Am avut ocazia să testez unul dintre cele mai mari televizoare din 2017, modelul Panasonic TX-65EZ1000E, Smart TV OLED cu toate tehnologiile de imagine și sunet necesare. Fusesem în vară la lansarea oficială a acestui model în Europa.

Pro și contra, pe scurt

Mi-a plăcut foarte mult:
– evident, calitatea imaginii, OLED e o tehnologie cu negru intens și culori foarte bune;
– diagonala foarte mare, te face să te bucuri altfel de filme, meciuri, spectacole;
– calitatea foarte bună a sunetului realizat de Technics;
– opțiuni de conectare bune;
– tehnologii precum HDR10, procesorul HCX2, UltraHD Premium, certificare THX;
– design ultrasubțire;

Rămâne de discutat:
– este în mod evident foarte scump (30.000 lei);
– diagonala mare face orice conținut mai vechi greu de vizionat;
– sistem de operare limitat;

Experiența cu Smart TV-ul Panasonic

Eu de obicei nu apelez la specialiști pentru instalarea televizoarelor și în general am testat modele de pînă în 55 de inch, dar modelul de 65 de inch a fost foarte greu de instalat singur. În primul rând, este foarte greu și cutia fiind foarte înaltă este greu de extras din ea. Cam 27 de kilograme are, dar cutia cred că avea 1,5 metri înălțime, deci pentru a fi scos de acolo trebuia să-l ridic deasupra capului, chestie foarte greu de realizat, dar pînă la urmă am reușit. Cutia cu totul are 39 de kilograme, deci iarăși este greu de manevrat.

De asemenea, înainte să cumpărați un Smart TV fără montaj, mergeți la câteva cursuri de rezolvat jocuri logice cu îmbinări metalice. Am montat suportul de la televizor în trei feluri diferite de ceea ce arăta în manual pînă am găsit forma corectă, pe care putea să stea. Manualul pare făcut la aceeași firmă la care face Ikea print-urile pentru montat mobila. Nu arăta nimic la fel în cutie cu ceea ce era pe manual.

Trecând peste problemele astea, televizorul în sine este o minune. Imaginea de o calitate foarte bună te face să te simți mereu în centrul acțiunii. Sistemul de sunet, cum spuneam, foarte bun, surround. Te crezi pe stadion la meci, trăiești acțiunea din filme. O altă problemă apare pe posturile TV care transmit standard sau orice conținut de pe Youtube sau online cu o calitate sub Full HD. Deja, în ciuda procesărilor, ecranul foarte mare face acest conținut să se vadă suficient de deranjant să nu poți urmări. Vorbesc despre filme vechi, emisiuni TV gen TVR2 sau altele, care nu au calitate. Pe canalele Full HD, pe HBO GO sau Netflix se vede foarte bine.

Bara de sunet de sub ecran, Dynamic Blade Speaker, este realizată de Technics și include opt subwoofere, patru midrange(squawker) și două tweeter, plus un radiator pasiv pentru bass. Ca imagine oferă tot ce se poate cere de la un televizor în 2017, dincolo de panelul OLED care redă culorile perfect și are o luminozitate dublă față de LCD/LED. Suportă streaming 4K HDR de la principalele servicii online, suportă redarea de conținut 4K de pe playere BluRay sau console de jocuri video de ultimă generație.

Ca și conectivitate aveți la dispoziție patru porturi HDMI, două laterale și două pe spate, cu o mufă compatibilă ARC (Audio Return Channel), trei porturi USB, două pe spate și unul lateral care este USB 3.0, un slot de carduri SD, mufă de căști, slot CI pentru carduri, două tunere digitale și satelit, conector clasic pentru conținut mai vechi, conector optic, port Ethernet, dar are și WiFi integrat.

În cutie sunt două telecomande, una mai mică și cu touchpad pentru a completa mai repede diverse câmpuri, care permite doar schimbarea de canale și volum +/-, precum și una complexă, cu toate butoanele necesare unui televizor Smart TV. Le găsiți în galeria de mai jos.

Legat de sistemul de operare, cred că este proprietar, el conține browser și principalele aplicații, dar nu ai atâtea opțiuni ca pe Android TV de exemplu. Nu există pe site informații clare despre acest sistem de operare și ce opțiuni ai. Pe un siste scria că este Firefox OS. Experiența e ok, dar ar fi prins bine să ai mai multe detalii de la producător direct.

Concluzii

Nu este un televizor pentru orice casă, este pentru spații mari și pentru oameni pasionați într-adevăr de calitatea imaginii și a sunetului. Dacă ai sura potrivită de conținut digital este o plăcere să urmărești filmele, meciurile, spectacolele. Atlfel, un televizor super-premium cu foarte multe tehnologii de nivel profesional, de unde și un preț pe măsură.

Galerie foto