Am testat BlackBerry KeyOne, smartphone-ul cu tastatură Qwerty și Android, un model care ar fi avut mega-succes dacă era lansat acum 3-4 ani. Dar canadienii s-au încăpățânat, ca și Nokia, ca și Microsoft, pe principul “știm noi mai bine”, până când nu a mai mers deloc.


Gânduri despre Blackberry

În 2005 când am fost prima oară în Statele Unite, toată lumea avea un Blackberry. Modelul clasic cu tastatură Qwerty depășise Nokia, depășise Motorola care dominase piața americană zeci de ani. Fast forward, 2007 se lansează iPhone, în 2010 când am fost la Las Vegas, toată lumea era pe telefonul Apple. Vorbesc de oameni cu care am interacționat – la recepția hotelului, la evenimente, ziariști, oamenii din companii. Toți aveau iPhone, trecerea se făcuse în doar câțiva ani.

Și de unde schimbarea. Concurenții nu au înțeles (poate nici astăzi) că Apple nu a lansat doar un telefon. Nu doar un touchscreen. Apple a lansat un ecosistem. Un telefon funcțional, dar care era și suport pentru muzică, filme, cărți digitale, aplicații, jocuri video. Un magazin funcțional, multe, multe, multe opțiuni privind conținutul.

Blackberry sau Nokia sau Microsoft când au încercat să imite ideea aveau o mare problemă: nu aveau conținut, nu aveau aplicații, nu aveau filme, nu aveau cărți și așa mai departe. Oricât de bine arătau dispozitivele, nu aveai același acces la conținut. Cei de la Google s-au prins rapid care e faza și au pompat la greu în Google Play. Au forțat limitele, au promis marea cu sarea, acum stau bine. Sunt un ecosistem la fel de mare.

Blackberry a rezistat și ideii de touschreen când era clar că toată lumea, dar absolut toată lumea, a renunțat la taste pentru touch. Chiar și cei mai rezistenți la schimbare acum urăsc butoanele. Iar sincer, să scriu pe tastatura Qwerty iar a fost un chin. Apropo, am utilizat Blackberry de prin 2008 pînă spre finalul lui 2010. Pe atunci scriam mult text și nu aveam aplicații optimizate, precum Swiftkey, ca să pot scrie pe touchscreen rapid. Atunci eram obișnuit cu tastatura Qwerty.

Continuarea pe pagina 2 ->>