Am testat Evolio Neos, cel mai nou model lansat de brandul autohton, un smartphone cu design bun, dotări decente și un preț imbatabil. Am pentru voi și un concurs, detaliile sunt la finalul acestui articol.

Evolio Neos - review
Evolio Neos – review

Pro și contra Evolio Neos

Mi-a plăcut la acest model:
– design-ul bun pentru un produs ieftin;
– platforma software actualizată;
– detaliile hardware ok;
– autonomia bună;
– preț bun – deja e stoc epuizat la eMAG, însă îl găsiți la sursă, în magazinul Evolio.

Rămân de discutat:
– performanțele hardware;
– ecranul relativ mic;

Experiența cu Evolio Neos

Mă bucur să văd că telefoanele sub brand local au evoluat în bine. De fapt cred că producătorii au evoluat pozitiv, iar oamenii au învățat să selecteze mai bine produsele, renunțând la cele mai ieftine telefoane și alegând unele care să funcționeze pentru ei. Cred că zona asta de nivel entry spre mediu va merge bine. Să nu fie scump, dar nici cel mai ieftin, să aibă design și dotări decente. Acum, problema mare este că toți jucătorii merg în zona asta, după ce Microsoft a arătat cu Lumia că poate face asta. Răspunsul Android nu s-a lăsat așteptat.

Telefoane ieftine cu Android au existat dintotdeauna, însă toate chiar așa erau: arătau „ieftin” și aveau detalii tehnice slabe. Adică experiența de utilizare devenea una foarte neplăcută, atât timp cât utilizatorul dorea să plătească 3-4 sute de lei pe telefon, însă avea aștepări de parcă ar fi plătit pentru el câteva mii de lei. Astfel, orice urmă de lag, blocaj, sau alte probleme aveau potențial de a deveni adevărate tragedii. Ei bine, acum situația se schimbă.

Evolio Neos cel puțin este diferit. Nu este un smartphone de top, nu vă așteptați la performanțele unui vârf de gamă. Dar oferă un design plăcut, industrial, stă bine în mână și este comod de utilizat. Nu este greu, nu e prea gros, nu alunecă. Butoanele sunt bine plasate și funcționează corect. Ecranul este bun, chiar dacă nu este cel mai performant. Cred că e păcat că are un ecran de doar 4,5 inch. Acum este timpul pentru terminale cu ecran mare, măcar de 5 inch. Ok, sigur, există și un public pentru terinale mai compacte. Sigur că e vorba de design și de modul în care stă în mână. Totuși, mie mi-ar fi plăcut să aibă măcar 4,7, așa pare micuț. Ecranul este IPS OGS, are culori bune, chiar dacă rezoluția este standard, 960×540 pixeli.

Ca dotări hardware este ok. Are un procesor quad-core, Broadcom, la 1,2 GHz, care este bun la autonomie. La performanță nu stă rău, dar nici nu este un monstru al jocurilor video. Am rulat pe el Antutu, GeekBench și Vellamo, are un scor de nivel mediu, exact ca și dotările sale. Dispune de 1 GB de RAM și accelerator grafic Videocore IV HW. Capacitatea de stocare internă este de 8GB, ceea ce mi se pare decent pentru un model cu un preț atât de accesibil. Are și slot microSD, dacă aveți jocuri mari sau fișiere de muzică, video și altele.

Evolio Neos - benchmark
Evolio Neos – benchmark

Camera foto de pe spate este de 8 megapixeli, iar senzorul nu este cel mai rău. Cred că partea de autofocus și partea de software au nevoie de optimizări, dar camera este ok, pe lumină bună. Camera frontală este VGA.
Evolio Neos vine cu Android 4.4 și este se așteaptă și upgrade la noul Android 5.0 Lollipop. Bateria de 2.000 mAh, autonomia a fost decentă, dar nu am testat cu două SIM-uri. Nu mai folosesc de ceva vreme două SIM-uri, mi se pare inutil și costisitor. Terminalul folosește un SIM normal și un microSIM, ceea ce e foarte bine. Măcar nu fugi să modifici SIM-ul sau să iei un adaptor dacă l-ai tăiat deja.

Concluzii

Evolio Neos combină un design foarte bun cu dotări tehnice ok, la un preț excelent. Este probabil cel mai bun smartphone care poate fi cumpărat atât de ieftin. Este un model interesant de făcut cadou, iar dacă vă doriți un telefon mai arătos este o alegere accesibilă.

Concurs!

Citește cu atenție acest review și lasă un comentariu aici: spune ce îți place la Evolio Neos și ce te-ar face să cumperi acest telefon – ce ai modifica la el dacă ai avea ocazia. Toate comentariile intră în tragere la sorți pentru premiu: o licență pe un an de zile la Norton Mobile Security. Este o aplicație care protejează terminalul de amenințările informatice și poate bloca tableta și șterge datele dacă este furată. De asemenea poate bloca apeluri și SMS-uri nedorite. O astfel de licență este la ofertă 70 de lei.
Comentariile prea scurte nu intră în tragerea la sorți. Concursul este activ până pe 23 decembrie, ora 23-59.

Final pentru concurs:

Galerie foto