Philips I928 nu este primul smartphone chinezesc sub brand olandez pe care îl văd. Urmărind de mai multă vreme evoluția lor am văzut și produse mai bune, dar și modele entry-level. Telefoanele sunt produse de China Electronics Company (CEC). România a fost prima țară europeană în care au intrat oficial. De anul acesta au și un acord cu RCS & RDS care aduce unele modele în exclusivitate.

Philips I928
Philips I928

Pro și contra Philips I928

Mi-a plăcut:
– ecranul foarte bun;
– performanța peste medie;
– autonomie foarte bună;
– camera foto excelentă;
– preț bun;

Rămâne de discutat
– modelele de 6 inch sunt foarte mari, incomod de utilizat;
– este dual-SIM, eu nu mai simt nevoia de așa ceva…

Experiența în utilizare

Telefonul mi-a amintit foarte foarte mult de Nexus 6, dar nu este chiar atât de bun. Are dimensiuni similare și este foarte subțirel. Finisajele sunt bune și stă foarte bine în mână. Chiar și performanța generală a fost foate bună, chiar dacă nu ajunge la nivelul terminalului Google/Motorola. Are cameră foto foarte bună și autonomie foarte bună. Una peste alta mi-a lăsat o impresie foarte bună, neașteptat de bună.

Dintre modelele smartphone Android de nivel mediu pe care le-am testat anul acesta s-a nimerit să fie cel mai puternic. Are un procesor bun, octa-core, rulează la 1,7GHz și poate fi dus la nevoie la 2GHz. Dispune de 2GB de RAM, iar acceleratorul grafic este Mali 450 MP4, destul de bun. Stocarea internă este de 16GB și are slot de carduri MicroSD. Ecranul fiind Full HD de 6 inch, mi se pare un terminal foarte bun. Performanțele îl plasează peste multe nume mari din 2013, deci este un terminal bun. Android 4.4.2 vine cu o interfață minimalistă și foarte apropiată de cea de la Android stock. Se mișcă rapid în meniuri și fac pariu că vor face update și la Lollipop, deși nu s-a anunțat nimic deocamdată.

Toate astea costă 1.400 de lei, un preț decent. Iar la RCS poți lua terminalele în rate.

Philips I928 - foarte subțire
Philips I928 – foarte subțire

Camerele foto integrate sunt foarte ok. Cea de pe spate are senzor de 13 megapixeli și este destul de ok pentru fotografie în orice situație. Cea frontală pentru poze selfie are senzor de 5 megapixeli, de asemenea foarte ok. Adaug mai jos și câteva poze făcute cu aplicația integrată, folosind camera de 13 megapixeli. Pozele astea sunt făcute la lumina din cameră, nu la soare. Se simte influența. Ele sunt adăugate doar demonstrativ. Cum spuneam, recomand și alte aplicații Android pentru cameră foto, precum Ultra HD Camera sau Play Memories de la Sony.

Performanțe hardware

Philips I928 are un scor foarte bun în testele de performanțe, peste nivelul HTC One m7 sau Galaxy S4, ambele terminale de top anul trecut. Procesorul MediaTek MT6592 a fost foarte lăudat în diverse teste independente. Spre deosebire de alte produse octa-core, acest model are toate nucleele la 1,7Ghz sau mai mult. Problema lui ar fi că este bazat pe arhitectura Cortex A7, care nu este tocmai nouă și nici tocmai foarte performantă. De aici un scor bun, dar nu excepțional.

ARM Mali-450 MP4 GPU are patru „nuclee” la 700 MHz, este sub Tegra 4 sau Adreno 320, deși nu este un produs buget sau vechi. Controllerul de memorie este la 666Mhz, iar chipsetul Mediatek include procesare pentru video 4K. De asemenea are un modem 3G destul de bun.

Autonomia mi s-a părut foarte bună, a rezistat foarte mult în stand-by cu bateria 90% la deschidere, iar după testele grafice, cam o oră de utilizare, a scăzut doar la 66%. Practic cred că va trece o zi și jumătate de utilizare înainte să ai nevoie de priză. Dar trebuie spus că nu am folosit două SIM-uri pentru că, v-am spus, în era „nelimitatelor” nu prea mai are rost să ai doi operatori. Poate cu două SIM-uri se duce bateria mai repede.

Concluzii

Philips I928 este un smartphone dual SIM Android foarte bun, echilibrat, cu preț bun. Are ca avantaj ecranul mare Full HD, procesorul octa-core puternic, camera foto bine dotată. Are capacitate de stocare mare și slot de carduri. Android 4.4.2 se mișcă bine. Eu personal cred că este de recomandat dacă îți plac telefoanele mari. Este phablet nu jucărie. Păcat că nu îl găsim și în alte magazine.

Galerie foto