iPhone 12 Mini este cel mai bun telefon compact în 2020 fără nicio discuție. Bine, mi-a plăcut și Xperia 5 II, dar chiar și ăsta este mare comparat cu iPhone Mini. După ce au reînviat iPhone SE, cei de la Apple au lansat și iPhone 12 Mini ca să completeze seria de modele accesibile. Bine, nu e tocmai ieftin, dar pentru fanii Apple este ok.

Pro și contra iPhone 12 Mini

Avantaje:

  • mic și compact;
  • rezistent și protejat la apă/praf;
  • performanțe maxime;
  • camere foto bune;
  • autonomie decentă;

Dezavantaje:

  • preț relativ mare;
  • tastatura e înghesuită;

Specificații iPhone 12 Mini

Ecran: 5.4 inch OLED Retina 2340×1080 pixeli (60Hz), Ceramic Shield
Procesor: Apple A14 Bionic
GPU: Apple GPU 4-core
Memorie: 4 GB RAM
Stocare: 64 GB
Camera: 12 + 12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli + senzor 3D
Dimensiuni: 131.5 x 64.2 x 7.4 mm
Greutate: 135 g
Baterie: 2.227 mAh + 20W
OS: iOS 14
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, ANT+, Lightning, NFC, IP68
Preț: 3.999 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 1 Media: 5]

Mai multe detalii tehnice și oferte de preț găsiți la iStyle.

Păreri privind iPhone 12 Mini

Cred că Apple a avut un succes neașteptat anul acesta cu iPhone SE 2020. Ei programaseră de mult să continue seria compactă și ieftină, dar s-a nimerit să facă această lansare tocmai în mijlocul pandemiei. Pus în contextul crizei economice, modelul ieftin și mic a avut succes. Iar compania s-a adaptat rapid, făcând și un iPhone 12 compact. Desigur, 12 mini are câteva avantaje serioase față de iPhone SE 2020, în special bateria cu aproape 25% mai mare. Ecranul este ceva mai mare să poți lucra mai bine. Iar procesorul este mai puternic decât la SE2020 care folosește Apple A13 Bionic.

Experiența cu iPhone 12 mini a fost una interesantă, întâi că am prins un Product Red. Acest produse aduc donații importante pentru fundațiile susținute de compania americană. Acuma, până pe 31 decembrie, Apple va dona 100% din încasările RED pentru fondul global de combatere Covid-19. În restul timpului, Apple donează din încasările Product Red către proiecte din Africa, în special combaterea HIV/SIDA.

Îmi place că Apple pune cele mai puternice procesoare pe toate modelele. Serios, asta înseamnă să oferi o experiență bună utilizatorului, nu doar un produs ieftin de tip “petardă”. Desigur, pentru asta trebuie să menții un nivel de preț mai ridicat, dar asta nu a fost niciodată o piedică pentru fanii Apple. Cu un astfel de procesor, experiența e bună și dacă ai 4GB de RAM. Stocarea de 64GB este însă cam limitată și cum nu au acceptat niciodată carduri de memorie, situația e complicată. Fie stai și transferi mereu pe laptop, fie cumperi abonament mare la cloud (200GB cu 13 lei pe lună sau 2TB cu 45 de lei). Varianta de 128GB este cam 4.300 lei, iar cea de 256GB 4.900 lei.

Camerele foto de la iPhone mini sunt similare cu cele de la modelele obișnuite, senzorii de 12 megapixeli, lipsește doar camera de zoom. Sigur, Pro Max are un senzor nou, de dimensiuni mai mari, care sigur va da rezultate mai bune. Nici Apple nu a intrat în jocul megapixelilor, niciun model nu a adoptat camere de 46, 64 sau 108 megapixeli. Probabil, ca și Sony, ei consideră că senzorul de 12 megapixeli este perfect pentru telefon. Date fiind limitările date de dimensiunea senzorului, de lentile și de procesarea necesară, adăugarea de megapixeli nu poate da neapărat rezultate extraordinare și asta s-a văzut în multe cazuri, telefoanele fiind mai degrabă o dezamăgire pe partea foto/video. Însă există modele reușite cu camere de mare rezoluție și există tehnici de unire a pixelilor pentru a surprinde mai bine lumina, pentru situațiile când e lumină scăzută (Quad bayer, Nona-binning).

Teste hardware

Am derulat principalele teste benchmark și de asemenea testele de autonomie. Scorul din Antutu este foarte mare, aproape 589.250 de puncte. Peste modele de top cu Android, dar desigur trebuie să ținem cont că sunt platforme diferite și aplicații diferite, deși Antutu vă asigură că sunt punctaje similare. Oricum, trebuie să recunoaștem că este un procesor de top, foarte bun, atinge chiar 3.1Ghz, cât avea nivelul maxim și Snapdragon 865+.

Autonomia a ieșit destul de bine. Nu am un test bun pe iOS, dar folosind Youtube, după 2 ore de uitat în continuu abia a scăzut la 95%. După 4 ore și 30 de minute, bateria a scăzut la 79%. Iar după 5 ore și 30 de minute era pe la 68%. Asta înseamnă că, practic, te poți uita la Youtube aproximativ 16,5 ore, timp destul pentru un zbor cu avionul sau orice altă călătorie lungă. Folosind însă și date mobile, GPS, Bluetooth și alte servicii, este foarte posibil să scadă treptat autonomia. Totuși, aș crede că duce o zi normală de lucru.
Vedeți mai jos o parte dintre testele realizate.

Camere foto și video

În clipul mai de sus puteți vedea și ceva filmări realizate cu acest model. Camera este foarte bună, exact cum te aștepți la un iPhone. Totuși, nu vă așteptați să facă minuni. Pe măsură ce scade lumina, apar probleme cu zgomote, flame, pixelare și așa mai departe. Depinde dacă știți să folosiți White Balance sau alte setări avansate. Altfel unele cadre o să fie neplăcute.

Mi s-a părut foarte tare că suportă filmare 4K la 60 fps cu camera principală. Camera ultra-wide are un unghi de vizualizare de 120 de grade. Au ieșit bine imaginile, dar tot cumva deformate pe margini. Vedeți mai jos câteva imagini realizate cu el.

Huse și accesorii iPhone 12 mini

Fiind un telefon care se apropie de 1000 de euro, este bine să îl protejați. Da, este acum un telefon rezistent la apă și la praf (IP68). Asta nu vă garantează totuși că nu se va strica, fie pe ploaie, fie în alte situații de utilizare. Da, are o nouă protecție pe ecran, Ceramic Shield, prezentat de Apple ca o mare realizare. Totuși, sfatul meu este să alegem folii de protecție pentru ecran și spate, dar și huse de protecție. Cu cât este mai ferit, cu atât rezistă bine în timp și va putea fi vândut ulterior pentru sume mai mari.

Concluzii

iPhone 12 mini este cel mai bun telefon compact disponibil în 2020. Are formatul mult mai compact decât principalii rivali. Un display OLED totuși, care arată excelent. Avem un procesor de top, cu performanțe maxime. Desigur, 12 și 12 Pro au baterii mai mari, dar au și ecranele mai mari. Camerele foto sunt bune. Experiența per-total cu acest model este execelentă. Ca recomandare de om cumpătat, aș alege anul acesta generația iPhone 11, model nou și sigilat. Dar dacă vreți cel mai bun model compact, atunci 12 mini nu prea are rival.

Galerie foto