Am testat Xperia 5 Mark II, versiunea a doua a flagship-ului Sony. Un telefon compact, excelent, puternic, cu atuuri foto/video. Dar la care am înțeles în final și răspunsul la întrebarea: de ce nu vinde Sony dacă au produse atât de bune. Păi produse bune au, dar nu se uită deloc la competiție și încearcă să vândă la prețul Apple oferind mai puțin.


Pro și contra Xperia 5 II

Avantaje:

  • aprope singurul flagship compact;
  • putere hardware de top;
  • autonomie decentă;
  • camere foto/video bune;

Dezavantaje:

  • ecran FHD+;
  • preț mare pentru ce oferă;
  • nu folosește tehnologii Sony care ar crește vânzările;

Specificații Sony Xperia 5 Mark II

Ecran: 6.1 inch, OLED, 2520×1080 px, 21:9, 449 dpi, HDR, 120Hz, Corning Gorilla Glass 6
Procesor: Qualcomm Snapdragon 865
GPU: Adreno 650
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 GB stocare + microSD
Camera: 12+12+12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 158 x 68 x 8 mm
Greutate: 163 g
Baterie: 4000 mAh + 21W
OS: Android 10
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, ANT+, USB Type-C, NFC
Preț: 3.899 lei la ofertă

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 0 Media: 0]


Păreri despre Xperia 5 II

Întotdeauna am păstrat o opinie pozitivă despre telefoanele Sony, iar multe dintre ele s-au dovedit extrem de bune. Atât modelele testate, cât și telefoanele pe care le-am avut în familie. Este adevărat, Sony fac lucruri bune, care rezistă în timp, în majoritatea cazurilor de calitate. Dar am identificat și punctele slabe și vă pot spune rapid câteva păreri negative.

Pe lângă faptul că este lider pe zona de foto și video, Sony dezvoltă cei mai populari și utilizați senzori foto pentru smartphone. Dau doar două exemple: senzorii de 64 de megapixeli folosiți de flagship-uri rivale, dar și senzori de 48 de megapixeli. Pe scurt, Sony putea face telefonul foto/video al anului, dacă și-ar fi dorit asta. Au soft de la camerele profesionste, au lentile, au senzori. Dar nu vor. Ei pun senzori de 12 megapixeli. Oricât ai optimiza la ei, rămân mici și slabi. Un singur senzor este mai mare decât pe Xperia 5, restul sunt identici. Ăsta ceva mai mare, cu pixeli ceva mai mari, are apertura F/1.7 față de F/1.6 la modelul anterior. Da, tehnic poate că dă rezultate mai bune. Probabil putem considera că este un senzor de 48 de megapixeli la care au unit pixelii câte patru. Astfel, pixelii mari captează lumină și dau rezultate. Dar practic, consumatorul vede tot 12 megapixeli și rezultatele practice sunt mediocre. Senzorii sunt fix aceiași de la Xperia 1 II.

Snapdragon 865 este o alegere bună, nici foarte scump, dar nici foarte prost. Este tocmai bine pentru statutul de flagship. Desigur că arăta mai bine 865+ sau se putea opta pentru stocare mai mare pentru foto/video. Dar este bine că are și slot de carduri. La un procesor de top și la camere foto cu filmare 4K inclusiv la 120fps, părerea mea este că puteau folosi o baterie mare, de peste 5.000. Cea de 4.000 este ok pentru utilizare normală, dar dacă vrei să te bucuri de cameră, poți doar luând un acumulator extern. Este bine că au crescut bateria față de primul Xperia 5.

Deși au ales o tehnologie de încărcare rapidă destul de veche, doar 21W, încărcătorul din cutie este de 18W. În plus, camera selfie de 8 megapixeli… E adevărat și unii rivali mai au camere de 10-12 megapixeli la selfie. Dar camera de opt este pusă fix ca să nu zică că au lasat telefonul fără.

Ecranul este bun, dar formatul 21:9 rămâne incomod și pare extrem de compact. Asta înseamnă că noi, ăștia cu mâna mai mare, scrie foarte greu pe tastatură. Am pățit la iPhone 12 mini și la ăsta să nu pot scrie corect, apăsând pe lângă litere. Sorry, dar este prea îngust.

Teste benchmark

Am rulat pe telefon principalele teste pe care le utilizez la telefoanele flagship. În Antutu a obținut un scor așteptat de 540.000 de puncte. Speram la ceva mai mult, dar se pare că atât merge fără optimizări mai avansate. Oricum, cifrele sunt bune, destul de ok pentru Snapdragon 865. La ora testării, cele mai puternice telefoane de gaming trecuseră de 600.000 de puncte, dar majoritatea se luptau sub. Fiecare producător alege stocarea sau face optimizări software pentru a mări scorurile. Dar Samsung sau Sony nu fac asta. Samsung cu Snapdragon 865+ a avut în teste sub nivelul modelelor cu Snapdragon 865, ceea ce este cel puțin bizar. Așa și Xperia 5 Mark II, a ieșit decent, dar nu în top 10.

La fel pentru Geekbench 5, un scor de 900 de puncte single-core și 3346 multi-core este sub nivelul modelelor de top. La ora testării terminalele cele mai performante obțineau cam 1.100 puncte single-core și 3.900 multi-core. Telefoanele de următoare generație (procesoare pe 5 nanometri) vor avea 1500-2000 single-core și 4.500-5.000 multi-core, deci crește mult diferența anul viitor.

Cauza scorului mai mic pare să fie stocarea. Nu este clar ce tip de stocare are, dar pare UFS 3.0 fără anumite optimizări. La citire stă bine, dar la scriere sub nivelul competiției. Acest lucru dăunează apoi scorului total.

Vă las să vedeți mai jos ce teste hardware am mai făcut pe el. Autonomia a ieșit decentă, cu 17 ore și un sfert la utilizarea cu ecran aprins. Asta înseamnă teoretic o utilizare de 34 de ore normală. Oricum, peste o zi de lucru. Dar repet, nu la gaming sau filmare.

Camere foto

După cum scriam, Sony a folosit aici trei senzori de 12 megapixeli, fiecare diferit. Cel principal este mai mare, de 1/1.7″, cu pixelii de 1.8 nanometri. Spre comparație, modelul de 64 de megapixeli are 1/1.7 inch, dar pixelii au 0.8 nanometri. Senzorul de 48 de megapixeli are format mai mic, de 1/2 inch. Tot cu pixeli de 0.8 nanometri. De altfel și senzorul Samsung de 108 megapixeli are tot pixeli mici, de 0.8 nanometri. Teoretic, în explicația specialiștilor, pixelii mari ar trebui să facă o mare diferență. În realitate, nu prea.

Camera telefoto are un senzor mic, de 1/3.4 inch, cu pixeli de 1 nanometru și lentila 70 mm, cu zoom optic 3x. Se descurcă relativ bine. Dar nu este extraordinar. Senzorul ultra-wide are dimensiuni ceva mai mari, 1/2.55 inch, cu lentilă de 16mm. Este foarte ok, dar ca toate lentilele largi deformează pe margini.

Vă las să vedeți o parte dintre imagini. Le-am micșorat și comprimat pentru a putea fi urcate pe blog.

Accesorii Xperia 5 II

Vă recomand ca de obicei câteva accesorii mobile pentru un astfel de telefon. Am găsit la partenerii dela Mobile Direct o husă de tip portofel. Arată premium și ai un loc special să pui cardul sau o cartelă de acces la birou de exemplu. Acoperă destul de bine terminalul și este plăcută la atingere. Nu îți alunecă pe jos. Totuși, ea nu asigură o protecție foarte mare, ecranul rămâne destul de expus, deci ar merge și o folie.

De asemenea, pentru pasionații de fotografie recomand să apelați cu încredere la carduri microSD. Dacă alegeți unul de mare viteză o să fie și mai bine.

Concluzii

Sony Xperia 5 Mark II este un flagship adevărat, compact și în general foarte ignorat. Este o alternativă foarte bună la marile terminale cunoscut, precum S20, Note 20, P40 sau Mate 40, Xiaomi Mi10 sau Oppo Find X2. Este cel mai compact flagship de top. Probabil au vrut să concureze iPhone cu camerele sale de 12 megapixeli și au crezut că este de ajuns. Dar pe Android nu prea este, oamenii se uită după senzori mari cu mulți megapixeli. Sony avea uneltele să pună 64 de megapixeli și să ajusteze programarea, beneficiind și de lentilele Zeiss. Dar nu prea s-au obosit să facă asta. Aplicația de cameră foto Pro și cea de filmare Pro nu sunt detaliate corect nicăieri, sunt destinate unor entuziaști, nici 1% dintre cumpărători neștiind ce să facă cu ele.

Galerie foto