Am testat recent desktop-ul de gaming Acer Aspire GX281 cu procesor AMD Ryzen, plus monitorul de gaming Acer Predator Z1, un monitor curbat pentru jocuri video. Deși nu mai lucrez pe desktop de ceva vreme, sunt anumite avantaje ale desktop-ului care nu pot fi trecute cu vederea. În special la jocuri video sau la procesare video, computerul clasic continuă să depășească performanțele portabilelor.

Desktop-ul Acer Aspire GX281

Desktop-ul Acer Aspire GX281 este din seria de gaming, dar nu este un sistem de top, din gama Predator. Găsiți mai multe detalii pe site-ul oficial. Are dotări bune pentru jocuri video, dar nu veți avea performanța maximă pe care o aduc nu doar componentele premium, ci și design-ul special creat de echipele Predator. Totuși, prețul este un mare avantaj pentru acest sistem. Modelul comparabil, dar nu identic, este vreo 4.000 de lei la eMAG. Hai să vedem dotările tehnice și apoi vă povestesc experiența cu el.

Procesorul este AMD Ryzen 5 1600, este primul procesor din seria Ryzen pe care îl testez, dar din ce am citit sunt destul de bune. Detalii găsiți pe pagina producătorului. Este un procesor cu șase nuclee (six-core) de generație nouă, iar performanțele sunt apropiate de Intel Core-i5. Găsiți detalii tehnice privind performanțele atinse aici. Modelul are 8GB de RAM DDR4, un hard-disc enorm de 2TB, unitate optică DVD, accelerator grafic AMD Radeon RX 480 cu 4GB. Este cel mai ieftin GPU pregătit pentru VR, dar performanța este de nivelul Nvidia GTX 970.

Carcasa arată foarte bine și are o mulțime de opțiuni de conectivitate. Este un sistem care se poate upgrada pe viitor. Avantajul desktop-ului este spațiul pentru componentele suplimentare, răcire mai bună, opțiuni mai multe de conectare. Dar pentru mine contează și mobilitatea, de aceea am un laptop de gaming. Am putere hardware, dar și posibilitatea de a mă deplasa ușor. Poți pleca și cu desktop-ul, dar dezavantajul este că nu-l poți folosi pe drum 🙂

Conectivitatea maximă te ajută, e bine să ai Internet pe cablu, să ai accesoriile pe USB 3.0, să ai monitorul pe cablu Displayport în loc de HDMI. Pe lângă asta ai destule mufe USB, nu mai ai nevoie de hub-uri care să aducă mai multe porturi și așa mai departe. Pe de altă parte, cutia de desktop ocupă mult spațiu, răcirea e zgomotoasă, în timp atrage praf și trebuie dus la curățat. De asemenea, vă recomand prizele cu protecție la fluctuațiile de tensiune, ultimul meu desktop s-a ars de la o astfel de problemă Enel.

Desktop-ul a venit la teste cu o tastatură Acer și un mouse realizat tot de ei. Sunt ok, arată decent și te descurci cu ele.

Performanțe hardware

Nu am o foarte mare experiență cu testele hardware, am două teste pe care le folosesc, ba chiar trei. Utilizez Novabench de vreo cinci ani, am testat de la netbook, la laptop, la Predator 21X, toate au un scor. Laptopul meu de gaming, care e foarte performant, are vreo 1990 de puncte în Novabench. Un netbook are 150 de puncte, un laptop ieftin 550 de puncte, un laptop de top pentru birou circa 1200 de puncte. Desktop-ul Acer atinge 2220 de puncte, fiind peste orice laptop am testat.

Pe de altă parte, testul de gaming 3D Mark Fire Strike Ultra ne arată un scor modest, mediu, fără vreo șansă să concureze cu sistemele de top din gaming. Asta ne spune că majoritatea jocurilor vor rula în modul Full HD ok, dar dacă vreți performanțe sau vreți grafică mai avansată, aveți nevoie de upgrade. Din fericire, Acer Aspire GX281 permite actualizarea componentelor, dacă aveți și buget.

Aș mai nota o problemă aici. Dacă lucrezi pe un sistem cu SSD și testezi un sistem cu HDD, oricât de optimizat ar fi, se simte diferența. Viteza de scriere/citere este mai mică și simte imediat, de la aplicații normale la aplicații de gaming. Este foarte bine să ai un HDD de mari dimensiuni, dar pune sistemul de operare pe un SSD performant. Eu cel puțin nu aștept deloc după aplicații, broweser sau jocuri, tocmai datorită utilizării SSD.

Monitorul de gaming Acer Predator Z1

Monitorul este un must-have pentru pasionații de jocuri video, dar de asemenea, pe unii s-ar putea să-i deranjeze curbura în loc să-i ajute. Mai multe informații despre acest monitor găsiți pe pagina oficială Acer. Prețul la data realizării testelor este de circa 2.700 de lei, el mai poate fluctua în funcție de campanii.

Eu am testat modelul cu diagonala de 27 de inch, există și mai mari. Pentru birou este mai bun cel compact, mi-a plăcut foarte mult ideea că poate fi reglat ușor pe înălțime. Poate fi setat perfect pentru a proteja vederea și pentru a te scuti de dureri de spate. Singura lui problemă este legată de faptul că are doar două intrări, HDMI și DisplayPort. Uneori culorile nu sunt tocmai perfecte, iar unghiurile de vizualizare pot să dea unele probleme la vizualizarea peisajelor sau personajelor din joc.

Am pus câteva din jocurile pe care le am, CoD WW2, Chivalry, Starcraf 2, Destiny 2. Nu am observat probleme în rulare, deși simt cum spuneam diferența dintre SSD și HDD. Este adevărat că are rata de refresh de 240Hz și are timp de răspuns de 1 ms. Este un monitor performant pentru jocuri.

Pe de altă parte, ai putea avea imagini de calitate mai mare pe un monitor 4K, cu opțiuni de conectare mai bune și culori mai corecte. Dar probabil, de asemenea un buget mai mare. Iar Acer Predator Z1 este de asemenea foarte arătos, are un design de gaming foarte bun, combinația de negru cu roșu este foarte bună.

Câteva concluzii

Acer Aspire GX281 este un sistem de gaming pentru începători sau cei care joacă unele jocuri video din pasiune, nu pentru performanțe. Suportă toate jocurile moderne, dar nu va putea ține pasul cu sistemele profesioniste. Pe de altă parte, are un preț foarte bun, la care oferă performanță suficientă. Având și conectivitate bună și opțiuni de upgrade, cred că merită să fie luat. Este un cadou perfect pentru cei mici pasionați de gaming. Pentru tinerii care acum caută primul sistem care să le permită și jocuri video.

Acer Predator Z1 este un monitor de gamig foarte bun. Nu este pentru fotografie sau pentru editare video, nu are culorile chiar perfecte, dar vă oferă o experiență de gaming foarte bună. Cred că pentru un setup de gaming foarte bun, merită luat un astel de monitor. Pentru cei care vor doar performanță fără design, se poate lua un monitor normal, sigur găsiți. Dar acesta arată cu adevărat special, mai ales pentru pasionații de jocuri.

Galerie foto