Am testat Huawei Nova 10 Pro, care a fost lansat astăzi oficial în România alături de Huawei Nova 10. Am văzut și Mate 50 Pro, sper să vină rapid la review. Modelele Huawei vin în continuare fără servicii Google, însă există soluții tot mai clare pentru a depăși problema. Fanii companiei vor descoperi modele în stilul clasic: camere foto bune și autonomie peste așteptări. Telefoanele nu sunt ieftine, nici foarte scumpe. Sunt poziționate în zona midrange premium.
Pro și contra Huawei Nova 10 Pro
Avantaje:
- camere foto bune, cu procesare bună;
- autonomie peste medie;
- design bun, materiale premium;
- aplicații prin App Gallery sau Gspace;
Dezavantaje:
- preț ușor peste media midrange;
- nu au servicii Google;
Detalii tehnice Huawei Nova 10 Pro
Ecran: 6.78 inch, OLED, 2652×1280 pixeli, 120 Hz, HDR10
Procesor: Snapdragon 778G 4G (6 nm)
GPU: Adreno 642L
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 2.2
Camere foto: 50 + 8 + 2 megapixeli
Selfie: 60+ 8 megapixeli
Dimensiuni: 164.2 x 74.5 x 7.9 mm
Greutate: 191 g
Baterie: 4500 mAh + 100W
OS: HarmonyOS 2.0
Tehnologii:
Preț: 2.999 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Lansarea Huawei Nova 10
Astăzi sunt lansate în România Huawei Nova 10 și Huawei Nova 10 Pro. Și Huawei Mate 50, revin cu impresii. Nova 10 are un ecran ceva mai mic, 6.67 inch versus 6.78 inch. Este tot OLED, 2400×1080 pixeli, 120 Hz refresh, HDR10. Are aceeași cameră de selfie de 60 de megapixeli, dar fără al doilea senzor. Are o baterie de doar 4.000 de mAh și încărcarea de 66W. El costă doar 2.499 lei în varianta 8 GB RAM și 128GB de stocare.
Versiunea testată are 8GB de RAM și 256 GB de stocare. Ea costă în România 2.999 lei. În perioada de precomenzi primiți cadou căști Huawei. Și obțineți discount de 200 de lei dacă vă înscrieți la newsletter.
Impresii după testare
Seria Nova păstrează accentul pe lifestyle și modă, tineri pasionați de design, fotografie și selfie. Huawei Nova 10 Pro este bine făcut, are materiale premium, este subțirel și destul de arătos. Ecranul are marginile curbate, spatele este mat, nu e oglindă ca pe vremuri. Nu se văd nici amprente pe el. Doar inelul din jurul camerelor foto iese în evidență, este auriu și are un scris parcă desprins din Lord of the Rings.
Pe partea frontală ies în evidență camerele selfie duale. Un modul nou de 60 de megapixeli pentru poze și filmări. Dar și o cameră ultrawide de 8 megapixeli pentru grupuri și peisaje reușite. Au dezvoltat software special să puteți face diverse efecte cu cele două camere.
Pe partea de hardware rămâne un terminal midrange. Procesorul Snapdragon 778 este foarte ok. Dar nu vă gândiți că veți fi campioni la jocuri video. Se descurcă în majoritatea aplicațiilor și a jocurilor, dar nu este un model de top. Experiența este bună, dar nu extraordinară. Are un mod de performanță special pentru jocuri, însă în realitate influențează destul de puțin scorurile din teste.
Ecranul este foarte bun, dar rămâne FHD+. Acuma la 1200 de pixeli i se spune 1.5K, pe drumul spre 2K. Dar în realitate este FullHD. Mie îmi plac marginile curbate, așa vezi ecranul integral, fără margini. Dar pentru creatori nu este o soluție practică. Nu stă perfect telefonul pe suport și uneori asta poate duce la mișcare sau în anumite situații poate chiar cădea de pe suport. Nici cel mic nu are margini plate, este similar ca design.
Huawei Nova 10 Pro are bateria mai mare și este cu încărcare de 100W. Ei spun că de la 20 la 80% ajunge în 10 minute. Este destul de ok și ne învățăm tot mai mult cu acest tip de utilizare. Autonomia a ieșit peste medie, peste telefoane ieftine, peste flagship-uri.
La acest nivel de preț avem însă multe modele ex-flagship sau challenger. Vă dau ca exemplu Poco F4 GT sau OnePlus 9 Pro. Poco are putere, dar stă slab la design, materiale și fotografie. OnePlus este mai slab hardware, dar este aproape la capitolul foto. Xiaomi 12 ar fi o alternativă compactă, puternic, dar ca nivel foto este sub OnePlus 9 Pro și peste Poco F4 GT. Dacă aveți alte idei, putem discuta pe tema asta.
Teste benchmark
Am rulat ca de obicei principalele teste. Iese la nivel cu modelele midrange premium. Scorul Antutu a fost 525.000 de puncte, destul de ok, dar cum spuneam nu pentru jocuri video. În Geekbench are single-core aproape 800 de puncte, ceea este destul de bine. Scorul multi-core 2.800 este destul de aproape de modelele de top (3.300 – 3.500 pentru flagship-uri).
Autonomia a ieșit peste medie, cu 18 or de utilizare cu ecranul aprins. Modelele flagship abia ating 12-15 ore, iar cele midrange nu trec nici ele de 16 ore. Rar de tot câte-un model a scos timpi mai buni de utilizare. Vedeți mai jos restul testelor realizate.
Camere foto
Senzorul foto principal este de 50 de megapixeli și se descurcă ok. Nu este vreun senzor extraordinar, dar procesarea bună a Huawei se vede. Imaginile sunt curate, foarte clare, fără exagerări de culoare. N-am avut deloc surprize, ceea ce mi se pare important pentru un smartphone foto/video. Să iasă ok, fără erori neplăcute.
Camera ultrawide este interesantă, ies imagini care pot fi folosite în social media. Poate că unii folosesc senzorul de adâncime de câmp. E util la portrete făcute cu camera din spate. Pe față sunt ok cele două camere, dar rămâne vizibil acel spațiu. Nu chiar un notch, dar o pilulă decupată acolo. Nu e varianta cea mai bună. Păcat că rămân sancțiunile impuse Huawei, sunt convins că ei ar fi găsit o soluție mai bună pentru selfie. Poate pe viitor.
La camera de selfie, cineva s-a gândit că poate vrei să faci zoom. Poate 2x, dar merge și 5x. N-am idee de ce ai face, dacă ai putea sta foarte aproape de cameră. Dar există.
Accesorii mobile
- cablul care să suporte 100W – noua generație de telefoane suportă încărcare rapidă, dar nu toate cablurile o fac. Așa că dacă este să cumpărați accesorii mobile, alegeți și cablul USB Type-C potrivit.
- încărcător auto Baseus – dacă tot vrem ca telefonul să se încarce rapid, atunci să o facă și în mașină. Este bine pentru că doar 10-15 minute la priză revigorează bateria suficient să nu îți mai faci griji. Cu încărcarea lentă trebuie ținut conectat mult timp, iar dacă folosești navigația, există șanse ca telefonul să se descarce mai rapid decât se încarcă. Am pățit asta. Iar produsele de încărcare în mașină nu sunt scumpe.
Concluzii Huawei Nova 10 Pro
Huawei Nova 10 Pro este un midrange avansat, cu focus pe camerele foto. Are două pentru selfie, lucru tot mai greu de găsit. Are și pe spate camere foto bune. Ecranul este calitate foarte bună, iar autonomia a ieșit peste așteptări. Procesorul nu este de top, dar aici cred că este util un compromis pentru a folosi telefonul mai mult timp. Totuși la 2.999 lei mi se pare destul de scump. Însă merită așteptat câteva luni, poate intră la reduceri. Asta dacă nu vă afectează metodele de a înlocui Google și serviciile sale.