphone bun, destul de bine dotat, dar cu un procesor destul de lent. Unii vor fi mulțumiți pentru că nu are lag în interfață. Dacă folosiți doar email, browser, Facebook și Instagram, va fi telefonul perfect. Totuși, cei care joacă jocuri video, cei care folosesc aplicații mai complexe, vor resimți procesorul slab. Terminalul este de urmărit la campaniile de reduceri. La un preț de 1700-1800 de lei, este de luat. La peste 2000 de lei nu prea este în top. Am să vă fac un top al terminalelor de circa 2000 de lei să vedeți acolo telefoane performante.

Aantajele majore ale acestui model sunt camera foto foarte bună, dar și autonomia peste medie. Dacă vă place, îl puteți lua de pe link-ul meu afiliat.

Galerie foto