HTC One m8 – una dintre cele mai așteptate actualizări de anul acesta – nu prea confirmă speranțele fanilor. Cel puțin nu pe-ale mele. Am decretat HTC One telefonul anului 2013 și foarte multă lume mi-a dat dreptate atunci. Din păcate taiwanezii nu reușesc să răspundă la noua ediție unei serii de probleme esențiale: luminozitatea ecranului, camere foto și nici nu actualizarea autonomiei nu văd să stea prea bine. Update-ul care promite Extreme Power Saving nu a ajuns în România. Design-ul este similar, dar au rotunjit telefonul de seamănă perfect cu Galaxy S3 / S4. Tocmai asta era de lăudat la One, forma diferită.

HTC One m8
HTC One m8

Am primit acest model de la magazinul online MobileTrend, mulțumesc pentru oportunitate. Tot lor ar trebui să le mulțumească și cei de la HTC România… Sau poate că nu.

Citiți totuși concluziile de la final înainte de a comenta…

 

Pro și contra HTC One m8

Mi-a plăcut foarte mult la acest model:
– realizarea metalică – este foarte rezistent;
– performanțe hardware bune;
– primul model de top cu slot micro-SD;
– aplicații proprii și tehnologii proprii interesante;

Nu mi-a plăcut:
– design-ul rotunjit diferit de primul One;
– alunecă din mână foarte ușor;
– ecran foarte întunecat, dacă e un pic de soare nu vezi nimic;
– bateria ține puțin și modul Extreme Power Saving nu este încă disponibil*;
– camera foto este aceeași – e bună la imagini creative și fotografii pe soare, altfel e îngrozitoare. Nokia N95 avea cameră mai bună…
– SIM-ul a rămas blocat în fantă, deși am nano-sim oficil, nu tăiat;
– are un preț foarte mare;
– nu-mi plac butoanele pe touchscreen – ocupă loc și nu apar în toate aplicațiile… o bătaie de cap;
* poate la operatori există actualizarea

 

One m8 - display in soare
One m8 – display in soare

Primele impresii

Nu mă înțelegeți greșit. HTC One m8 rămâne un smartphone de top, cu multe actualizări față de primul One. Dar exact cu așteptam multe de la Samsung, am pretenții și de la HTC să lanseze terminale cu adevărat noi. HTC n-a prins însă nici trenul cu rezistența la apă (toate modelele de top – S5, Z2 și altele sunt acum rezistente la ploaie, chiar și la căderea în apă). Nici pe partea foto nu ține trendul, au vrut cu orice preț să mențină aceeași cameră foto de 4 megapixeli, care a fost aprig controversată anul trecut. Da, există o cameră pentru re-focus, o chestie care ocupă spațiu și arată aiurea, pentru că refocus se poate face și din software la orice Android. În timp ce Lumia a dus senzorul la 40 de megapixeli, iar Sony și Samsung au peste 20 de megapixeli, HTC continuă cu camera de 4 mpx, iar cea de pe ecran, de 5 megapixeli, este doar o chinezărie standard, nici măcar selfie nu poți face corect.

Telefonul arată bine, nu e nicio îndoială, dar este oarecum mai rotunjit decât era One anul trecut. Acest aspect rotunjit seamănă foarte tare cu cel de la Samsung, la seria S3/S4, pe când HTC One era un pic mai dreptunghiular, arăta special. Telefonul e plăcut de ținut în mână, datorită carcasei metalice, nu e tocmai greu, e compact, este echilibrat. Dar metalul poate fi și el alunecos, ceea ce scriam despre S3 este valabil și aici. Alunecă din mână, mai ales dacă faci poze riști să îl scapi. E drept că a scăpat nevătămat dintr-o căzătură iar plasticul unui Samsung s-ar fi spart la impact.

Autonomia este ok, dacă nu folosești simultan toate rețelele de socializare, chiar treci ziua cu bine. În orice caz este peste HTC One la acest capitol, dar în continuare e aiurea că nu a venit cu Extreme Power Saving din fabrică, la S5 am testat un mod similar și mi se pare genial, o să-l folosesc din plin anul acesta. Eram curios cât de bine făcut este la One m8. (Am citit și eu ce scrie pe-afară, dar mersi, vreau să văd cum funcționează nu ce zic alții).

Ca experiență și acces la informații și aplicații este un produs foarte bun. Chiar în câteva teste bate S5, în altele iese sub, dar per-total performanța este foarte bună. Din păcate însă degeaba ai performanță dacă ecranul este întunecat. Cel mai mult suferă cei care ies des în natură, dar și așa, când mergi pe stradă, sunt momente în care nu vezi corect ecranul.

One m8 aplicatii
One m8 aplicatii

Despre hardware și performanțe

‘HTC One m8 are un display SuperLCD de 5 inch, Full HD cu 441 ppi densitate. Din păcate nu știm detalii precum contrast sau luminozitate, dar vă spun că față în față cu ecranul S5 este o diferență imensă. Samsung a adoptat un ecran Super AMOLED de 5,1 inch, cu 432 ppi densitate, dar în lumina soarelui se vede perfect, nu ai nevoie să-i faci umbră cu mâna… Altfel display-ul One m8 este ok, se vede bine oriunde, culorile sunt bune, contrastul bun, nu sacadează, nu sunt alte probleme.

La capitolul hardware mai este o diferență notabilă. Chipsetul Snapdragon 801 are variante diferite la S5 și la One m8. Samsung a mers pe varianta MSM8974AC, probabil cea mai nouă versiune și a dus procesorul la 2,5 GHz, iar HTC a ales varianta MSM8974AB, cu nucleele la 2,3 GHz. Ambele sunt 801, iar altă diferență stă în frecvența procesorului grafic (GPU – Adreno 330). Pe varianta S5 este la 578Mhz, iar pe HTC One m8 este la 550 MHz. Nu spun că s-ar simți aceste diferențe, doar în unele teste S5 iese peste m8, în altele câștigă terminalul taiwanez. Mai este o mică diferență la interfața eMMC (stocarea), iarăși platforma aleasă de S5 are un mic avantaj de viteză (transfer de date la 400Mbps).

În testul standard Antutu, cel mai folosit benchmark pentru Android, HTC One M8 iese peste Note 3 sau Galaxy S5 în performanță. Dar după ce s-a descoperit că HTC a făcut modificări software speciale pentru aceste teste, cei de la Antutu au scos o ediție specială Antutu X. Ei bine, în acest nou test Note 3 și S5 au scoruri bune, iar HTC One m8 cade pe locul 6/7 la performanțe, chiar sub Galaxy S4. Ceea ce demonstrează doar faptul că aceste teste nu prea contează în realitate.

Ar mai fi de notat o diferență de baterie, HTC One m8 are baterie de 2600 mAh și S5 are 2.800 mAh, iar o mică diferență în favoarea Samsung.

Dar cea mai importantă diferență rămâne cea legată de camera foto. De aceea îi dedic un capitol special.

Cum fotografiaza HTC One m8
Cum fotografiaza HTC One m8

Click pe imagine pentru a vedea poza mărită…

HTC One m8 – camera foto

Știu că foarte mulți utilizatori de smartphone folosesc camera doar pentru a pune selfie-uri în diverse ipostaze. Eu sunt pasionat de fotografie și întotdeauna aș alege un smartphone cu o cameră foto măcar decentă. Camera One m8 este lăudată de fani și de oficialii companiei. Dar nu poți în 2014 să scoți fotografii întunecate și pixelate la o imagine în aer liber (precum cea de mai sus). Toți vorbesc despre avantajele tehnologiei Ultrapixel la lumină slabă… Unde sunt acele beneficii? La utilizatorul final sigur nu sunt.

Face poze foarte bune în lumină, la fel ca orice alte camere, chiar și săpunierele fac asta. Are multe filtre speciale, multe soluții de editare. Dar pe de altă parte orice Android ieftin are acces la aplicații similare.

Singurul avantaj pe care l-am găsit la sistemul de camere foto este facilitatea de a reorienta focusul după ce ai făcut o fotografie. E o funcție faină mai ales dacă nu știi ce vrei să fotografiezi. Dacă te grăbești și nu faci focusul cum trebuie. Plus că trebuie să fi încadrat corect și partea care nu este în focus, ca să iasă ceva după re-procesare. Dar pentru un pasionat de fotografie nu prea văd utilitatea reală. El știe dinainte unde vrea să facă focus, el știe dinainte compoziția imaginii și planurile… Da, pentru Instagram este o cameră pefectă.

Accesorii pentru One m8

Așa cum vă scriu de fiecare dată, orice terminal de top merită o husă pe măsură. Mie îmi plac cel mai mult genul de husă din piele care acoperă terminalul complet, lăsând doar camera foto la îndemână și mufa de încărcare. Sigur, sunt simpatice și cele din cauciuc sau gel, au rolul lor bine determinat de protecție, nu arată rău. Eu aș alege totuși o husă premium pentru un astfel de telefon. Pentru HTC One m8 eu vă recomand husele de la MobileDirect, am ales câteva pentru o scurtă galerie foto.

 

Concluzii

HTC One m8 este smartphone-ul care în momentul de față arată cel mai bine. Metalic, subțire, îngust – este un terminal business. Performanța este incotestabil bună, peste modelul de anul trecut. Are în plus slot de carduri micro SD. Autonomia este decentă și promit că va sosi prin update un mod similar care permite prelungirea vieții bateriei. Camera foto nu-i mai performantă, dar are ca noutate funcția de re-focus pentru imagine, are filtrele speciale HTC, plus alte aplicații de editare foto. Eu și alți pasionați de detalii tehnice vom alege Galaxy S5, dar un utilizator obișnuit se descurcă perfect cu One m8. Așa că, dacă îți place HTC și Android nu prea are cum să nu-ți placă m8.

Galerie foto