Mă joc de vreo săptămână cu Nokia C6-01, cel mai accesibil dintre teminalele Symbian 3 lansate de finlandezi anul trecut la Nokia World. Și da, pentru fanii Nokia cred că este o opțiune inteligentă dacă nu țineți neapărat să aveți cel mai nou și mai tare telefon (ăsta ar fi Nokia E7). Pe scurt, cum am spus și pe Gadgeteer, sunt mulțumit de acest telefon care are un preț recomandat de 260 de euro. Telefonul nu diferă foarte mult de Nokia C7, doar unele funcții au variante mai accesibile.

Nokia C6-01 test

Trebuie notat încă o dată că Nokia C6-01 este diferit de Nokia C6. Nu mai are tasatură, doar ecran touchscreen. Este un pic mai gros și rontujit pe spate, dar nu pot să zic că este un telefon urât. Are funcțiile oricărui smartphone și avantajele prețului relativ ok. Display-ul este full touch de 3,2 inchi, mi s-a părut că se mișcă foarte bine, arată bine, redă 16 milioane de nuanțe de culori. Rezoluția nu este însă aproape de rivalii săi, 360×640 pixeli. Practic este doar un pic mai mic decât cel de la Nokia C7, care are 3,5 inchi și aceleași caracteristici tehnice. Deci diagonala este cu câțiva milimetri mai mică. Ecranul este protejat anti-zgârieturi, respectiv Gorilla glass, ca la orice terminal premium.


Telefonul are procesor la 680MHz ca majoritatea smartphone-urilor finlandeze, probabil au luat procesoarele en-gros să le reducă prețul. Dispune de 256MB de RAM și vine cu un card de 2GB, dar poate recunoaște carduri de 32GB și are memorie ROM de 1GB. Mai exact se mișcă foarte bine și nu aștepți după aplicații. Plus că Symbian 3 are un sistem Task Manager excelent, despre care v-am mai scris, dar simt nevoia să îl prezint iar. Pe mine mă enervează de exemplu la iPhone că nu pot închide o aplicație, daca vreau eu să o închid.

Nokia C6-01, alte detalii

Camera foto digitală este de 8 megapixeli, dar este complet diferită de camera foto de la N8 sau ca să dau exemplul meu favorit, e diferită de camera foto de 5 megapixeli de la N95. Adică face poze mișto și filme decente, dar numai dacă e soare afară. Alfel, nu îți este de folos defel. Este o cameră low end, ca să fiu mai exact.

Are player de muzică și mufă de 3,5 mm jack – îți pui ce căști vrei tu. Playerul din telefoanele Nokia este un avantaj pentru orice pasionat de muzică și au niște accesorii interesante pe zona asta.

În fine, magazinul de aplicații Ovi începe să fie ceea ce trebuie, ai acces la mii de aplicații și jocuri și practic începe să anuleze avantajele pe care avea Android. Acum alegerea e bazată doar pe afinitatea utilizatorului față de un brand sau altul.

Am adăugat mai jos o galerie foto cu telefonul Nokia C6-01. Repet, este o alegere înțeleaptă. Modelul testat de mine nu a avut probleme software sau hardware.

Nokia C6-01 poze