Am Lumix G2 de la jumătatea lunii august, după ce am admirat camera foto încă de la lansare. Recunosc, am devenit un fan al camerelor Panasonic după deplasarea la Lisabona. Ca să înțelegi corect un produs, trebuie să vezi și ce are sub capotă, dar și să îl poți testa.

Trebuie să vă spun că am câștigat camera Lumix G2 la concursul Panasonic și că trebuie să participați și voi la concursul foto care începe pe 21 septembrie. Au câștigat camera G2 și Zoso, Piticu, Cabral și eCostin.


Panasonic Lumix G2
Panasonic Lumix G2

[/caption]Am citit despre Micro Four Thirds încă de la primele anunțuri făcute public de Panasonic și Olympus, dar abia apoi am aflat că tehnologia a fost dezvoltată în colaborare de cei doi jucători. E vorba de eliminarea oglindei de la DSLR și plasarea senzorului în fața lentilei. Se pot folosi diverse obiective, iar camera este mai compactă și mai ușoară. De asemenea, astfel de camere aduc moduri de lucru consumer și, ceea ce este important pentru Panasonic, modul Intelligent Auto, care îi scutește pe amatori de multe bătăi de cap. Sigur, dacă vrei, poți seta manual absolut orice, poți lua un obiectiv mai bun decât cel din kit (14-42 mm) și poți realiza fotografii de expoziție cu G2.

Panasonic Lumix G2 - test
Panasonic Lumix G2 – test

Panasonic Lumix G2 – testAm fost la lansarea Lumix G1 și am și testat camera, acum doi ani. Apoi, am văzut GH1, care aducea o primă îmbunătățire pe zona de consumer, filmarea. Dar cel mai mult m-am jucat cu Lumix G2, camera pe care o am de mai bine de o lună și am făcut poze cu ea. După cum unii știu deja, am testat și Olympus E-LP1, cameră Micro 4:3 retro, care mi s-a părut relativ ok.

Panasonic Lumix G2
Panasonic Lumix G2
Panasonic Lumix G2

Trebuie să vă mai spun că am folosit și camere DSLR, nu foarte multe modele, dar suficiente să-mi fac o idee concretă. La setări manuale, camerele DSLR permit realizarea de fotografii extraordinare. Dar asta te ajută foarte puțin atunci când ești amator. Iar dacă ești profesionist, poate că vrei uneori să lași acasă geana de 5 kilograme cu aparatul și accesoriile și să te bucuri de libertatea de a fotografia cu o cameră compactă și ușoară.

Aspectul Lumix G2

Camera este aproape identică cu G1 ca și aspect, cu unele îmbunătățiri minore. Personal apreciez că stă foarte bine în mână, are butoanele fix unde te-ai aștepta să fie, fără excepție, iar setările se pot face rapid, fără să pierzi vremea. Este suficient de ușoară pentru a fi utilizată mai mult timp fără dureri de ceafă sau de mâini. Ecranul rotativ este excelent, ca să nu mai zic de controlul tactil care aduce o experiență distractivă suplimentară. Este o cameră solidă, rezistentă la șocuri, dar primele pagini din manual atrag atenția asupra riscurilor aduse de apă sau lichide – dacă plouă nu e recomandat să utilizați camera fără nici protecție.

Panasonic Lumix G2Blițul integrat (de tip pop-up) este suficient pentru portrete pe seară / noapte, poate fi folosit și la o distanță rezonabilă în săli de conferințe de exemplu. Dar nu vă scapă de problemele luminii scăzute automat.

Tehnologia Lumix G2

Lumix G2 aduce fotografia Micro 4:3 la alt nivel, oferă mai multe opțiuni avansate. Senzorul are 12,1 megapixeli, iar obiectivul standard are zoom optic 3x (14-42 mm). Are Electronic View Finder (EVF), dar și Live View pe ecran. Filmează ACHD (720p) ireproșabil. Din filmele realizate se pot extrage fotografii de bună calitate. Trebuie să mai menţionez autofocus pentru filmare, iar Panasonic face focus automat în 0.3 secunde.

Panasonic Lumix G2

Folosind Live View, se pot face modificări în direct pentru ajustarea imaginii, inclusiv din ecranul tactil. Intelligent Resolution este o tehnologie care îmbunătăţeşte zoom-ul digital, care nu e folosit tocmai pentru că reduce în general calitatea imagini. Acum nu mai este cazul la G2.

Un mare avataj al tehnologiei Panasonic este că majoritatea componentelor şi accesoriilor sunt făcute de japonezi, în Japonia, producția fiind „in house”.

Lumix G2 – obiective

În total, utilizatorii au la dispoziţie 7 obiective Panasonic pentru G2, dar se potrivesc la aparat alte obiective 4:3, de exemplu Olympus. În plus există adaptoare pentru obiective Canon, Nikon care aduc obiectivele avansate pe camerele Micro Four Thirds, dar în acest caz doar cu focus manual.

Panasonic Lumix G2 - ecran rotativ
Panasonic Lumix G2 – ecran rotativ

Panasonic Lumix G2 – ecran rotativ

Lumix G2 – filmarea

La lansarea oficială a camerei, în România, Eduard Schneider, artistul care a filmat clipul de Eurovision Paula Seling / Ovi, spune că a realizat filme de o calitate cinematografică doar cu aparatele foto Panasonic GH1 şi G2. Edi a testat deja Panasonic G2, spune că se pot face cu această cameră de asemenea o mulţime de efecte profesioniste, se pot folosi accesorii speciale. Cele câteva filme pe care le-am făcut eu au ieșit foarte bine. Stabilizarea mișcărilor mâinii nu este completă la filmare, așa că mai bine țineți camera pe un suport special (steadicam hand-held).
Panasonic Lumix G2 - vedere de sus Panasonic Lumix G2 – vedere de sus

Panasonic Lumix G2 - vedere de sus

[/caption]

Concluziile mele

E foarte simplu. Dacă te-ai săturat de camera compactă și vrei ceva mai bun sau te-ai hotărât să iei o cameră compactă premium, mega-zoom sau genul avansat, este de luat în calcul un Lumix G2. Camerele compacte nu vor oferi imagini de nivelul lui G2. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că nici camerele DSLR foarte ieftine nu oferă calitatea și versatilitatea unui Lumix.
Pe de altă parte, nu este o cameră ieftină. Nu o recomand pentru preț. Pentru Lumix G2 contează rezultatele: fotografii foarte bune, filme peste medie.