Am testat Dell Latitude 13 (modelul 7370, seria 7000), un ultrabook perfect pentru cei din zona de business. Zic perfect pentru că este subțire, ușor, dar și rezistent, iar Dell oferă garanția Next Business Day, aproape imbatabilă pentru utilizatorii corporate.

Dell Latitude 13 este cea mai accesibilă alternativă pentru Dell XPS 13, unul dintre cele mai bune ultrabook-uri disponibile cu Windows. Modelul este compact și ușor, dar în același timp destul de rezistent și are toate funcțiile de care au nevoie utilizatorii din companii.

Pro și contra Dell Latitude 13

Mi-a plăcut foarte mult:
– design și realizare premium, compact și ușor;
– putere de procesare decentă (Core m);
– design clasic, serios;
– ecran bun, margini reduse;
– autonomie serioasă;
– garanția oferită de Dell, aproape imbatabilă (Next Business Day);

ads

Rămâne de discutat:
– are un preț totuși măricel;
– există alternative puternice la acest nivel de preț;

Specificații tehnice

Procesor: Intel Core m5-6Y57 1.1 GHz
Grafică: Intel HD Graphics 515, Core: 300 – 900 MHz, Memory: 933 MHz, 20.19.15.4390
Memorie RAM: 8GB (LPDDR3-1866)
Ecran: 13.3 inch, format 16:9, 1920×1080 (Sharp)
Mainboard: Intel Skylake-Y Premium PCH
Stocare: Toshiba NVMe THNSN5256GPU7, 256 GB
Greutate: 1.247 kg
Preț: 6.500 lei

Experiența cu Dell Latitude 13

Pentru profesioniștii care călătoresc des nimic nu este mai important decât un laptop capabil, sigur, care să facă tot ce ai nevoie și să se conecteze la orice device ai nevoie. Să nu fie nici prea greu, nici prea mare, dar nici să nu se închidă rapid dacă nu ai acces la priză. Laptopul de călătorie este o alegere dificilă și cred că tipul de garanție oferit contează foarte mult. Garanția Next Business Day înseamnă că, în cazul unei probleme, specialiștii încearcă rezolvarea ei remote, apoi dacă este necesar stabilesc piesa cu probleme sau vin la sediul clientului și rezolvă problema.

Eu sunt fan Dell XPS 13, mi se pare cel mai bun ultrabook realizat pentru design spectaculos, dar și pentru utilitate, nu au renunțat la mufe și la tehnologii, nici la autonomie. Ei bine, Dell Latitude 13 aduce multe din caracteristicile XPS 13, dar are un design serios, corporatist, dar este ușor, realizat din fibră de carbon, destul de puternic pentru aplicațiile Office obișnuite, cu o autonomie peste medie.

Procesoarele Core m repreintă din start un compromis. Nu oferă cea mai bună performanță, dar oferă consum redus și dimensiuni mici care permit un design ultra-subțire. Pe de altă parte, să nu confundăm Core m cu Pentium, Celeron sau alte branduri ieftine. Core m5 este echivalent cu un Core i5 ULV, adică are performanțe decente. Am rulat și testul de performanțe pe care îl utilizez eu ca să compar laptopurile. Scorul este bun pentru un laptop business.

Memoria este de 8GB și dacă am înțeles corect nu se poate extinde, ceea ce putem spune că e ste un minus. De asemenea, nu există grafică dedicată, doar soluția integrată de la Intel. Pe de altă parte, vorbim de un sistem Office, așa ar fi logic să fie. Ca atuuri, are multe opțiuni de conectivitate, care au cam dispărut de la alte sisteme portabile acum.

Sunt două porturi Thunderbolt, USB 3.0, Micro HDMI, mufă de căști, slot de SIM, slot de carduri, slot microSD. Sigur, pentru birou nu este de ajuns, dar pe portul Thunderbolt se pot conecta foarte multe accesorii cu diverse mufe: DisplayPort, DVI, HDMI, VGA sau PCIe. Laptopul vine cu Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2, 4G/LTE, dar are și scanner de amprente pentru securitate sporită.

Tastatura mi s-a părut ok, nu este în stilul clasic Dell, dar este o tastatură tipică de ultrabook, ușor de utilizat, cu butoane bine determinate. După primele zile de adaptare o să scrieți ușor și rapid pe ea. Zona de Touchpad este ok, știm cu toții că mouse-ul rămâne cea mai bună soluție, dar te descurci pe drum cu acel Touchpad fără probleme. Este măricel, 10×5 centimetri, are soft pentru recunoașterea gesturilor.

Autonomia mi se pare ok, ei spun cam 10 ore de utilizare, dacă ții laptopul neutilizat probabil rezistă vreo 9 ore aprins, dar dacă folosești internetul ține abia 6 ore. Utilizarea mai intensă a lui, precum video sau alte aplicații scade autonomia la puțin peste 3 ore.

Concluzii

Dell Latitude 13 7370 este un ultrabook compact bun, dotat mediu, pentru cei care călătoresc des și au nevoie să lucreze la aplicații Office, să intre pe Internet și e-mail și crestii strict business. Nu e făcut pentru jocuri, filme, chestii de divertisment. Eu îl recomand pentru că este ușor și rezistent și destul de bine dotat pe partea de conectivitate. Totuși, prețul nu este cel mai bun.

Galerie foto