Am testat Dogee Mix, un smartphone cu preț bun, care aduce design-ul modern cu ecran mare, margini subțiri și dotări tehnice destul de ok. Din păcate la partea de software mai au de lucrat, ceea ce se poate spune despre aproape toate telefoanele chinezești.

doogee mix review

Mai multe despre Doogee Mix găsiți pe site-ul producătorului. Doogee Mix nu mai e disponibil la eMAG, nu mai pun link acolo. În magazin este doar alternativa cu baterie mare, Doogee BL500, telefon despre care am povestit pe Youtube, o să scriu review-ul separat. Prețul Doogee Mix în România este de aproximativ 1050 de lei la ora când scriu acest articol. Din păcate nu recomand magazinele prin care este comercializat. La chinezi prețul online este de 230 de dolari (900 de lei, dar plătiți taxe la comenzile din China).

Pro și contra Doogee Mix

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul general, foarte bun pentru un telefon accesibil, chinezesc;
– mix-ul de tehnologie și preț bun;
– ecran bun, autonomie bună;
– experiență per-total ok;

Contra acestui model:
– oferă puține avantaje clare;
– există modele alternative la acest preț;

Experiența cu Doogee Mix

Am testat la ora actuală trei modele Doogee, am citit despre ei pe blogurile internaționale. Prima oară mi-au trimis ei din China un model de telefon, cel despre care am scris aici. Era un telefon chinezesc obișnuit, cu formă clasică de cărămidă, cu soft ok, dar fără nimic esențial diferit, doar preț ceva mai bun. Materialul a avut succes mai mult datorită concursului, decât telefonului în sine.

Privind după doi ani, telefoanele Doogee au ajuns la mine prin agenția locală. Se găseau la eMAG, mă rog, e posibil ca stocul de Mix să fie epuizat sau să fi fost retras pentru că Doogee a lansat deja Mix 2. Ideea este că în doar doi ani a evoluat foarte mult. Are aspect modern, chiar dacă ecranul nu este foarte optimizat, cred că formatul este defavorabil (5.5 inch, 1280×720 pixeli). Probabil este 16:9 și de aceea nu are chiar aspectul perfect pe care îl au modelele 18:9. Dar asta și pentru că au păstrat butonul de Home cu senzor de amprentă frontal.

Doogee Mix are cameră foto duală pe spate, arată bine și uneori reușește să facă și poze decente. Spun uneori, pentru că dă și rateuri, probabil camera foto este cel mai criticat element al acestui model. M-a distrat că Google a trimis mesajul automat de device nou spunând “felicitări pentru noul Xiaomi Mi Mix”. Așa că se mai încurcă și marele Google. Spatele este mai bine făcut decât la multe telefoane la modă, adică nu este super-lucios și nu rămân toate amprentele pe el.

În general îmi plac mai mult telefoanele pătrățoase decât cele foarte rontunjite, dar formatul 16:9 cred că a dăunat modelului. Pare cumva turtit sau deformat. Pe de altă parte, cu marginile subțiri, arată bine și stă foarte bine în mână. Totuși, nu este un vârf de gamă, ci un telefon funcțional.

Ca dotări, are un procesor MediaTek Helio P20 (MT6757) (și nu P25 cum spuneau ei), un octa-core bazat pe nuclee ARM Cortex-A53, patru din ele duse la 2.4GHz, iar patru la 1.6GHz, nu va fi tocmai telefonul vostru de gaming, dar nu este nici slab, este cu mult peste modelele care sunt de găsit la 800-1000 de lei. Plus, are la dispoziție 6GB de RAM, care vă ajută cu unele aplicații avide de memorie. Stocarea este de 64GB, deci aveți spațiu suficient pentru o mulțime de lucruri, inclusiv filme. Are și slot de carduri microSD, dar este pe modelul cu doual-SIM și dacă vrei card renunți la un SIM. Totuși, flexibilitatea oferită este foarte bună.

Camera foto de pe spate este duală, are un senzor de 16 megapixeli Samsung și un al doilea senzor Samsung de 8 megapixeli. Din păcate lentilele sunt f/2.2, cu o mică investiție ar fi putut pune f/1.7 și ar fi fost în linie cu marii jucători din industrie. Se pare că a doua lentilă oferă zoom optic 2X, iar cu procesare software ajungi la 8X, dar desigur, cu pierdere de calitate. Vestea bună este că aplicația de cameră foto permite controlul manual și puteți obține imagini mai bune cu câteva reglaje, dacă ați învățat măcar elementele de bază. Camera foto frontală este de 5 megapixeli. Nu este prea dotat nici pentru video, nu are slow motion și multe alte moduri la modă acum.

Doogee Mix vine cu o interfață proprie, destul de interesantă, cu desene dinamice, care se schimbă. Nu mi s-a părut să fie un atuu, dar nu este nici dăuntoare. Nu pare să aibă lag și totul este ok, ca interfață arată bine. Ce să zic, prefer telefoanele cu Android curat, dar pe de altă parte, uneori simți nevoia să ai o interfață deosebită de restul lumii.

Bateria integrată este de 3.000 mAh conform testului, totuși în reclame apare cu 3.380 mAh. A fost destul de ok, dar nu pe cât se poate obține. Unele modele cu baterie de 3.000 mAh rezistă o zi întreagă de utilizare. La fel de dezamăgitor a fost Doogee BL5000, care are o baterie de 5.000 mAh, nici ăla nu rezistă 12 ore de utilizare. Probabil lipsa de optimizare software își spune cuvântul și aici.

Performanțe hardware

Am rulat câteva din testele obișnuite de performanță doar pentru a sublinia faptul că nu stă atât de slab pe cât ar crede unii. Bine, nu este nici flagship să se bată la vârful clasamentului. Este în prima treime a clasamentului privind de jos în sus. Adică în ultima treime privind de la vârf. De exemplu, cele mai bune telefoane ating astăzi bariera de 200.000 de puncte în Antutu, iar Doogee Mix abia ajunge la 60.000. În testele multi-core are scoruri mai bune, mai aproape de jumătatea clasamentului, dar în cele single-core și de grafică este destul de slab. Acceleratorul grafic este ARM Mali-T880 MP2, nici prea rău, dar nici vreun monstru. Ce a ieșit în teste puteți vedea mai jos.

Concluzii

Doogee Mix este un telefon foarte bun. Au evoluat mult de la nivelul de producător de petarde ieftine la nivelul unui competitor pentru Xiaomi, Oppo și alte branduri mari. Deși rămân relativ necunoscuți, totuși au avantajul unui nivel de preț decent, nu au ajuns să scumpească telefoanele doar pentru că au brandul lor. Deși se vinde acum la 1050 de lei, prețul corect pentru acest model ar fi de vreo 800 de lei. O să se regleze prețurile pe măsură ce chinezii fac depozite oficiale în Europa și nu se vor mai plăti alte taxe. Nu cunosc în detaliu cazul Doogee, dar telefoanele sunt la prețuri mult mai bune în China. Revin cu un articol despre cel de-al doilea model testat. Overall, impresia este ok, dacă ar regla și partea de software, ar avea mega-succes.

Galerie foto