Evolio U9 arată surprinzător de bine și într-adevăr are design-ul unui ultrabook, singura diferență reală fiind procesorul Intel Atom. Bine, și autonomia. Dar este un produs care, dacă ar fi purtat un brand occidental, ar fi avut succes. Sunt curios dacă așa vor reuși să depășească statutul de „curiozitate”. Mie mi-a plăcut, mă bucur tare mult că nu au ales o versiune ieftină care să ofere o experiență aiurea.

Evolio U9 review
Evolio U9 – review

Evolio U9

Încep cu o scurtă apreciere privind netbook-urile. Acum 3-4 ani, cât netbook-urile erau pe val, Intel a lansat linia de procesoare Atom „special pentru netbook”. Cu alte cuvinte, un procesor al cărui principal atuu este consumul redus de energie, dar suficient de bun pentru a rula un sistem de operare precum XP sau Windows 7 Starter. Dar între timp a apărut iPad și toată lumea s-a decis să cumpere tablete în loc de netbook-uri. Multe firme au renunțat de tot la netbook, iar altele se feresc să mai numească produsele așa, susținând că sunt de fapt laptopuri. Iar multe voci susțin că Atom nu este pentru netbook, ci este și pentru laptopuri, că oferă acum mai multă putere. Evolio U9 are procesor Atom N2600.

O discuție similară putem avea pe marginea ecranelor. Un laptop are în general display de peste 13 inchi. Evolio vine acum și spune că ecranul de 11,6 inchi este de laptop. Mă rog, fiecare e liber să își denumească produsul cum vrea. Dacă o firmă ar anunța că lansează o mașină cu două roți, probabil unii vor crede.

Trecând peste dezbatere, să revenim la produs.

Evolio U9 arată surprinzător de bine pentru produsele vândute în general sub brand românesc. Firmele locale vizau în general producerea unui gadget extrem de ieftin, care să se vândă în cantități mari din cauza prețului, prin retail. Ei bine, Evolio nu a procedat așa și părerea mea este că au făcut o alegere bună. Evolio U9 arată bine, are aspectul unui Ultrabook. De ce nu este nici Ultrabook?

Intel când a lansat conceptul de Ultrabook a subliniat două caracteristici clare ale acestuia: putere de procesare mare și autonomie foarte mare. Au Core i5 sau i7, dar și autonomie de 6-8 ore. Ei bine, Evolio U9 nu se încadrează nici la ultrabook, ci este un netbook cu design de ultrabook.

Arată foarte bine, după cum puteți vedea în poze. Învelișul vrea să sugereze aluminiul, dar este plastic. Tastatura pare de asemenea metalică și este detsul de standard pentru sisteme de dimensiuni reduse. Are 2 mufe USB, un HDMI și mufă de căști/microfon. Și cam atât. Hard-discul este SSD, ceea ce duce automat la o experiență mai bună, iar memoria RAM a urcat la 2GB.

Autonomia mi s-a părut limitată. Bateria este de 3.800 mAh, iar rezultatul real este de maxim 4 ore, folosind toate opțiunile de economie și cu luminozitatea tăiată la maxim. Cam cu 20% sub autonomia anunțată oficial. Dar probabil că nu este un caz izolat 🙂

 

Ce mi-a plăcut:

– designul inspirat de ultrabook;
– faptul că este foarte ușor;
– iese rapid din hibernare;
– rulează Windows 7 Ultimate destul de ok. Nu e Starter.

Ce nu mi-a plăcut

– se mișcă greu și a dat erori de două ori;
– are un preț măricel;

Concluzii

Evolio U9 arată interesant și îți faci treaba cu el. Dar nu este nici laptop, nici ultrabook, doar un netbook lucrat un pic mai bine. Ca nivel de preț (de la 1.799 lei) este un pic peste posibilitățile pieței locale. Totuși, cred că mai bine alegi un astfel de sistem decât un netbook sub 1000 de lei.

Galerie foto

[nggallery id=309]