Am testat în decembrie Huawei Nexus 6P, terminal care marchează după părerea mea intrarea companiei chineze în liga marilor jucători din industrie. Huawei a reușit să facă un nou smartphone de top, eu l-aș alege înaintea lui Nexus 5X, dar depinde de gusturile fiecăruia.
Sumarul articolului:
Pro și contra Nexus 6P
Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea terminalului;
– ecranul foarte bun;
– camera foto excelentă;
– Android 6.0 este ok;
– autonomia este bună;
– are adaptor pentru USB Type-C spre deosebire de Nexus 5X;
Rămâne de discutat acum:
– prețul rămâne măricel;
– performanța nu este la nivel flagship-urilor;
Experiența cu Nexus 6P
Terminalul Google care aduce versiune nouă de Android a stârnit la nivel global două tipuri de reacții. Unii sunt entuziasmați și spun că este un smartphone peste S6 sau 6S, alții spun că lipsa de performanță, eșecul în testele de îndoire și faptul că a picat examenul iFixit și nu poate fi reparat ușor transformă terminalul într-un eșec. Părerea mea este clară: Nexus 6P este cel mai bun terminal din seria Nexus lansat de Google pînă acum. Faptul că au apelat la procesorul Qualcomm Snapdragon 810 este problema acestui terminal. Problemele procesorului erau cunoscute, iar versiunea actualizată nu rezolvă problema principală, doar limitează puterea de procesare ca să nu se încingă prea tare. O altă problemă ar fi decizia Google de a urma modelul Apple și Samsung și a renunța la slotul de carduri microSD. Nici acest terminal nu are stocare suficientă și nici nu o poți extinde. Există o variantă de 128GB, dar probabil ea are și un preț crescut pe măsură. Din câte văd, nici nu este adusă la noi în țară varianta de 128GB.
Trecând peste micile probleme, este clar că Huawei demonstrează încă o dată că poate face un terminal de top pe care să și-l dorească toată lumea, după Mate S. Design-ul este excelent, ecranul e foarte bun, autonomia crescută, iar camera foto este excelentă. Adăugând faptul că are Android 6.0 Marshmallow, terminalul oferă o experiență de utilizare foarte bună. Să nu mă înțelegeți greșit, testele de performanță sunt relative. De exemplu, Galaxy S6 are scoruri de performanță foarte mari, dar interfața Samsung și aplicațiile inutile preinstalate încarcă sistemul și transformă experiența într-una de nivel mediu. Ceea ce contează cu adevărat este experiența utilizatorului. Poate că Nexus 6P nu se va mișca la fel de rapid în unele jocuri video care necesită resurse hardware mai puternice, dar în marea majoritate a a aplicațiilor oferă o experiență foare bună.
Mi-a plăcut design-ul și modul în care a fost realizat. Este clar că Huawei este unul dintre puținele branduri din industria smartphone care acum crește. Au pornit de jos, de la telefoane ieftine, de la dispozitive din plastic și cu dotări slabe și au ajus să concureze marii jucători. Investesc miliarde la nivel anual în cercetare și dezvoltare și cred că în următorii ani vor avea cel puțin un model care va fi prezentat ca flagship internațional. Care va concura cu adevărat Galaxy S sau iPhone. La ora asta, clasamentul de performanță Antutu este dominat acum de un terminal Huawei, dar este adevărat că încă nu s-au lansat noile procesoare nici de la Qualcomm, nici de la Samsung, nici de la Nvidia. Urmează să aflăm care sunt cele mai bune terminale cu noile procesoare.
Snapdragon 810 oferă o performanță bună. Probabil Google și Qualcomm aveau contract pentru terminalele Nexus și nu puteau apela la altă soluție. Ca nivel de performanțe, este comparabil cu HTC One M9, care a fost considerat flagship, deși și el este departe de restul competitorilor. Doar ca idee, Snapdragon 810 atinge la Antutu cam 45.000 de puncte, în timp ce Exynos al Samsung ajunge la 75.000 de puncte. Dar, cum spuneam, experiența este relativă. Are tot 3GB de RAM, care sunt ok, dar terminalele puternice, de top, au urcat la 4GB de RAM în 2015. Adreno 430 este soluția grafică standard integrată în chipsetul Snapdragon 810, este bună, un pic peste ce oferă 6S și sub nivelul GPU-ului de la Galaxy S6, conform testelor independente.
Nexus 6P are și un senzor de amprentă foarte bun, care este amplasat pe spate. A fost rapid și precis, n-am avut probleme cu el. Pentru camera de pe spate au ales un senzor de 12,3 megapixeli, în condițiile în care rivalii au trecut anul trecut la 16 megapixeli. Dar să zicem că nu contează megapixelii. Senzorul este relativ mare, 1/2.3 inch, iar lentila este una de nivel foarte bun, ceea ce permite realizarea de imagini de o calitate superioară. Am pus mai jos și câteva fotografii realizate cu el pe care le puteți vedea. Camera frontală pentru poze selfie este de 8 megapixeli. Per-total putem trage concluzia că este un terminal de top, cu tot ce ai nevoie pentru o experiență bună.
Perforanțe hardware
Cum spuneam mai sus, nu este cel mai puternic terminal. Dar poate că majoritatea utilizatorilor nici nu au nevoie de cel mai puternic smartphone. Nu poți spune că este un terminal slab, dar pe de altă parte sunt utilizatori care se uită întâi la testele de performanță. Testul Antutu îl plasează la vârful clasamentului, dar departe de lideri. La 45.000 de puncte concureză cu HTC One M9 sau cu Huawei Mate S, dar deasupra sunt multe terminale smartphone. În clasamentul Geekbench, Nexus 6P depășește un pic iPhone 6S Plus în testul multicore, dar rămâne sub terminalele Samsung. Faptul că are Android curat chiar contează, însă personal nu mi se pare nemaipomenită interfața nouă. Inginerii Google au lucrat tot în sensul Android 5, multe iconițe colorate, mult alb, nu e tocmai cea mai bună alegere. Dar este la ora actuală singura inferță mai bună decât ceea ce oferă Samsung, HTC sau alți mari producători de terminale.
Camera foto Nexus 6P
Camera foto și aplicația integrată în Android 6.0 fac o pereche foarte bună. Fotografiile au ieșit foarte clare, fără distorsiuni, luminoase, redând culori foarte intense. E drept că ajută și ecranul Super Amoled, dar le-am văzut și pe laptop și sunt foarte ok. Cred că fotografiile realizate cu smartphone-urile sunt din ce în ce mai bune și calitatea crește de la an la an. Deocamdată nu poți renunța la camera foto din cauză de zoom optic, dar sunt convins că pe viitor tehnologia va avansa în sensul atingerii acestui obiectiv. În majoritatea ocaziilor poți pleca la drum liniștit fără camera foto, dar în multe cazuri, mai ales când călătorești, este bine să ai și avantajul oferit de zoom-ul optic.
Am pus fotografiile într-o mini-galerie, rețineți că sunt micșorate și afectate de aplicația folosită, dar puteți vedea cât de clare sunt.
Protecție pentru Nexus 6P
Ca la fiecare flagship, dacă aveți ocazia să vă cumpărați un astfel de telefon, vă recomand călduros să îl feriți de dezatre. Dacă sunteți clienți Orange, apelați cu încredere la asigurare. Cumpărați o dată cu telefonul și huse, folii de protecție, suport pentru mașină și orice alte accesorii vă doriți. Eu vă recomand MobileDirect, unde găsiți aceste produse la un preț foarte bun.
Am testat pentru Nexus 6P doar niște bumpere de cauciuc, dar cea mai interesantă soluție de protecție mi s-a părut cea de la Verus. Este o marcă pe care am reținut-o pentru că și la iPhone-ul meu am luat o husă tot de la ei. Sunt rezistente, fiabile și nu zgârie dispozitivul cum o fac unele huse ieftine. Eu nu am folie pe ecran, dar dacă ați spart pînă acum display-urile vă recomand să apelați la o folie rezistentă.
Concluzii
La toate cele de mai sus aș adăuga doar că autonomia bateriei este bună, trece de o zi de utilizare, unii zic și mai mult, eu n-am prea reușit. Dar probabil depinde de scenariul fiecăruia de utilizare. Terminalul arată bine, este bine realizat, are dotări hardware peste medie și un preț măricel, dar relativ ok. Avantajul principal este dat de Android 6.0 Marshmallow, fără alte adaosuri. Experiența cu terminalul este una foarte bună, dar nu trebuie omis faptul că nu are cea mai mare performanță hardware. Acestea fiind zise, fiecare trage concluzia sa. Dacă ar fi să cumpăr acum un terminal Android nou, cu siguranță aș lua în calcul Nexus 6P.
Detin personal un Huawei Nexus 6P si e pur si simplu un gadget hi tech web 2.0 dupa parerea mea oricum l-ati descris minunat in acest articol, ador blogul dvs.
 
Mufa jack parca e luata de la un telefon mai mare si pusa pe telefonul asta, insa in mare arata bine …
 
Cred că te referi la poza în care este cu husa de protecție peste – de-aia pare mufa de încărcare mai mare 🙂
 
@Dan, cateva chestii, punctual:
– Nexus-urile nu au SD card, de fel (deci nu vad de unde Google ar fi urmat modelul Samsung si sa renunte la slot pt card) – dimpotriva, Google a retras suportul pentru SD card incepand cu Android 4.0 in 2011 din motive de securitate (companii precum Samsung / HTC au gasit metode de ‘bypass’ si au putut oferi in continuare slot-uri SD card pe edvice-urile lor in toti acesti ani)
– normal ca aveau contract semnat cu Qualcomm – pt piata din US, Qualcomm este ‘regele’ (din motive de securitate nationala) – din cauza asta au si dat afara Huawei din US in urma cu cativa ani, din motive de frica de spionaj – guvernul chinez putea intercepta orice date treceau prin cipurile Huawei, pe cand, avand cipuri Qualcomm, guvernul US are in continuare acces la datele de pe device-uri; iar Samsung nu vinde procesoarele Exynoss catre alte companii (desi au anuntat ca vor sa schimbe decizia asta)
– intre Snapdragon 810 si Exynos-ul din Note 5 (deci nu din Galaxy S6, ca ala e chiar un pic mai slab) nu sunt diferente atat de mari pe cat ar sugera scorul din Antutu — scorul din Antutu e ‘umflat’ la Exynos din cauza vitezelor uriase pe partea de storage (Samsung folosesc SSD-uri “PC class”, intr-un fel) – practic e atat de mare viteza de scriere/citire din memoria interna incat umfla scorul cu multe mii de puncte; in testele de CPU, desi este diferenta, nu este nici pe departe de 100% precum implica scorul Antutu (mai degraba diferenta graviteaza in jurul a 10%)… iar in testele de GPU, 810-le castiga cam in toate benchmark-urile grafice (desi tu in articol spui contrariul – as recomanda verificarea scorurilor si de la alte publicatii “independente”, ideal ar fi o comparatie directa de catre tine cu ambele device-uri).
Atentie!! In luna decembrie, Antutu a actualizat aplicatia si are un nou sistem de scoring, unde aloca o mai mare parte din punctajul final pentru partea 3D (parte unde Nexus-ul sta mai bine decat Galaxy S6 / Note 5, vezi rezultate in benchmark “3D Mark – Graphics”) — prin urmare, scorul Nexus 6P in Antutu (cu noii algoritmi de scoring) este de 85.000!! vezi aici un exemplu youtube.com/watch?v=P-qL2uo_jE4
 
Mersi Daeveren! Într-adevăr, ai dreptate la faza cu slot-ul, doar că uitasem eu. Vezi ce-nseamnă să testezi terminale pe bandă, te mai lasă memoria 🙂