Am testat Huawei Mate 9, un super-telefon, de dimensiuni mari, dar cu o baterie de mare capacitate, procesor foarte bun și camera foto duală excelentă. De asemenea, are un preț foarte bun dacă este să-l comparăm cu alte modele de top care au performanțe similare.

Huawei Mate 9 review
Huawei Mate 9 review

Pro și contra Mate 9

Mi-a plăcut foarte mult la acest telefon:
– design-ul exterior și modul în care stă în mână, plăcut pentru un model masiv de 5.9 inch;
– autonomia foarte bună în condițiile astea;
– putere de procesare foarte mare;
– cameră foto foarte bună;
– preț accesibil: 2.899,99 lei la data publicării;

Rămâne de discutat:
– ecranul FHD este bun, dar vezi rezoluția, icon-urile sunt mari, scrisul uriaș;
– dacă ar fi să aleg, aș prefera P10 Plus.

Experiența cu Huawei Mate 9

Telefonul oferă o experiență *wow* de cum îl scoți din cutie. Are un aspect premium, spatele metalic, ecranul mare cu margini subțiri, interfața este simplă și ușor de utilizat. Senzorul de amprentă este fix unde ar trebui să fie, iar camera foto duală este bine poziționată. Puterea de procesare este dată de super-procesorul Hisilicon Kirin 960, cu 4GB de RAM și 64GB de stocare internă, cu rezultate excelente în toate testele de performanță. Aproximativ aceeași performanță multi-core cu Samsung Galaxy S8 sau iPhone 7, dar cu un preț mai bun. Telefonul vine cu Android 7 din fabrică, ceea ce constituie sigur un avantaj. De asemenea, aș menționa bateria de 4.000 mAh, dar care vine cu tehnologie fast-charging și oferă o autonomie foarte bună.

Nu am avut foarte mult timp pentru testele foto, dar camera foto este cea de pe P10, cu un senzor alb-negru de 20 megapixeli și cel color de 12 megapixeli, tehnologie și optică semnată Leica, dar sunt lentile f/2.2, un pic mai slabe. Adică sunt similare cu cele de la Huawei P10, dar un pic mai slabe decât cele de pe P10 Plus (f/1.8). Altfel spus o cameră foto foarte bună, în orice situație și realizează imagini monocrom excepționale.

Autonomia a fost de circa 11 ore de utilizare cu ecran deschis, ceea ce înseamnă că pentru un utilizator normal este suficient o încărcare de dimineața pînă seara. Este perfect și când zburați cu avionul, chiar peste ocean. Discutăm pe rând fiecare capitol în parte.

Putere hardware

Procesorul este Hisilicon Kirin 960, cu 4GB de RAM, unul dintre cele mai puternice de anul acesta. Ține pasul cu Snapdragon 835 și cu Eyxnos 8890, dar în funcție de teste iese cu scor similar sau mai slab. După cum știm însă, Samsung, HTC sau Xiaomi au scorurile umflate prin diverse procedee și de aceea experiența cu interfața și cu aplicațiile este diferită de scorul mare obținut. În cazul Huawei, experiența cu interfața este decentă, doar că au niște teme preinstalate deosebit de slabe. Vă salvați însă schimbând tema cu una mai normală sau cu Nova Launcher, soluții de genul ăsta. În testul Antutu nu a ieșit scorul la nivelul concurenților, dar în celelalte teste se vede că atinge scoruri similare.

Autonomie

Testele de baterie arată 10 ore și 47 de minute cu ecranul deschis și cu aplicații utilizate continuu. În acest timp a coborât de la 99% la 17%, deci vă mai rămâne și ceva energie cât să ajungeți acasă. Nu am folosit nici Power Saving, nici metode tradiționale de a mări autonomia. Nu am scăzut luminozitatea, dar să nu uităm că este un ecran Full HD și bateria are 4.000 mAh. Oricum, este un scor bun pentru un telefon destul de mare.

Camera foto

Am făcut doar puține teste cu camera foto, dar găsiți mai multe la review-ul Huawei P10, este aceeași cameră foto. Mi-a plăcut faptul că lentilele sunt poziționate altfel, exact cum ar trebui să stea când faci poze. La Huawei P10 ele sunt una peste alta și cam stau exact unde ții telefonul cu mâna, trebuie să fii atent să nu iasă vreun deget în poză. Vă arăt câteva imagini, dar sunt micșorate un pic. Dacă vreți originalele, lăsați un comentariu și vi le trimit pe mail.

Huse pentru Mate 9

Ca de obicei, când recomand terminale smartphone noi, vă spun să le feriți de necazuri. Am testat cu Mate 9 o serie de huse de la MobileDirect.ro, care mereu sunt primii care aduc astfel de accesorii, modele de calitate. Mi-a plăcut foarte mult modelul flip care are un ecran secundar. Astfel, vedeți rapid toate notificările și nu consumați prea tare bateria dacă nu este necesară aprinderea întregului ecran. Mi-a plăcut faptul că husa smart a mers automat, de la prima încercare. Și cealaltă este interesantă, mai subțirică, nu îngreunează telefonul, dar nici nu este atât de bine protejat.

Concluzii

Huawei Mate 9 este un super-telefon cu un preț excelent pentru ceea ce oferă. Mi-a plăcut mult Huawei P9, primul lor model care concura cu telefoanele de top. Huawei P10 a greșit la un sigur capitol, respectiv senzorul de amprentă plasat frontal. Mate 9 are senzorul pe spate, fix unde trebuie, departe de camera foto. Are aceleași dotări tehnice cu P10, dar are un ecran mai mare, de 5.9 inch. Cred că este un model echilibrat și puternic. Nu știu dacă va avea succes, pentru că are foarte mulți competitori, în special modele Honor sau Huawei similare. Dar ca alegere, pentru cei care caută telefoane mari, este o alegere foarte bună. Autonomia și puterea de procesare sunt marile atuuri, iar design-ul și funcționalitatea sunt ok. Repet prețul: 2.899,99 lei la data publicării.

Galerie foto