Nokia Lumia 800 este un smartphone interesant. Are un design execelent pe care însă l-am lăudat și la N9, plus o platformă software pe care am lăudat-o peste tot. Dar acest terminal este nici „revanșa Nokia și Microsoft” și nu este nici „contraatacul” lor la adresa iPhone sau Galaxy. Nokia Lumia 800 este doar un smartphone pentru cei care nu s-au obișnuit cu Android, nu vor iOS că e „de fițe” și care au realizat că Symbian nu mai merită cumpărat.

Nokia Lumia 800 review
Nokia Lumia 800 review

Avantaje Lumia 800

Am căutat motive să recomand acest model. Văzusem telefonul la Nokia World și nu găsisem niciun cusur la prima interacțiune. Sunt fan declarat Nokia și am lăudat constant Windows Phone, chiar cred că are un viitor foarte bun în lumea smartphone.

Cred că atuul stă în accesul la aplicații Office și la o mulțime de servicii online oferite de Microsoft. Nu zic că este un atuu decisiv, dar este un plus pentru Lumia. Probabil că design-ul este un atuu decisiv care te face să îl cumperi, iar prețul de asemenea. Fiind un smartphone de top te aștepți la un preț peste 2.000 de lei, dar el este de fapt 1.499,99 lei.

Sistemul de operare Microsoft are câteva atuuri, unul din ele fiind de asemenea design-ul mai bun ca iOS sau Android. Funcții interesante și care au fost integrate de competitori abia mai târziu – precum hub-urile. Integrarea activităților sociale și așa mai departe.

Viața bateriei a fost peste 1 zi de lucru, ceea ce cred că este media pe zona de smartphone. Am folosit cu succes Nokia Maps pentru navigație și înțeleg că se țin de promisiunea de a menține serviciul gratuit pentru utilizatori.

Dar au fost și atâtea probleme…

Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800

Neplăceri cu Lumia 800

Chiar vreau ca Nokia să se relanseze miraculos, chiar vreau ca Microsoft să aibă succes pe zona mobile. Dar se pare că ei singuri nu prea vor. Deși au întârziat o mulțime de vreme cu aceste telefoane – anunțul colaborării a fost în februarie 2011, iar primul telefon a fost gata abia în octombrie 2011 – lansarea în România abia a fost luna trecută – totuși, telefonul îți lasă senzația de „neterminat”.

Windows Phone părea să nu fie adaptat perfect la ecranul Lumia 800 sau poate e doar o iluzie optică, dar care nu arăta bine. Aș fi vrut ca personalizarea să fie mai puternică, nu doar să schimbi culorile la meniuri. Există niște aplicații care nu prea merg. Mă rog.

Camera foto nu este atât de bună. Am tot citit zeci de review-uri și de păreri ale oamenilor din Nokia sau Microsoft care laudă camera. Este bună dacă bate soarele din spate, dar altfel, este zero barat. Nici vorbă de claritatea de la N8 – ca să fiu absolut sincer – nici vorbă să facă poze ca Nokia N95 (!). Am pus unele în galeria foto de la final. Varză.

Nu am găsit jocuri! Cu toată presiunea pusă de Microsoft pe cei 100.000 de dezvoltatori implicați în Marketplace, nu am găsit free pentru test jocuri banale, gen NFS, sau noile joculețe cu-degetul-pe-ecran. Focusul lor a fost pe jocuri cu plată pe care le vor accesa 1% din cumpărătorii de telefoane care deschid Marketplace-ul. Deci 1% din 1% 🙂 Știu, sunt ieftine, doar câțiva ron. Dar ai vrea să testezi jocul/aplicația înainte de a da banii pe ea. Vă spun sincer, dacă voi cumpărați ceva fără să testați, faceți o mare greșeală. Nu mai amintesc câte jocuri și aplicații free sunt disponibile pe toate celelalte platforme.

Capac a pus însă conectarea la Windows 7. Prima oară am crezut că nu văd bine, apoi am fost sigur că este cablul de USB defect. Un produs Microsoft nu este recunoscut de Windows 7 automat? Un produs NOKIA nu are mod mass storage automat?? Apoi mi-am amintit… iPhone, iTunes – să facă și ei la fel. Pe naiba, iPhone se conectează din prima la Windows 7 și se deschide automat ca drive. Mă rog. Și mai distractiv a fost cu Zune. Softul de Zune nu este nici pe site-ul Nokia, nici pe site-ul Microsoft. Ambele au la „suport tehnic” doar indicația de a instala Zune.

La prima vedere, nici Google nu le prea are cu Zune sau eram pe google.ro – nu mai știu. Cert este că îmi găsea Zune doar pe softpedia, cnet download și altele, ori eu sunt paranoic cu fișierele și nu descarc decât direct de la producător și pe alea le scanez de trei ori cu trei antiviruși. Mă rog, exagerez un pic, dar m-am enervat rău.

Apoi am găsit, era un site zuneceva.net. Cum? Microsoft și Nokia fac un site obscur pentru singura aplicație care permite conectarea Lumia la un PC cu Windows? Atunci cum o fi pentru utilizatorii Mac?

Abia după ce am trecut prin tot calvarul, am deschis pozele făcute cu el. Și ce să vezi…

Lumia 800 - camera foto
Lumia 800 - camera foto

 

Soarele vine din lateral, cu orice alt telefon iese poza excelent, clară, luminoasă. Aici a ieșit și în ceață și arsă… Am făcut mai multe – mediocre chiar în cea mai bună lumină. Sorry – este inacceptabil.

 

Concluzii

Nokia Lumia 800 este un smartphone ok, bun și accesibil, dar nu este un flagship – nu concurează nici cu iPhone, nici cu Galaxy. Mai au de lucru și sunt convins că vom vedea noi produse și noi aplicații la Nokia World 2012. Sper să fiu acolo și vă scriu iar despre lansări.

Galerie foto

[nggallery id=360]