Am văzut ieri într-un eveniment special dedicat presei din Europa televizoarele OLED 4K prezentate de Panasonic în primăvară la CES 2017. Modelul de top este EZ1000, iar alături de el se află EZ950, ambele certificate UHD Premium și THX 4K.
Noile modele au un design excelent, cu sunet de calitate maximă, iar tehnologia OLED permite redarea unor culori fără precedent cu un negru fără compromis. Sunt realizate în colaborare cu specialiștii de la Hollywood și optimizate pentru imagine împreunăp cu Deluxe, lider mondial în domeniul serviciilor și tehnologiilor digitale pentru crearea și livrarea de conținut. De asemenea, Efilm și Encore au colaborat cu Panasonic pentru a calibra, optimiza și testa televizoarele. Modelul EZ1000 poate fi utilizat ca monitor de referință pentru gradarea culorilor în filme artistice blockbuster și în seriale de televiziune de ultimă generație.
Modelul de top are versiuni de 77 de inch și 65 de inch, ambele modele conțin toate tehnologiile de top. Nu putea lipsi High Dynamic Range (HDR), care este tehnologia anului în materie de televizoare, dar modelele Panasonic includ Hybrid Log-Gamma (HLG) una dintre variantele tehnologiei , dezvoltată de BBC și televiziunea publică japoneză, care permite redarea de conținut HDR peste o conexiune fără fire, de tipul Chromecast. Pînă acum HDR era legată de conectare prin HDMI, fie de la o consolă de jocuri, player BluRay sau alte dispozitive de gen.
Avantjul ecranului OLED este că nu necesită iluminare din spate, astfel că atunci când trebuie să fie negru, ai parte de negru intens. Televizoarele Panasonic din seria EZ oferă astfel o calitate a imaginii excelentă, niveluri de negru fără egal, latențe foarte mici și unghiuri de vizualizare extreme. Stăteam lângă un astfel de model, aproape de colț, iar imaginea este perfectă chiar și din acel unghi. Panasonic a anunțat că nu va mai produce televizoare cu ecran curbat, adoptând ca standard ecranele drepte.
Sistemul de sunet, plasat în bara de sub ecran, este realizat de Technics. Generația actuală de modele nu suportă tehnologia Dolby Vision, deși este creată împreună cu producătorii de filme de la Hollywood. Aștept ocazia să pot compara televizorul cu Sony A1, pe care l=am văzut în primăvară, iar atunci am putut compara și cu OLED-ul LG. Mai multe site-uri internaționale spun că Panasonic oferă cea mai bună calitate a imaginii, dar o să aștept să le testăm noi pentru a trage o concluzie.
Televizorul este deja listat pe eMAG, dar nu avem nivelul de preț. La nivel internațional modelul costă cam 8.000 de dolari.