Nu mai testasem camere video de o vreme și m-am gândit să văd noul model GoPro Hero 4 Silver înainte de altele. Am auzit numai lucruri bune despre noua cameră, am pus-o la test și nu am fost deloc dezamăgit. A ajuns la mine prin intermediul celor de la ActionCamera.ro. Ultima dezamăgire s-a numit Sharp Ion, o cameră prezentată foarte bine, dar cu care poți filma numai în zilele însorite. Mi-ar fi plăcut să văd și versiunea de top Hero 4 Black, dar nu am avut ocazia încă.
Pro și contra GoPro Hero 4
Reamintesc atuurile, deși e clar că nu am nevoie să fac asta:
– calitate a imaginii foarte bună, sunet ok;
– imabatabilă la filmare noaptea;
– filmează 4K, 2.7K;
– accesorii de prindere bune, o parte incluse în cutie;
– WiFi, touchscreen;
Contra:
– imaginea distorsionată un pic pe margini;
– preț măricel (dar are același preț ca în US);
Experiența cu GoPro
Este un din mărcile care au apărut efectiv peste noapte. Deși existau tot felul de produse, cei de la GoPro au anticipat nevoia de camere mini care să fie utilizate la sporturi și activități extreme, au gândit totul din perspectiva asta, nu din punct de vedere video sau comercial. Au creat un univers în care camerele GoPro au devenit atât liderul segmentului, cât și un etalon pentru toți ceilalți. Problemele lor au început să apară abia după ce toată lumea a început să facă modele competitoare, ca în cazul Apple. Acum sunt foarte multe alternative ieftine la GoPro, dar cu toate acestea rămân deocamdată cea mai puternică firmă din domeniu, cu fani dedicați.
GoPro Hero 4, deși nu schimbă foarte tare formatul, dimensiunile sau caracteristicile tehnice comparat cu generația anterioară, au realizat însă la nivel de software o mulțime de îmbunătățiri. Senzorul este 1/2.3 inch, un format comun pentru camerele de acțiune, cu format 3000×4000 de pixeli. Adică poți realiza imagini la 12 megapixeli, iar calitatea imaginii este și ea ok, dacă ții cont de stabilizare. Cred că lentila GoPro ajută la o calitate mai bună a imaginii, dar nu am detalii foarte multe despre ea. Microfonul încorporat este mono, dar se poate utiliza unul extern, pe 3,5mm, pentru sunet stereo.
Camera poate fi setată să filmeze cu unghi larg, dar de asemenea se poate filma și cu unghi strâns dacă ne concentrăm doar pe un subiect. Dacă Black Edition filmează 4K, Silver are tehnologia asta limitată la 15fps . De altfel camera este mai ieftină ca GoPro 4 Black. Dacă ești deja utilizator de GoPro și vrei să treci la următorul nivel, este o achiziție foarte bună. Dacă vrei să te apuci acum să înveți să lucrezi cu un GoPro, așteaptă-te la multe chestii de învățat. Dar și când vei începe să prinzi ce ai de făcut, rezultatele sunt spectaculoase.
Față de modelele anterioare, ecranul color și touch este una din principalele diferențe. Pînă acum aveai nevoie de un smartphone, conectat prin aplicație, pentru a vedea ce se filmează și cum va arăta. Acum vezi totul pe ecranul integrat și poți seta diverse chestii. Am folosit pentru test un card microSD de 32GB, pe care am reușit să îl umplu aproape complet după câteva drumuri. Așa că mare atenție la capacitatea de stocare. Suportă carduri de pînă la 64GB, dar le puteți schimba rapid.
Bateria este de 3,8V cu 1.160 mAh, mi s-a părut că are o autonomie bună, dar de asemenea s-a întâmplat să se descarce singură, pe neașteptate, chestie care nu prea îmi place la un dispozitiv electonic premium. Adică avea baterie, a fost închisă, iar cu toate acestea bateria s-a descărcat complet. În acest tip camere video mai ieftine știu să își conserve energia și le poți folosi după ce au stat închise în torpedo.
GoPro Hero 4 Silver este fix versiunea medie. Nici foarte avanasată, dar nici foarte limitată. Există o versiune foarte ieftină de anul acesta, GoPro Hero ieftin costând cam 600 de lei. Dar nu am avut ocazia să îl testez, însă probabil reproduce experiența de pe versiunile avansate, cu dotări tehnice mai limitate.
Având acealași dimensiuni, puteți folosi accesorii de a Hero 3 sau 3+, dar de data asta nu mai puteți folosi extra-baterii mai vechi. Din ce am citit (pentru că nu am avut la teste Hero 3 sau 3+), calitatea filmării este îmbunătățită. Eu o să vă arăt ce am filmat, dar deocamdată nu am ceva nemaipomenit de arătat, ci numai imagini de pe stadă. Sincer mi-a plăcut cum filmează seara, se văd detaliile corect. Aveam mai multe așteptări la filmul făcut ziua, dar poate mai trebuie să exersez eu.
Concluzii
GoPro Hero 4 Silver este perfect pentru cei care se apucă acum de filmat sau vor o cameră bună pentru deplasări, vacanțe și alte asemenea ocazii. Are multe noutăți comparat cu versiunile anterioare și nu costă foarte mult. Pentru specialiștii care câștigă bani din asta și pentru entuziaști există versiunea completă Hero 4 Black, iar pentru cei care vor o soluție ieftină există și un GoPro hero entry level. Acum, fiecare poate alege camera potrivită pentru el.
De departe calitatea camerelor GoPro este cea mai buna. Restul camerelor au rolul de a arata cat de bune sunt acest camere.
 
Chestia cu bateria care se descarca,( desi am inchis camera)de seara pina dimineata, nu este o chestie OK! Mi s-a intimplat si nu stiu ce sa fac.Mai ales la o camera noua!O fi de vina acumulatorul, sau vreo setare?Am incarcat de la laptop, pana la maxim, am filmat ceva dar putin seara, am inchis camera si dimineata era moarta!! Ce sa fac?
 
Doresc sa editez niste filmulete luate cu GoPro 4 prin Quick-ul de pe telefon doar ca acestea se afla acum pe PC, pot sa le intorc in camera GoPro astfel incat sa folosesc “media” din soft la editare cu Quick-ul de pe telefon ? Cum se face asta ?
Multumesc !
 
Pui cardul microSD în adaptor și apoi în slotul SD de la PC, încarci filmele pe el și apoi îl scoți și îl bagi în camera video…
 
Salutare tocmai am achiziționat un 4 silver am făcut un filmuleț pe biclă iar după descărcare la vizionare am văzut că redă parcă in reluare.o posibilă cauză? merci
 
Cum adica nu filmeaza Hero 4 silver in 4K?.Are o rezolutie mai slaba (mai putine framuri 15)dar nu spui ca nu filmeaza.
 
Ai dreptate, m-am încurcat eu. Scrie de altfel mai sus că filmează 4K.