Am terminat de scris testul HTC 10, review care ar fi trebuit să apară demult, dar telefonul a ajuns foarte târziu la mine. Este adevărat, am văzut telefonul înainte de lansare, dar după o întâlnire de 40 de minute nu poți scrie un review. Cei care au făcut-o, au scris doar pentru SEO, fără să aibă o idee reală despre ce scriu acolo.
Pro și contra HTC 10, pe scurt
Mi-a plăcut foarte mult:
– calitatea realizării, design-ul nou;
– atenția la fiecare detaliu;
– camera foto este bună;
– autonomia decentă;
– performanță peste medie;
– viteză în interfață și aplicații foarte bună;
– rezistă la apă – splashproof, nu waterproof;
Rămâne de discutat:
– nu este printre cele mai performante terminale;
– are un preț pe care îl consider mare: 3.299 lei la Emag, 3.071,25 la Evomag;
HTC 10 review
Întâi câteva cuvinte despre HTC și povestea lor incredibilă. Practic, HTC au făcut primele terminale smartphone, un merit pe care multe firme și-l asumă. Dar primul telefon mobil care avea acces la Internet, email, browser și așa mai departe, a fost produs de HTC. Dar pe vremea aia singurul sistem de operare mobil era Windows Mobile. Aveau probleme serioase, nici cei mai mari fani nu au reușit să-l folosescă eficient. Apoi au venit Palm cu PDA-urile lor, la care au adăugat telefonie mobilă. Mergeau ok, dar Palm a pierdut trenul fantastic de repde. Din cauza Android pe de o parte și datorită canadienilor de la Blackberry care făceau tastatura mai bună. Android a apărut și a prins teren instant, iar HTC a făcut primul terminal Google. Blackberry cucerea lumea prin 2005, îndepărta Palm practic din preferințe și începea să concureze Nokia, dar finlandezii s-au repliat cu modele similare. Pentru o vreme, existau o mulțime de sisteme de operare mobile. Windows Mobile era puternic în companii, Android abia la început de drum, Blackberry prindea viteză, Nokia avea trei sisteme de operare diferite, iar apoi, a apărut iOS și totul s-a schimbat. Dar, HTC a mers pe valul Android timp de mulți ani. Au lansat unele dintre cele mai interesante terminale din istorie, HTC Magic, HTC Legend, apoi, s-au plafonat. E adevărat, și Microsoft și Blackberry și Nokia s-au dus în jos, pînă aproape de dispariția totală. Acest trend l-a urmat și HTC.
Pe de o parte datorită competiției. Samsung a crescut foarte mult, rivalii chinezi fac telefoane similare, dar mult mai ieftine, iPhone este dorit de toată lumea. HTC a reușit cu greu să revină în atenția publicului cu un hit: One M7. Cu un design complet nou, cu detalii tehnice incredibile, echilibrat, cu un preț bun. Eu am renunțat atunci la Samsung și am trecut pe One M7. Dar asta a fost în 2013. Apoi, anul următor, HTC se credea Apple și lansa un telefon identic, HTC one M8, cu foarte puține diferențe sau îmbunătățiri. Dar cu un preț mai mare. Foarte puțini fani ai brandului au ales acest model când au făcut upgrade. La fel în 2015, au făcut mici schimbări, iar One M9 a fost ok, dar nu peste medie.
Probabil chiar și oamenii de la HTC au devenit conștienți de acest lucru, pentru că la HTC 10 au făcut foarte multe îmbunătățiri. Este un model bun, aș putea spune complet. Dar faptul că rămâne destul de scump va pune probleme iar companiei. Mai este și o problemă de context, Samsung au lansat deja terminalele 2016, la fel LG, la fel alte nume mari. Chinezii au și ei flagship-uri interesante. E greu de crezut că cineva își cumpără tocmai acum un telefon nou și va merge pe mâna HTC 10. Cei care au vrut model 2016 au avut de unde alege, iar ceilalți așteaptă „recolta de toamnă”, iPhone 7, Note 7, terminalele Nexus. Dacă zvonurile sunt reale și HTC va folosi design-ul 10 pentru un Nexus, ar putea avea mega succes.
Nu neg, dacă sunteți fani HTC, acest model o să vă placă foarte mult. Este ADN-ul HTC și conținte toate invențiile lor. Dar în momentul ăsta, la acest nivel de preț, HTC 10 are puține șanse să fie recomandat și pentru restul lumii.
Long-story, short: dacă HTC lansau acest telefon în 2013, 2014 – alta ar fi fost soarta companiei acum.
Desing și realizare
HTC 10 are un design pe care pot să-l caracterizez drept „curat”. Nu are nicio extravaganță, este echilibrat, nici prea mare, nici mic, stă comod în mână, iar materialele sunt bune. Nu este tocmai alegerea mea favorită, dar nici nu pot să spun că nu mi-a plăcut. Are elemente de bază preluate de la One M7, de la One A9, dar și un design special pe spate și pe marginile laterale, cu spatele cu margini teșite. Nu mai are însă un factor de design special, care să întoarcă privirile, cum are S7 Edge sau iPhone. Pe de altă parte, nici nu mai seamănă cu iPhone 6S, cum era A9 de anul trecut.
HTC 10 este creat dintr-o singură bucată de metal, fiind sculptat, iar marginile pe spate reflectă lumina în diferite moduri, în funcție de poziție. De asemenea, butonul de Power este făcut astfel să îl simți, chiar dacă pui mâna pe telefon în întuneric. Telefonul a trecut prin teste de anduranță, deși nu este rezistent (rugged), el este un dispozitiv rezistent. A fost testat de la -20 de grade Celsius pînă la 60 de grade Celsius. A fost testat dacă funcționează pe rețelele 2G/3G/4G din toată lumea, inclusiv în România.
HTC 10 performanțe hardware
Compania taiwaneză a ales o combinație bună pe partea de hawrdware, Snapdragon 820 este un procesor foarte puternic, are 4GB de RAM, stocare de 32 sau 64GB, ecranul de 5.2 inch are rezoluție 2560×1440 pixeli. Slotul de carduri suportă 256GB, iar camera foto de pe spate are senzor Ultrapixel de 12 megapixeli, cea frontală este de 5 megapixeli. Bateria integrată în acest model este de 3.000 mAh, fără să fie deloc gros sau greu, este foarte subțire.
Din păcate scorurile din testele de performanță cu modelul testat de mine nu au fost atât de bune. La Antutu, cel mai popular test, a obținut puțin peste 100.000 de puncte, în condițiile în care Xiaomi Mi 5, Galaxy S7 Edge și iPhone 6S au peste 133.000 de puncte. Într-adevăr, este peste multe alte terminale, inclusiv modelele de top Huawei sau ale altor branduri mai noi. Dar nu este la nivelul principalilor competitori. Sigur, aceste scoruri sunt relative, dar ele reflectă în același timp performanța în jocuri și aplicații video. Da, există niște optimizări software, dar ele nu înlocuiesc practic performanța brută.
Desigur, am văzut și testele în care HTC 10 scotea 150.000 de puncte la Antutu, o mișcare de marketing a taiwanezilor. De asemenea, am văzut și scorurile din unele teste unde apare tot cu 133.000 de puncte. Dar pe device-ul testat de mine nu am atins acest scor. Sunt mai multe explicații posibile, fie a fost un sample de test, înainte de versiune finală. Fie cei care au testat HTC 10 au folosit diverse opțiuni, root și overclocking, sau poate chiar optimizările software despre care vom discuta mai jos.
HTC 10 – software special
HTC 10 vine cu versiunea Android 6.0.1, dar au renunțat la interfețele proprietare și au făcut niște optimizări și aplicații speciale, plus o interfață diferită de orice ați văzut pînă acum, iar icon-urile nu trebuie să stea aliniate, le puteți combina cum vreți voi. Dar, nu au și nume, trebuie să rețineți voi ce desen corespunde căreia aplicații. Tema se numește Freestyle, permite utilizatorului să elimine grila de aplicații comună terminalelor. Se pot face icon-uri mai mari sau mai mici, pot sta aglomerate sau răspândite pe unde vrea el, depinde de fiecare. Personal mi-a plăcut ideea.
Android este aproape curat, nu este însă cel stock de la terminalele Nexus, dar este un Android cu minimum de intervenții din partea HTC. De asemenea, au renunțat la unele aplicații dublate – precum HTC Gallery sau HTC Camera și aplicații similare de la Google – Camera sau Photos. Au ales HTC Camera pentru poze, dar Google Photos pentru afișarea imaginilor. Nu e tocmai alegerea mea favorită, dar poți avea altă aplicație gen My Files sau File Manager pentru a vedea folderul local de poze.
Conform HTC, timpul de răspuns pentru interfață și aplicații – sau schimbarea dintre două aplicații – este cel mai mic din industrie, 120 milisecunde. Alte terminale ajung la 300 ms timp de răspuns. Eu pot să vă spun doar că se mișcă foarte repede, iar comparat cu Note 4 această diferență de răspuns este sesizabilă.
Pentru optimizările despre care vorbeam mai există și o aplicație realizată special pentru HTC 10. HTC Boost+ se numește, fiind conectată la elementele hardware, ca să controleze cum lucrează terminalul în alte aplicații. Are mod automat de control, dar de asemenea, utilizatorul poate realiza anumite setări speciale pentru jocuri video de exemplu. Probabil ea permite obținerea de scoruri mai mari în testele de performanță.
HTC 10 – camera foto
Camera foto HTC 10 este UltraPixel cu 12 megapixeli, cu pixeli mai mari, de 1.55 microni, poate cea mai mare dimensiune la ora actuală, capabilă să capteze mai multă lumină. Sunt voci care spun că nu este tehnologia UltraPixel, că doar au folosit numele. Dar eu cred că UltraPixel nu se referă doar la hardware, ci și la software, la combinarea dintre cele două. Oficial, HTC nu au răspuns la această întrebare.
Camera foto HTC 10 include stabilizare optică pentru imagine, autofocus cu laser și multe altele. Tehnologia de autofocus laser 2.0 permite trimiterea de fascicule în direcții diferite și face focusul foarte rapid, spre deosebire de produsele de pe piață cu tehnologia laser de anul trecut.
Camera frontală de selfie este de 5 megapixeli, dar are pixelii de 1.34 microni, de asemenea peste nivelul unor terminale de top din industrie. Și cea frontală are tehnologie de stabilizare optică, probabil primul din lume cu această tehnologie. Ecranul se face alb, pentru a face selfie pe lumină foarte slabă.
Am făcut câteva fotografii cu telefonul în diverse ipostaze, să vă dați seama ce și cum. Este o cameră bună, se descurcă decent în orice situație, dar iarăși, nu aș recomanda acest model pentru fanii fotografiei. Când ai camere foto precum cea de pe S7, iPhone 6S, nu prea ai ce recomandări să faci. Poate doar modele precum LG G5 sau Huawei P9, cu modelele lor dual-camera.
Vă las să vedeți imaginile surprinse de HTC 10, sunt un pic micșorate, dar atît. Click pe poză pentru mărire!
Altele, pe scurt, despre HTC 10
Bateria de 3.000 mAh este una dintre cele mai mari dintre modelele de top, la nivel cu S7, dar cam atât. Autonomia a fost normală, peste media terminalelor testate, dar nu excepțională.
Are USB Type-C, care pe viitor va deveni standard, dar deocamdată este o problemă. Transferul nu este mai rapid, doar dacă ai și pe computer tot Type-C, sunt acum cîteva modele care aduc noua conectivitate. Dar dacă nu aveți, transferul este la fel. Trebuie să ai mare grijă de cabluri, pentru că nu găsești Type-C prea ușor. Există utilizatori, dar nu foarte mulți.
Senzorul de amprentă este foarte rapid, 0.2 secunde conform HTC, mi s-a părut foarte ok de folosit. Aș mai menționa tehnologia de sunet, acum este BoomSound HiFi, cu două boxe frontale, cu două amplificatoare speciale, inclusiv DAC. Căștile din cutie sunt HiRes Audio și de asemenea încărcătorul din cutie este cu tehnologia Quick-Charge 3.0 care permite o încărcare mai rapidă a bateriei.
Accesorii și huse
Ca orice fagship care costă peste 3.000 de lei, HTC 10 are nevoie de protecție. Reamintesc că este splash-proof, rezistă la picăturile de ploaie, dar nu va supraviețui sub apă. Pe de altă parte, nu este rezistent la zgârieturi, iar pe ecran are Gorilla Glass 3, nu variantele mai moderne. Găsiți pe MobileDirect.ro toate cele necesare, carcase, huse, folii de protecție. Mi-au plăcut cele de protecție de nivel militar, chiar am purtat una tot timpul cât am testat acest smartphone.
Concluzii finale
Nimeni nu poate spune că HTC 10 nu este un telefon foarte bun, complet, potrivit pentru orice utilizator. Pe de altă parte, cum spuneam, HTC 10 nu are acel atuu pe care l-ai dori de la un flagship. Genul de ecran curbat ca la S7, S-Pen la Note, avantajele software ale IOS, baterie uriașă sau altele. Este un terminal bun și echilibrat, dar cam atât. De-asta szic că pentru fanii HTC este cel mai bun smartphone, dar pentru restul lumii, este greu să convingi că merită investit în acest model. Ce știu sigur este că nu vă va dezamăgi, are viteză și stabilitate și cameră foto bună. Dacă sunteți nehotărâți, nu vă place iPhone și căutați o alternativă la Samsung, probabil HTC 10 este cea mai bună alegere. Mai repet o dată prețurile (la data postării acestui articol): 3.299 lei la Emag, 3.071,25 la Evomag.
Nu sunt fan HTC, dar camera foto de pe HTC 10 este foarte buna. DxOMark i-a acordat 88 puncte, la fel cat a obtinut si Samsung Galaxy S7 Edge, smartphone-ul cu cea mai buna camera. Asta in conditiile in care DxOMark a acordat camerei foto de pe iPhone 6s doar 82 de puncte, iar celei de pe iPhone 6s Plus 84 puncte.
 
ce folos ca face 1 milion de puncte in antutu cand au fost prinsi ca fura benchmark-urile, mai nou si chinezii s-au prins ca testele aduc profit, dar repet acest lucru pentru un utilizator obisnuit nu se simte. Touchwizz are un pic de lag, interfata sense este peste ce are samsung. Samsung sta bine la alte capitole.
 
@Catalin – am citit despre asta, dar daca te uiti la poze, vezi ca nu sunt la calitatea S7 sau iPhone 6S. Am testat toate cele trei camere si se vede cu ochiul liber ca HTC 10 are probleme cu soarele. Uite poza cu frunzele alea…
@Milano – unele firme au incercat sa trucheze testele, dar Antutu s-au prins si le-au taiat accesul, iar acum se considera ca rezultatele sunt fair. Ai dreptate cu interfata, Samsung inca are lag.
 
am avut M7,M8 si M9+ ,doar M7 a avut o camera ok dar minus la baterie etc. incercati Motorola si veti fi surprinsi de cum ruleaza androidul pe aceste smartphone chiar daca la testele cu antutu sau alte programe nu are un scor atat de mare ,am facut comparatie samsung s6 cu motorola x style cu antutu benchmark unde la acel test samsung are mai mult dar dar daca doar urmaresti testul acela 3d ai sa vezi cat de mult sacadeaza samsung fata de motorola iar camera foto o consider una de top ,nu prima dar printre cele bune mai sus decat oricare Htc .
 
egal cu zero scorurile acelea mari daca lasa de dorit cand il folosesti ,poate ati mai auzit expresia „ruleaza un alt fel de android” incercati Motorola si va veti convinge !
 
Nu prea e așa, Viorel. Fără scoruri bune, nu prea ai performanță în jocuri. Da, interfața de la HTC sau de la Motorola este mai rapidă decât cea de la Samsung, dar asta nu înseamnă că rulează alt fel de Android. Este doar un pic optimizat să nu aibă lag. Dar dacă joci un joc video sau rulezi un video 4K vei vedea că ai nevoie de performanța maximă.