Am trecut la iPhone 7, venind după aproape 6 luni de Android. N-am fost niciodată fanboy, cum mă acuză unii, însă lipsa oricărui lag sau restart, ecranul foarte bun și camera foto excelentă mă țin aproape de iPhone. Totuși, este primul an în care diferențele față de Android sunt tot mai mici.
Update: citește câteva păreri despre iPhone 7 Plus ->>

iphone-7-9

Revin acum la iOS după ce am avut anterior iPhone 6 și 6S. Însă în același timp am utilizat Galaxy S Note, dar și alte modele Android. Pînă acum, în fiecare an, lansarea iPhone era “wow”, iar diferența față de Android era vizibilă. Acum, diferențele se șterg și asemănările sunt tot mai multe. Încă aștept să testez Google Pixel, care cred că este cel mai aproape Android de experiența iPhone. Dar aș testa și iPhone 7 Plus pentru camera foto diferită.

Revenind la iPhone 7, am acest model. Alb cu spatele gri / argintiu, 128GB. Vineri am deschis cutia, în week-end mi-am transferat aplicațiile și acum am închis celălalt terminal.

Noul buton de Home este mai prost decât la edițiile anterioare. Am avut iPhone 6 Plus și apoi iPhone 6S normal, băi, mecanic cum era, butonul mergea perfect. Acum, cei de la Apple au făcut o mare inovație: întâi apăsarea producea o mișcare de zici că se desprinde ecranul – m-am prins, era un “feedback haptic” activat, l-am scos. Îmi amintea de touchscreenul de pe Blackberry Storm. Chiar și cu el scos, uneori butonul se comportă normal. Înainte, puneam degetul pe Home și se debloca de la amprentă. Acum, pun degetul, iar el așteaptă să apăs mai tare. Abia după ce apăs deblochează ecranul, ceea ce mi se pare enervant.

Deși ecranul nu este mic, este tocmai bun, dimensiunea de 4.7 inch mă împiedică să scriu foarte bine. M-am obișnuit cu 5, 5.2, 5.5 inch. Anul ăsta n-am testat Note, dar când l-am văzut părea dimensiunea perfectă pentru scris. Înainte am avut Huawei P9, un smartphone bun, comparabil cu orice flagship, care mi-a lăsat o impresie foarte bună. Și pe ăla scriam mai comod. Ok, mă adaptez.

Puterea de procesare este de top, 180K în Antutu și zbârnâie orice joc video. Am câteva jocuri dezvoltate pentru iOS, eu nu am găsit pe Android așa grafică și calitate a imaginilor și fluență în grafică. Am căutat, dar nu am găsit. La fel, experiența cu ecranul, noul mod de noapte, toate astea sunt plăcute pentru ochi, nimic țipător.

Camera foto rămâne excelentă. Da, am avut o cameră excepțională pe P9, dar nu o regret atât de tare, iar camera frontală este acum cu senzor de 7 megapixeli. Vă las mai jos câteva imagini făcute în week-end, sunt super ok:

Puteți vedea ce poze mai fac cu iPhone 7 pe Instagram.

Autonomia este ok. Dacă pe iPhone 6 Plus aveam autonomie de 18 ore, adică puteam pleca liștit de dimineață și să revin seara la priză, pe 6S abia 12-14 ore, cu toate mecanismele de power saving posibile. De fapt, autonomia era principala problemă pentru 6S. Acum, cel puțin în faza asta a primelor zile de utilizare, am trecut de aproximativ 20 de ore de utilizare pe iPhone 7. E drept că nu am fost încă într-o deplasare care să necesite să țin ecranul aprins foarte mult timp. Dar e bine, autonomie decentă comparat cu modelele anterioare.

Accesorii iPhone 7

Fiind un telefon scump, utilizez și pentru el huse și carcase de protecție și am de asemenea mai multe accesorii noi. Lipsa mufei audio de 3.5 mm jack nu mi s-a părut încă o problemă. Am adaptorul pentru Lightning, am căștile din cutie, am căști Bluetooth. Calitatea audio este bună, am inclusiv o boxă Bluetooth pentru mașină, sunt ok. Am un nou suport pentru parbriz, o să-l testez zilele următoare și revin cu un articol.

Legat de huse, am câteva pentru iPhone 7 de la MobileDirect, cele mai arătoase rămân modelele rezistente UAG, dar temporar țin o husă transparentă, care mi se pare ideală pentru un smartphone compact și finuț. O să revin și cu alte modele, pe măsură ce le testez. Mi se par utile modelele gen protofel, care acoperă și ecranul, iar dacă e să cadă pe jos, este protejat. De asemenea, dacă ai loc pentru carduri și cărți de vizită este perfect.

Concluzii

iPhone 7 este un smartphone foarte bun. Ai design, ai performanță, ai ecran bun și cameră foto excelentă. Ai tot ce trebuie. Mai este însă un upgrade necesar? Este greu de spus. Dacă pînă acum noul iPhone era esențial pentru heavy-users și pentru early-adopters, anul acesta mi se pare că nu sunt atât de multe noutăți. Este un iPhone de generație S chiar dacă vine tot după S, chiar este 6SS.

Cred că oamenii care doresc mai nou cea mai nouă tehnologie vor fi obligați să treacă la iPhone, mai ales în contextul lui Note 7. Dar cei care au 6 sau 6S au foarte puține motive să facă upgrade. Iar cei care sunt la generația 5 sau 5S au acum la dispoziție iPhone SE care este foarte bun și compact, pe placul lor. Este greu de găsit un motiv pentru a trece la iPhone 7. Doar pentru performanța mai bună.

Galerie foto