Ceasul Galaxy Gear Fit mi-a ajuns la teste alături de Galaxy S5 prin programul Orange Smartphone Tester. Eu apucasem să văd ceasul la Barcelona și de altfel l-am declarat încă de atunci cel mai simpatic gadget din 2014. Nu m-a dezamăgit, este un produs care arată exact cum ar trebui să fie un gadget modern, care funcționează bine și care este aproape perfect. Cred că două alte funcții ar fi putut face din Fit un succes anul acesta. Dar nu este așa de rău că nu le are, face destul de multe pentru un ceas. Dar să detaliem…

Samsung Galaxy Fit
Samsung Galaxy Fit

Click pe imagini pentru a le vedea mărite!

Pro și contra Galaxy Fit

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul general și realizarea gadgetului;
– ecranul curbat și calitatea imaginii în general;
– posibilitatea de a citi notificări și conținutul mesajelor;
– autonomia bună a ceasului;
– funcția de localizare a telefonului (!);
– funcțiile de fitness și monitorizare;

ads

Nu mi-a plăcut și rămân de discutat:
– nu știe să rotească imaginea după poziția mâinii, automat;
– încărcarea e dificilă printr-o piesă mică, mai mult ca sigur o voi pierde;
– puține opțiuni de personalizare;
– nu afișează nici măcar ceasul fără un telefon conectat (update: se pare că după sincronizarea cu telefonul, merge și fără el);

Funcții care ar fi fost utile (în ciuda criticilor):
– să răspunzi la apel când ești la volan;
– să poți da like, RT sau share direct de pe ceas (să dai SMS-uri prestabilite);

Galaxy Gear Fit - meniu

Gear Fit – impresii în utilizare

Primul lucru care m-a surprins la acest ceas este calitatea realizării, mai bună decât la Gear. Ecranul chiar arată bine, culorile sunt excelente și nu este atât de limitat precum cel mic. Pe de altă parte, ceasul stă un pic aiurea și nu afișează normal ora când te uiți la ceas. Te obișnuiești și cu el așa, dar practic tot aiurea este. Ar fi fost ceva mai bine dacă avea un accelerometru și aranja icon-urile și cifrele de la ceas după poziția mâinii utilizatorului. Sigur, poate era mai voluminos, sau poate consuma bateria. Dar așa era corect.

Mi-a plăcut faptul că poți schimba cât de cât nivelul de informații afișate, cât și wallpaper-ul. Ceasul are mai multe formate, nu tocmai inspirate, iar wallpaper-ele sunt și ele sărăcuțe. Dar ai ceva opțiuni și asta e bine. Poți afișa ceas+notificări sau ceas+fitness, ceea ce este ok. Aș fi vrut mai multe modele de ceas clasic, eventual cu afișarea în paralel a orelor (de ex: București și New York pentru cine are nevoie). Nu știu acum dacă poți, dar ar fi fain să poți schimba astea prestabilite cu propriile imagini.

Iarăși este de discutat funcția de ceas. Vrei un ceas, care să fie și inteligent. Deci vreau să văd ceasul când mă uit la el. Nu ecran negru, nu alte funcții. Prima oară trebuie să arate ora exactă. Are integrat un senzor și uneori se activează doar când miști mâna. Dar este fix ca la Gear1 și se afișează doar uneori. Deseori e ecran negru și atât. Ceasul nu merge fără telefon, deci dacă îți moare bateria la smartphone, nu mai ai nici măcar ora exactă pe ceas. E doar o brățară strălucitoare.

Galaxy Gear Fit este util ca accesoriu. Vezi cine te sună fără să scoți telefonul din buzunar. Vezi mesajele și notificările și nu folosești telefonul și ecranul telefonului decât dacă este ceva cu adevărat important. Trebuie să recunosc că, la acest capitol, este ok, chiar util. În mod normal, atunci când primești o notificare accesezi ecranul de la smartphone pentru a o vedea. Astfel consumi bateria telefonului mai rapid. Dar nu toate notificările și mesajele sunt atât de importante. Unele sunt mesaje spam, altele sunt mesaje care pot aștepta.

Mi-a plăcut partea de fitness, dar e iarăși, cu dus și întors. Aplicațiile sunt optimizate și nu mai greșesc când vine vorba de măsurarea pașilor și a distanțelor. Ceasul poate să-ți monitorizeze ritmul cardiac. Dar, pentru a înregistra datele trebuie să faci sport cu telefon cu tot. Ceasul ia doar pulsul, restul datelor provin din telefon. Și e aiurea să alergi cu un Note în buzunar.

Aș prefera un ceas care să aibă senzorii și toate funcțiile inteligente în corpul său, iar de pe telefon să preia doar apeluri și SMS-uri. Poate că ar fi prea mare sau prea greu, dar te-ar elibera de telefon atunci când faci sport. Ecranul cu orientare după poziția mâinii și capacitatea de a răspunde la telefon ar face din smartwatch un produs mai dorit.

Cred că ceasurile care pot rula diverse aplicații dedicate – jocuri de exemplu – sunt mai bine poziționate. Samsung Galaxy Gear Fit nu are decât aplicațiile instalate și nu are acces la altele. Pe de altă parte, să nu uităm că Gear Fit este dedicat pasionaților de sport. Este bine targetat, întrucât rezolvă multe probleme, ținând cont însă și de problemele care le-am semnalat.

Gear Fit Manager - aplicatia smartphone
Gear Fit Manager – aplicatia smartphone

Gear Fit – detalii tehnice

Samsung a realizat Gear Fit după modelul benzilor de fitness, dar cu un ecran curbat. Are un display OLED de 1,84 inch, dar care este destul de îngust după părerea mea. Ar mai fi mers o jumătate de inch grosime 🙂 Dar poate că nu ar fi fost tocmai un design reușit așa. Are 4GB pentru stocare internă, pe care puteți pune muzică. Din păcate nu cred că puteți vedea poze sau clipuri ca la Gear.

Autonomia ar trebui să fie 96 de ore, trece cu bine 48 de ore, poate mai mult dacă nu îl utilizezi des. Tehnologia de conectare este Bluetooth 4.0 și nu mi s-a părut că afectează în vreun fel autonomia smartphone-ului. Are procesor dual-core la 1 GHz și 512 MB de RAM. Dar nu contează pentru că nu poți pune ce aplicații vrei pe ceas.

Brățara pare destul de ok, nu l-am pierdut de la mână cum pățeam cu alte dispozitive smart. Dar spatele rămâne destul de ciudat ca și mecanismul de încărcare. S-a încărcat full relativ rapid. Ceasul este rezistent la apă, cu standard IP67, destul de ok ca să faceți duș cu el sau să vă spălați pe mâini.

Galaxy Gear Fit - stepper
Galaxy Gear Fit – stepper

Concluzii

Samsung Galaxy Gear Fit este un gadget interesant și util. Da, trebuie conectat musai cu un Galaxy. Da, are fucții limitate și depinde de telefon. Dar pe de altă parte pentru cei pasionați de tehnologie, de sport și de fitness, este un gadget foarte util. Mi-ar fi plăcut să aibă și chestii legate de GPS, dar ecranul cred că este o problemă. Prețul este foarte bun, 200 de euro la Orange.

Galerie foto