Am testat noul Lenovo Moto G5, un smartphone ieftin pe care îl văzusem la Barcelona, mi-am confirmat opiniile pozitive. De asemenea consider că Moto G5 Plus este cel mai bun telefon accesibil.

Sigur,  nu este cel mai bun telefon în 2017, dar totuși, e solid.

Lenovo Moto G5 2017
Lenovo Moto G5 2017

Pro și contra Moto G5

Mi-a plăcut:
– design și realizare bună, nu pare un telefon ieftin;
– performanțe decente;
– preț bun, a scăzut spre 900 de lei;
– camera foto decentă;

Rămâne de discutat:
– există alternative mai puternice la acest nivel de preț;

Experiența cu Lenovo Moto G5

Telefonul arată foarte bine, este bine realizat și este foarte solid. Stă plăcut în mână și nu este alunecos. Dotările hardware nu sunt extraordinare, dar fiind vorba de un model ieftin ele sunt suficient de bune încât să vă descurcați în orice situație. Avem o listă cu specificațiile mai jos și discutăm înainte de final despre performanțele hardware. Aici doar spun că are ecranul Full HD, precum au unele telefoane de top, are procesor octa-core și 2GB de RAM, cameră de 13 megapixeli pe spate, 5 megapixeli frontala și vine cu Android 7.0 Nougat.

Cred că are dotări bune pentru momentul în care cumpărați un telefon ieftin pentru cel mic, luați cadou un telefon pentru cineva sau luați părinților mai în vârstă primul lor smartphone adevărat (au renunțat la Nokia??).

Când am scos telefonul din cutie am remarcat că aceasta era dintr-un carton mai ieftin și m-am gândit că un telefon ieftin probabil o să-mi ofere o experiență groaznică. Am experiențe similare cu tot felul de chinezării care se vând doar pentru că oamenii nu au bani de mai mult. Eram pregătit să râd de el. Dar cum vedeți în pozele din galerie arată foarte bine. Nu sunt eu un fan al modelelor aurii, dar de data asta mi s-a părut că se potrivește. Pe de altă parte galbenul a reușit să păcălească camera foto și au ieșit pozele mai ciudate, dar vă dați seama din imagini totuși cum arată.

Am folosit camera de la Moto G5 pentru câteva instantanee cu plante și ceva “peisaje” pe balcon. Nu este o cameră rea, dar dacă ne uităm ce face Samsung cu 12 megapixeli, este departe în urmă. Camera asta de 13 megapixeli are nevoie și de o lentilă mai bună și de un procesor de imagine mai bun ca să facă performanțe. Unele imagini au ieșit clare, cu detalii corecte, unele au ieșit în ceață sau mișcate. Deci la tehnologia de autofocus și cea de stabilizare mai au de lucru.

Preț bun

Totuși, revin cu ideea că este un model ieftin. La 900 de lei nu găsești ceva care să facă fotografie artistică. Pentru banii ăștia, pot spune că Moto G5 are o cameră foto foarte bună. Camera frontală de 5 megapixeli este acolo doar ca să aveți oglindă și nici așa nu sunt sigur că veți fi mulțumiți.

Autonomia este excelentă, cred că vă descurcați cu el două zile fără priză și de asemenea este un telefon dual-SIM pentru cei care au nevoie de așa ceva. Eu nu, odată ce apelurile în alte rețele au devenit extrem de ieftine sau incluse nelimitat nu am înțeles ce rost ar avea două cartele. Dar probabil că unii au încă un număr de Orange și unul de Vodafone, cum era pe vremuri. Sau un număr de la serviciu și un număr personal de acasă, de aici nevoia continuă. Sau au Internet mobil de pe Digi Mobil că e mai ieftin, iar minute de la un alt operator. În fine, eu nu folosesc asta, dar există oameni care o fac.

Bateria este de 2.800 mAh, dar procesorul este economic. Snapdragon 430 la 1.4GHz vă va enerva la aplicațiile și jocurile video mai complexe. Veți simți timpii de așteptare, când procesează diverse lucruri. La fel cu fotografiile în serie sau cu procesarea clipurilor video. Este un procesor mid-range, nu este foarte slab, dar nici ceea ce vă doriți de la un smartphone folosit intens. Pentru cei care aveți probleme cu lag-ul, alegeți un model mai performant puțin și cu 3GB de RAM.

Listez mai jos specificațiile generale și apoi trecem la performanțe.

Detalii tehnice

Display: 5.0 inch Full HD
Procesor: Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430, octa-core la 1.4GHz
Memorie: 2GB
GPU: Adreno 505
Stocare: 16GB
Carduri: MicroSD
Camera foto: 13 megapixeli
Camera selfie: 5 megapixeli
OS: Android 7.0
Baterie: 2.800 mAh
Preț: aproximativ 900 de lei

Performanțe hardware

După cum vedeți, nici în Antutu, nici în celelalte teste de performanță nu scoate scoruri extraordinare. Practic este la nivel cu telefoanele de top din 2014, la acel moment ar fi fost un telefon tare, dar iată că au trecut trei ani de atunci, iar partea de hardware a avansat și la fel și platformele software. Dar, cum să vă spun, acum trei ani era o performanță de top – pentru mine asta înseamnă că acest telefon poate rula orice aplicație, nu este chiar praf.

Scorurile sunt cam la 1/3 din performanțele unui flagship modern, poate chiar mai puțin. Dar în același timp are 1/4 din prețul unui flagship, deci revin, este o ofertă echilibrată. El merită ales dacă nu aveți acum mai mulți bani și totuși aveți nevoie de un telefon nou.

Concluzii

Lenovo face treabă bună cu seria de terminale Motorola. Nu le-a schimbat în rău, din contră, le face din ce în ce mai bune. Este un fapt pozitiv că nu au uitat de oamenii care caută telefoane ieftine, așa că un Moto G5 rezolvă tocmai această categorie. Din punct de vedere al dotărilor este bun la acest nivel de preț. Din punct de vedere al performanțelor este decent. Practic, îl recomand pentru cei care au nevoie de smartphone, dar nu au buget mai mare. Ar domina un top al telefoanelor sub 1000 de lei, o să mă chinui să realizez unul zilele următoare.

Video

Galerie foto