Huawei P9 Lite (2016) este destul de aproape de versiunea premium, dar are avantajul unui preț bun. Eu utilizez acum un Huawei P9 și sunt foarte mulțumit de el. Versiunea Lite mi s-a părut ok, nu are camera foto Leica sau procesorul de top, dar experiența este bună, se mișcă bine, e bine realizat, autonomie decentă, face poze bune.
Sumarul articolului:
Pro și contra Huawei P9 Lite (2016)
Avantajele Huawei P9 Lite:
– design și realizare ok, este ușor și comod de utilizat;
– performanță bună la acest nivel de preț;
– autonomie decentă;
– dual-SIM;
– cameră foto bună – nu este de top, dar face poze bune;
– prețul este bun, 1.100 de lei la data postării;
De ce nu l-aș recomanda:
– spatele este plasticat, dacă nu folosiți husă, e urâțel;
– pare sensibil la căderi, lovituri;
– cardul microSD presupune să renunți la un SIM;
– există alternative cu anumite dotări mai bune la acest nivel de preț, chiar și în oferta Huawei;
Experiența cu Huawei P9 Lite
Anul trecut am văzut doar ocazional Huawei P8 și P8 Lite, deci nu pot face comparații cu generația anterioară. Dar am văzut anul ăsta Huawei P9, i-am făcut un review și apoi l-am câștigat la un concurs de fotografie. Este un terminal excelent, echilibrat din toate punctele de vedere și cu un preț foarte bun. Camera foto este chiar bună, nu doar marketing, procesor cu adevărat performant, ecran excelent, autonomie bună. Știam că anul trecut P8 Lite a fost foarte căutat datorită prețului, așa că am vrut să testez Huawei P9 Lite. Este un model foarte bine poziționat, nici foarte scump, dar nici ieftin. Un preț bun pentru ce oferă telefonul.
Ecranul P9 Lite este de 5.2 inch, Full HD, cred că este același ca la P9, specificațiile sunt similare. Este un display foarte bun, eu am trecut de la 2K (2560×1440 pixeli) la Full HD (1980×1080 pixeli), nu se vede practic nicio diferență, am testat diverse scenarii, fotografii, filme, aplicații. Diferențele sunt ignorabile. Îmi place ecranul pentru că nu are culorile puternice de la Samsung. Este suficient de luminos la soare și totul se vede clar. Am făcut și poze cu el în aer liber, în soare.
Procesorul Huawei P9 Lite este Kirin 650, un procesor octa-core care a fost lăudat masiv încă de la lansare. Scorurile în testele de performanță sunt foarte bune, le găsiți mai jos, iar telefonul nu se încinge deloc. Am încercat diverse variante, am rulat testele de mai multe ori, am ținut ecranul aprins, nimic, niciun semn de încălzire. Procesorul are patru nuclee Cortex-A53 la 2.0 GHz și alte patru nuclee similare dar care ajung la doar 1.7Ghz. În momentele în care nu este folosit, nucleele sunt la 300MHz. Sunt două variante, cu 2GB și 3GB de RAM. Eu am P9 cu 3GB de RAM care sunt suficienți pentru 99% din situații, nu am avut nevoie de mai mult vreodată și intru pe jocuri video destul de des. La test am avut P9 Lite, care a venit cu doar 2GB de RAM. La utilizarea normală nu se observă diferența, dar după un timp memoria se încarcă, iar Android consumă resurse, nu are probleme. Trebuie din când în când să închizi aplicațiile neutilizate. Recomand, dacă găsiți undeva, modelul cu 3GB de RAM, sunt sigur că este mai bun și diferența de preț este mică.
Stocarea este de 16 GB și poți folosi carduri microSD, dar numai dacă renunți la unul dintre SIM-uri. Dual-SIM plus card microSD nu se poate. Este la fel și la P9, eu nu am nevoie de dual-SIM (dual-standby) pentru că prețurile sunt suficient de bune și apelurile sunt nelimitate indiferent de rețea. Dar sunt unii care țin la dual-SIM, la ambele numere de telefon, iar atunci trebuie să renunți la cardul microSD, ceea ce mi se pare un punct slab, negativ, pentru acest model.
Aș mai menționa bateria, este de 3.000 mAh, destul de mare pentru un telefon atât de subțire. Procesorul fiind mai economic, va ține destul de bine. Eu, dacă am dimineață 100% baterie, folosind intens telefonul pe la 16-17 ajung la 10% și caut bateria externă sau priza. Aș putea să mai folosesc telefonul vreo oră sau să apelez la Ultra Power Mode, care la Huawei are nevoie de optimizare într-o versiune viitoare. Este alb-negru și sigur ar ține câteva ore suplimentar. Doar că este enervant să stai cu el. Ce vreau să spun, eu utilizez telefonul intens și rezistă 12-13 ore. Un utilizator normal probabil că are Huawei P9 timp de 18 ore. Dacă ai P9 Lite, cu procesorul mai economic, eu zic că poți trece liniștit o zi întreagă.
Modelul Huawei P9 Lite are inclusiv Radio FM, o tehnologie care pe al meu P9 nu este disponibilă 🙂
Mai jos, scurtă comparație P9 Lite versus P9.
Performanțe hardware
Am rulat principalele teste de performanță, Antutu, GeekBench, Vellamo, 3DMark. Da, sunt oarecum irelevante pentru cei care nu joacă jocuri video sau nu vor să aibă cel mai puternic telefon. Dar rostul lor este să-ți dea o idee cu ce anume ai putea compara telefonul ca nivel de performanță. Huawei P9 Lite stă foarte bine. Nu este la coada clasamentului precum modelele ieftine. Vă dau câteva exemple – are scor mult peste Moto G4, peste Zenfone Selfie, similar cu Galaxy A5. Sigur, este sub P9, S7 sau HTC 10.
În cel mai cunoscut test, Antutu, a scos 55.000 de puncte, circa 40% comparat cu cel mai performant telefon al momentului, la nivel cu Xiaomi Mi 4S și Meizu M3 Note. Puțin sub nivelul iPhone 5S de exemplu. Dar nici nu trebuia comparat cu modele de top. Este un scor bun, un pic sub LG V10. Sunt terminale mai scumpe și cu pretenții. Cu alte cuvinte, oferă o performanță decentă deși este un telefon accesibil.
Camera foto P9 Lite (2016)
Camera foto are un senzor de 13 megapixeli. La P9 eu am doi senzori de 12 megapixeli, unul color și unul alb-negru, v-am povestit eu despre lentilele Leica. Huawei P9 Lite nu are lentile Leica sau alte tehnologii, doar o cameră foto normală, de 13 megapixeli. Camera frontală are un senzor de 8 megapixeli, dar este diferită de cea de pe P9. În orice caz, la poze selfie sunt foarte bune ambele modele. Am făcut fotografii cu ambele camere și sunt surprins de calitatea celor de pe P9 Lite. Uneori mi se pare că le scoate mai bine P9 Lite. Cred că joacă un rol decisiv și partea de software, unde stau neașteptat de bine. Am tot auzit păreri contrare și oameni nemulțumiți. Poate că P8 sau P8 Lite avea camera varză, dar la cele două modele noi este foarte bună camera.
Accesorii pentru Huawei P9 Lite
Telefonul are spatele din plastic lucios, este subțire și are marginile rotunjite. Cred că poate aluneca ușor din mână, cred că este destul de ușor de stricat așa. Rămân semne, zgârieturi, tot felul de probleme. De aceea, cred că și un telefon de 1.100 de lei merită să aibă o husă specială, care să îl protejeze și să-l ferească de probleme. Și atunci când îl vinzi, când te-ai săturat de el, ai un telefon fără semne, pe care iei mai mulți bani. Am testat husele MobileDirect.Ro, atît modelul transparent, cât și modelele care rezistă la căderi sau lovituri.
Concluzii
Huawei P9 Lite este un model bun, pentru cei care nu vor smartphone de top, ci unul bun care să reflecte raportul calitate/preț. La doar 1.100 de lei modelul este comparabil cu telefoane mai scumpe și nu are probleme majore. Am enumerat principalele atuuri și dezavantaje la începutul articolului. După o perioadă de testare destul de lungă pot să trag concluzia că este un model recomandabil. Există și alternative, dar depinde de fiecare ce model își dorește. Nu am testat P8 au P8 Lite, doar le-am văzut ocazional. Dar dacă e să spun ceva pe bune, folosesc P9 și nu am nicio problemă, iar P9 Lite este un telefon bun.
Dacă aveți vreodată probleme cu Huawei P9 Lite, scrieți-mi în comentariile la acest articol.
Vreau sa descarc magazin play
 
Huawei P9 Lite are magazin Play din start.
Dacă ai un dispozitiv fără el, urmează pașii de aici:
http://www.computerblog.ro/topic/google-play-download-descarca-magazin-play
 
A inceput brusc sa ţiuie, nu l am putut opri pana nu am dat restart. Nu era nicio alarma sau vreo aplicatie..
 
Buna,am achizitionat si eu un p9lite si nu ma localizeaza pe gps! Ce sa fie oare?
 
Probabil nu are permisiunea să folosească locația. Sau GPS este închis din Setări.
 
Am avut un P8 până acum 6 luni. Mergea bine la început , cu timpul sa cam făcut mai lent ,încât trebuia să aștept puțin până să încarcă un joc sau exploram muzica mea . Am dat o groază de bani când l-am luat și a fost o investiție proasta pentru mine, așa că am trecut la mărca Allview cu modelul X3 soul , frumos la design și la sistemul operativ, camera acceptabilă și foarte clară , retrocamera nu prea clară și culori foarte reci. Din mai până în ziua de astăzi l-am avut , am stat fără el 2 luni pentrucă a avut niste probleme la conectorul de încărcare, după o luna de așteptare iar mi sa stricat. Credeam de la priza sau ceva,așa că a doua oara l-am dus la un GSM și mi-au spus că e din vina fabricației și că au mai întâlnit așa probleme. Prieteni mei râdeau de mine (și acum) pentrucă părea o tableta lângă iPhone 5S a lor. Așa ca in alea doua luni de așteptare am folosit iPhone SE, experiență urâtă pentru mine cu degetele mai mari și să nu vorbim că nici nu il simțeam în mână .. că telefon e ok n-am ce spune. Doar că e prea feminil (părerea mea). Așa că astăzi mi-am luat un P9lite… O meritat 1000de Ron mă simt foarte bine cu el ,n-am nici o problemă până acum. Mai am un prieten care Iliescu are din septembrie și l-am văzut foarte fericit cu el ,chiar poți face o varietate de lucruri. Nu mi-am luat versiunea lite pentru economisire dar ci pentrucă nu știam că există o versiune mai Pro:)) Nu il mai schimb vreau sa vad cum sar descurca cu timpul. Il recomandat la toți , va rog sa va feriți de Allview X3 soul oricât de frumos e, tot probleme o sa găsiți că mine și nu merita atâția bani pentru a fii folosit mai mult în service
 
Toate terminalele de top după un an încep să meargă greu, dacă nu faci Factory Reset nu își revin. La fel, toate terminalele Allview au probleme și nu le poți repara totdeauna pe garanție. iPhone SE e chiar micuț, nici mie nu îmi place.
 
Salut! Mi-am achizitionat un P9 lite de vreo 2 săptămâni. In general sunt multumit de el, doar ca am o problema cu cei 2 GB de ram. Mi greu sa inteleg cum un telefon nou si destul de bun in testele de performanta, imi `agata` cand sunt câteva aplicatii deschise in background. De exemplu, e deschis chrome, WhatsApp, facebook, messenger si inca 2, 3 mai marunte. Cand le folosesc alternativ, adica din lista de aplicatii recente intru cand in chrome, cand in WhatsApp sau alta aplicatie, are un pic de lag. Nu sta blocat telefonul sa nu am ce face cu el, dar e enervant. Plus de asta, cand intru intr-o aplicatie recenta din background, nu o deschide exact de unde ramasesem la ultima folosire, ci mi-o reincarca ca si cum atunci as deschide-o prima oara. A, si memoria ram e foarte solicitata, de obicei am cam 500 rami liberi cand nu am foarte multe aplicatii deschise. Cand sunt deschise mai multe, vreo 300.
Acuma nu stiu ce sa zic, or fi astea normale pt un Android?! Eu pana acuma am folosit uzual BB 10, sistem de operare mai vechi si nu prea apreciat in general, totusi in multe privinte superior Androidului, mai ales in multitasking.
Scz pt postul lung, sper sa iti faci timp sa il citesti si poate imi dai si vreo sugestie. Mulțumesc
 
Salut,
Chrome e cunocut ca el utilizeaza maxim de memorie disponibil si astfel consuma toata memoria RAM. Poti folosi Opera Mini daca nu te deranjeaza foarte tare.
Poti incerca si aplicatii de management de tipul asta:
.
Sa vezi daca te descurci cu ea.
 
Salut, eu am o problema ca mi se reseteaza singur sau mi se stinge si greu o pot porni.
are garantie am trimis ca sa o faca ,ei au trimis inapoi ca de la o aplk.este cazu.este ceva banal orice tel. am avut aceleas aplk.si nu mi sa intaplat asa ceva .
te rog ajutama.
 
Sal! am un P9 Lite care se restarteaza sau se stinge ori imi cere actualizarea dar nu gaseste nimic.Ce spui de asta?Din ce cauza ar fii?
 
Salut,
Probabil a încercat să facă un update și nu l-a terminat. Ai putea încerca metoda asta:
Make sure you phone is turned off.
Press and hold the Volume Up and the Power keys for 10 seconds.
Once the Huawei logo appears, release both keys.
Use the Volume Down button to highlight ‘wipe cache partition’ option and press the Power key to choose it.
Once the cache partition is wiped, highlight ‘reboot system now’ and press the Power key to accept it.
 
Alegerea finisajul materialul carcasei-spate este o gafă absolută!
Pe orice suprafață care are o înclinație de peste UN SFERT de grad așezi telefonul, alunecă de parcă ar fi viu !! Mi-a căzut de zeci de ori.
Poate că producătorul ese convins că toată lumea va pune husă pe telefon….
 
Exact, este foarte aiurea, chiar și mie la test mi-a căzut de câteva ori, din fericire nu s-a spart.
 
Salut
Am o problema cam ciudata cu telefonul
Daca inchid telefonul nu se mai aprinde cca 1-2 saptamani… Pana cand ajunge bateria la 0℅
Nici macar nu primeste curent in tot acest timp
Si nu porneste cu nicio combinatie de butoane..
Are cineva vreo idee care este cauza?
 
Salut, nu am auzit de așa ceva pînă acum. Apoi pornește ok?
Ai încercat metodele clasice – Power + Volume Down sau Power + Volume Up? Ar trebui să pornească într-un mod special și să poți da Clear Cache și alte opțiuni…
 
Am incercat toate combinatiile… Nu functioneaza nimic. Porneste din nou cand il pun la incarcat peste cateva zile…si imi apare ca bateria este la 0℅. Dar pana cand se produce „minunea” nici macar nu primeste curent.
Dupa ce se aprinde trebuie sa am mare grija sa nu l inchid din greseala..ca o iau de la capat…
 
Salut, mai poți încerca Android Debug Bridge, trebuie instalat pe PC și conectat la telefon. Ar trebui să detecteze erorile. Dar este destul de greu de folosit:
https://www.howtogeek.com/125769/how-to-install-and-use-abd-the-android-debug-bridge-utility/
De acolo fă un Factory Reset și apoi îți reinstalezi totul din backup din contul Google. Poate scapi de eroare. Dacă nu scapi, este de la hardware, ceva piesă defectă.