Am așteptat anul acesta mult și bine iPhone 7 Plus, dar pînă la urmă a venit la review de la Orange – este în continuare indisponibil, cred că toată lumea și-a luat unul cadou de Sărbători. Eram fascinat de camera foto duală, 2016 a fost anul camerelor foto duble, LG G5, Huawei P9, 7 Plus, toate au venit cu diferite soluții pentru fotografie.

 

Pro și contra iPhone 7 Plus

Mi-a plăcut foarte mult:

– performanța hardware brută, practic este cel mai puternic smartphone testat în 2016;
– ecran foarte bun, grafica iOS rămâne cea mai bună;
– autonomie decentă;
– design bun, comod de utilizat;

Rămâne de discutat:

– prețul este foarte mare, comparat cu ce oferă;
– camera foto duală este dezamăgirea anului;
– JetBlack este zgîriat by default, e un telefon mare;

Experiența cu iPhone 7 Plus

Din septembrie sunt iar pe iPhone, de data asta iPhone 7. Și ăsta a ajuns târziu la mine, dar părerea bună despre dispozitivele iOS s-a confirmat. Nu are lag, nu se blochează niciodată, autonomia este bună, camera foto foarte bună. De-asta așteptam cu interes 7 Plus, îmi plac ecranele mari, dar sub 6 inch, iar modelul mare mi se pare comod pentru scris, pentru filmele de pe HBO Go sau pentru jocuri video. Dar în același timp am nevoie și de o cameră foto bună. Nici iPhone 7 nu este cea mai bună soluție, există terminale cu camere foto mai performante, dar se descurcă bine. Cu 7 Plus am realizat fotografii ok ziua, decente noaptea, dar camera foto nu este deloc de lăudat, iar modul portret cu care s-au lăudat este slab. Nu sunt neapărat de acord cu scorurile DXOMark, care testează diferit camerele foto, iar HTC 10 nu are o cameră atât de bună pentru utilizatorul obișnuit. Dar S7 Edge și S6 Edge Plus au camere foto peste iPhone. Nu am testat Pixel, deci nu pot face comparații cu terminalul considerat de unii “cel mai bun Android” la ora actuală.

Telefonul este măricel și greu. E drept, eu m-am obișnuit cu iPhone 7, e relativ compact și ușor, dar ecranul este suficient de mare pentru utilizarea obișnuită. Eu nu pot lucra pe iPhone SE, ecranul mi se pare foarte mic. Este un iPhone bun pentru vorbit la telefon și pentru fotografie / filmare, dar nu pentru a lucra la ceva. iPhone 7 Plus are ecranul de 5.5 inch, una dintre dimensiunile potrivite pentru multimedia, dar și pentru muncă. Apple nu a reușit de data asta să facă un model subțirel și ușor, iar dacă adaugi o husă de protecție devine foarte mare.

Performanța hardware este foarte bună, jocurile mele de pe i7 se mișcă un pic mai fluent pe 7 Plus, de altfel și scorurile din teste sunt peste competiție. Vă dau detalii mai jos. Autonomia este bună, cam 12-14 ore de utilizare mai intensă, altfel ține lejer 20 de ore. Ecranul este foarte bun, culorile sunt corecte, nu foarte intense. De asemenea, camera de selfie este ok. Nu excelează, dar nici nu este slabă ca la iPhone 6 de exemplu.

Performanța hardware iPhone 7 Plus

Am rulat câteva jocuri video mai intensive și câteva teste hardware. Este adevărat, testele hardware nu mai sunt atât de relevante, poți avea un telefon foarte bun fără să aibă scoruri mari de performanță. Pe de altă parte, testele nu fac altceva decât să simuleze jocuri video, copiere de fișiere, transfer de date, editare foto și video. Ele de fapt simulează că utilizează intens telefonul cu diverse aplicații puternice, care necesită resurse. Apoi câștigă cel mai bine dotat, sau cel care și-a adaptat cel mai bine sistemul de operare și aplicațiile special pentru a maximiza transferul de date, rularea de task-uri video și așa mai departe. Nu prea există telefoane proaste care să aibă scoruri mari de performanță.

iPhone 7 Plus domină topul de performanță Antutu de la lansarea oficială. La mine a scos 181.000 de puncte, peste scorurile oficiale prezentate pînă acum, probabil datorită actualizărilor iOS.

Camera foto duală

Aveam așteptări foarte mari de la camera foto duală. LG G5 a avut una dintre cele mai bune camere duale de anul acesta. Huawei P9 are o cameră excelentă, chiar dacă sistemul dual nu prea este justificat acolo. Mă așteptam la iPhone 7 Plus să aibă cea mai bună cameră foto duală, dar se pare că au avut probleme. Camera în sine este bună, cum vedeți au ieșit fotografii ok, chiar și noaptea. Dar funcțiile speciale anunțate precum zoom optic și portretul cu bokeh de DSLR nu funcționează așa cum ar trebui. Mă așteptam la o implementare mai atentă, la un soft mai bun, când colo, ce să vezi, cei de pe Android s-au descurcat mai bine anul acesta. Imaginile sunt ok, bune pentru smartphone.

Accesorii iPhone 7 Plus

Dacă tot cumperi un smartphone de 1000 de euro, cred că nu mai trebuie să vă spun eu că aveți nevoide de protecție. Mai ales pentru JetBlack, dar nu numai pentru el. Găsiți pe MobileDirect.ro diverse huse și carcase iPhone 7 Plus. Eu am testat câteva modele interesante, cel mai mult mi-a plăcut UAG Metropolis, o husă completă, care oferă telefonului o protecție de nivel militar. Stă bine pe terminal, nu alunecă deloc din mână și este protejat față de căderea de la înășțime, una din cele mai mari proleme pentru terminalele de top. A primit certificarea US Army MIL-STD 810G-516.6, iar prețul este foarte ok.

Mi-a plăcut și gusa UAG clasică, rezistentă și cu design special, dar și husa Spiegen. Cum spuneam, găsiți mai multe la ei pe site.

Concluzii

iPhone 7 Plus rămâne un terminale foarte bun – foarte puternic hardware, cu ecran bun și autonomie mare. Pentru cei din business care nu acceptă compromisuri este acum cea mai bună variantă. E drept, camera foto nu se compară cu cea de la competiție, dar pentru oamenii de afaceri contează mai puțin. Rămâne printre cele mai bune terminale smartphone disponibile în 2016 și o să fie în top mare parte din 2017. Pînă vedem următoarea generație.

Galerie foto