Am testat Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL), un model accesibil și cu baterie mare, procesor puternic, camere foto excelente. Este de cumpărat acum, deși are competiție puternică de la alte branduri mari.


Dați un play la video și vă aștept pe YT să discutăm despre telefoane.

Detalii tehnice Asus ZenFone Max Pro (M2)

Ecran: 6.26″ IPS 19:9 FHD+, 450nits, Gorilla 6
Procesor: Qualcomm Snapdragon 660 Octa-Core 2.2GHz
Procesor grafic: Adreno 512
Memorie: RAM 6GB LPDDR4X
Stocare: 64GB eMCP
Camere pe spate: 12MP (Sony IMX486)+ 5MP (depth sensor)
Selfie: 13MP
Conexiuni: 4G, BT5.0, WLAN N, GPS, NFC
Baterie: 5000mAh, Li-Po, cu încărcare rapidă
Greutate: 180g
Dimensiuni: 158mm x 76mm x 8.5 mm
Sistem de operare: Android 8.1
Preț: 1.349 lei

Experiența cu ZenFone Max Pro (M2)

Cei de la Asus au reușit să devină un competitor serios pe zona smartphone după succesul avut cu Zenfone 2, au lansat o generație foarte bună Zenfone 3 și au reușit să crească de la an la an. Anul trecut au avut un model excelent Max Pro M1, iar acum avem practic a doua generație a terminalului. Au ținut cont de tot feedback-ul de la utilizatori și au reușit să creeze un telefon cu adevărat interesant.

Modelul M2 vine cu un procesor ceva mai puternic, Snapdragon 660 față de Snapdragon 636 pentru generația M1, adică ceva mai multă putere și în același timp și autonomie bună. Povestim la capitolul următor despre performanțe și teste hardware. Ecranul a crescut ca dimensiuni și este foarte ok, destul de luminos, culorile sunt naturale, totul ok. Da, păstrează un notch mai redus, nu e chiar cât lacrima (teardrop), dar nu este nici prea mare. Spatele este un gri metalizat și are senzor de amprentă poziționat pe spate. Camerele foto sunt de 12 și 5 megapixeli pe spate și una frontală de 13 megapixeli, se descurcă ok și discutăm despre ele la capitolul separat.

Bateria este mare, 5000 mAh, singura problemă fiind încărcarea prin MicroUSB. Dacă ar fi avut mufă USB Type-C l-ar fi preferat toată lumea. Chiar și așa, există o tehnologie Fast Charging, care necesită probabil un încărcător special (15W), neinclus în pachet. Prin MicroUSB se încarcă în aproximativ două ore și 40 de minute. Vestea bună este că autonomia este peste medie și vă poate ține și trei zile de utilizare.

Terminalul arată bine, este realizat corect, nu dă impresia de telefon ieftin. Nu alunecă din mână, nu stă aiurea în mână, are butoanele poziționate corect. Îmi place faptul că Asus continuă să dezvolte terminalele la calitate bună și fără să apeleze la strategii precum creșterea artificială a prețurilor. Problema lor este că vor să concureze cu branduri mari, la acest nivel de preț fiind disponibile telefoane Samsung, Huawei, Nokia sau Moto. Asus, ca nou-venit în domeniu ar trebui să aibe prețul un pic mai jos. Probabil Xiaomi are un competitor cu aceste dotări la un preț mai interesant. Dar să nu uităm atuul M2, respectiv bateria foarte mare.

Hardware și autonomie

Procesorul Qualcomm Snapdragon 660 este probabil cel mai bun CPU mid-range, este octa-core și are patru nuclee de putere Kryo 260 la 2.2 GHz și alte patru nuclee economice, la 1.8 Ghz. Per-total stă mai bine decât Snapdragon 636 și oferă o experiență ceva mai bună. Include suport pentru WiFi ac, Bluetooth 5.0, modem LTE X12, suport pentru memorii LPDDR4 și un accelerator grafic de nivel mediu, respectiv Adreno 512.

Seria Adreno 500 include mai multe GPU-uri mid-range, iar 512 este între primele, cel mai performant fiind Adreno 540 care a fost la modelul Snapdragon 835. Apoi au trecut la altă generație Adreno 6XX. Este comparabil cu Adreno 520 de pe Snapdragon 820 și oferă 30% creștere de performanță comparat cu Andreno 510.

Rezultatele din teste sunt bune, 120.000 de puncte în Antutu, destul de ok pentru un telefon atât de ieftin, dar desigur, se concurează cu modelele similare, nu cu cele mai puternice telefoane. Una peste alta este un model echilibrat și de aceea consider că merită cumpărat.

Camera foto

Camera de pe spate este duală, dar numai un senzor este utilizat, cel de 12 megapixeli, un senzor cu dimensiunile 1/2.9 inch, cu apertură F/1.8, pixeli de 1.25μm. Senzorul este Sony IMX486 , care a fost destul de lăudat în câteva teste realizate de pasionați. Al doilea senzor este de fapt doar Depth senson, are 5 megapixeli, F/2.4, pixei de 1.12µm. Senzorii de adâncime ajută camera să surprindă mai multe detalii, să focalizeze corect, oferind astfe imagini de o calitate mai bună.

Personal mi-au plăcut imaginile realizate, nu poți să le compari cu cele realizate de flagship-uri, dar calitatea generală este foarte bună, culorile sunt corecte, detaliile sunt bune, imaginile ies suficient de interesante indiferent de scenă. Are o oarecare problemă cu fotografiile pe seară, trebuie să ai grijă la setări. Am pus mai jos câteva imagini realizate, câteva flori, imagini din parc și câteva pe lumină mai slabă.

Concluzii

Asus ZenFone Max Pro M2 este un terminal accesibil cu baterie mare, dotări bune și o experiență peste medie, eu consider că merită recomandat. Fiecare dintre modelele disponibile la acest nivel de preț au atuuri și mici probleme, pentru acest model bateria mare este un atuu, încărcarea lentă este un dezavantaj. Dar per-total este un smartphone bine făcut, care se mișcă bine și nu vă va dezamagăi. Iar prețul este foarte bun, doar 1.349 lei.

Galerie foto