Am testat Fitbit Alta, o brățară smart pentru alergare și fitness care are o serie de senzori și o aplicație decentă pentru pasionații de sport. Este o alternativă simpatică la ceasurile mari și incomode, are un ecran pe care vezi și cât e ora și alte informații de bază.
fitbit-alta-12

A ajuns la mine de la Orange România care vinde Fitbit.

Pînă acum am testat o mulțime de accesorii smart și continui să folosesc câteva brățări smart. De la Fitbit sunt la a treia generație de produse, după ce am testat Zip, un breloc care îți înregistra mișcările, iar apoi am avut bandă fără ecran Flex, iar acum noua generație. Au evoluat mult, dar fără să fie neapărat o revoluție.

Pro și contra Fitbit Alta

Mi-a plăcut:
– are un design foarte bun;
– înregistrează destul de corect datele;
– are autonomie bună;
– remindere când stai prea mult la birou;
– benzile se pot schimba;

ads

Rămâne de discutat:
– mi se pare scump pentru ce oferă;
– ecranul se vede slab în soare;
– consumul de calorii mi se pare exagerat;
– duce lipsă de senzori, precum cel de puls, altimetru șamd;

Experiența cu Fitbit Alta

În primul rând te atrage design-ul interesant când îl scoți din cutie. Sistemul de pairing nu este deloc intuitiv, trebuie întâi conectat la sistemul de încărcare și conectat la laptop, apoi poți căuta pe telefon, doar în aplicația Fitbit pentru a face pairing. Și trebuie introdus și un cod, de parcă ai lucra la NASA. În fine, am văzut modele mult mai simplu de conectat și este adevărat, cel mai greu am conectat Apple Watch la iPhone.

Trecând peste momentul conectării, experiența a fost plăcută, nu s-a mai deconectat și nu au existat momente în care să uite datele. De fiecare dată am sincronizat brățara cu aplicația și a păstrat statisticile de zilele trecute. Încărcarea nu este foarte rapidă, dar de obicei îl las conectat lângă laptop și îl iau la purtat când pare să fie full, apoi câteva zile nu mai ai treabă cu asta. Are în cutie și un adaptor USB pentru sincronizarea wireless cu o aplicație de pe laptop. Pentru cei care sunt suficient de fanatici să aibă datele și pe laptop și pe smartphone, pentru a-și bate propriile recorduri.

Altfel, trecând peste moda și obișnuința de a purta chestii la mână, este utilă o brățară smart. Mai ales dacă ești ușor peste media de greutate și vrei să ții tendința sub control. Eu încerc să fac cei 10.000 de pași pe zi, în majoritatea timpului nu ajung la target, dar mă străduiesc. Mai aleg să merg pe jos și cu metroul în loc de mașină, mai plec pe jos la Mega, mai reușesc să ajung o oră în parc, depinde de timp, dispoziție și de vremea de afară.

Fitbit Alta pare să fie combinația perfectă de brățară smart și ceas, pentru că prima generație de brățări nu avea deloc display, ceea ce mie mi se pare enervant, iar ceasurile sunt mari și inconfortabile. Așa văd modelul ideal, ca o bandă, dar care să arate cumva și ora. Ceasurile Fitbit par extrem de urâte, iar cele care arată bine au în general autonomie de maxim o zi. Vector Watch este ok ca autonomie, dar scump pentru ce oferă, așa că nu găsesc nicio variantă realistă.

Sunt convins că se poate realiza un gadget care să nu aibă nici 10/10 centimetri, dar nici subțire cât o brățară, cu autonomie de 7 zile, dar care să afișeze și informațiile necesare. Ei bine, Fitbit Alta rezistă vreo 3 zile, maxim 4, deși ecranul este foarte mic. Poate că puteau totuși să adauge o baterie dublă și să stilizeze brățara pe un format un pic mai lung, iar utilizatorii să fie mulțumiți de autonomie. Așteptăm modelele de anul viitor, altfel autonomia rămâne principala problemă pentru trackere.

De asemenea, ar fi util un sistem unic de încărcare, fie cu un mecanism dedicat, fie cu un port dedicat, fie wireless. Este extrem de enervant ca fiecare brățară smart, fiecare model Fitbit, să aibă alt port și alt mecanism de încărcare. E foarte greu să nu pierzi sistemul de încărcare, iar după ce l-ai rătăcit rămâi doar un gadget inutil, sau cauți să cumperi de undeva soluția de încărcare, eventual de la cineva care a pierdut brățara.

Aplicația Fitbit

Spre deosebire de alte multe trackere, cei de la Fitbit au o aplicație decentă și care nu se blochează și nu are pierderi de informații. Include informațiile tale utile, un fel de profil, statistici și grafice, poate să îți trimită niște provocări la care răspunzi sau nu, are secțiune pentru prietenii tăi și alte informații. Există și o soluție de trainer personal bazat pe experiențele unor traineri specializați, în care controlezi și dieta și exercițiile pentru un maximum de rezultate. V-am pus și print screen din aplicație.

Concluzii

Fitbit Alta este o brățară interesantă pentru pasionații de sport/fitness sau cei care vor neapărat să își țină greutatea sub control sau să slăbească. Asta fără a face efortul de a merge la un nutriționist sau la un antrenor personal. Urmărind activitățile și sugestiile lor poți ajunge singur să ai rezultate. Asta dacă nu cumva uiți în timp să mai faci exercițiile și revii la regimul cu fast-food și multă Coca Cola. Brățara în sine arată bine și funcționează ok, dar prețul este măricel.

Dacă vă place, găsiți Fitbit Alta la  Orange România.

Galerie foto