Am testat noua tabletă Prestigio MultiPad Color 8.0 (PMT5887 3G), un produs reușit, cu specificații bune și vâdut la un preț corect. Rămân în continuate un suporter al brandului Prestigio, care mi-a confirmat cu fiecare produs lansat pe piață că face treabă bună. Ca de obicei au un design foarte bun, autonomia a fost peste medie, interfașa simplă se mișcă rapid și ai câteva aplicații bonus de care te poți bucura. Tableta include în cutie o husă de protecție foarte ok.

Prestigio MultiPad Color 8.0 3G
Prestigio MultiPad Color 8.0 3G

Pro și contra Prestigio Multipad Color 8.0

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul general al tabletei, ca de fiecare dată bine realizat;
– dotările hardware și prețul;
– husa cu care vine în pachet;
– aplicațiile suplimentare (cloud de 200GB și altele);

Rămân de discutat:
– care variantă este mai potrivită? De 7″, 8″ sau 10.1″?

Experiența în utilizare

Prestigio are o nouă gamă de tablete – MultiPad Color – tabletele fiind disponibile în 6 variante de culoare. Modelele din această gamă includ tehnologie 3G pentru date mobile, dar au prețuri comparabile cu produsele WiFi. Modelul de 7 inch are un preț de 749 lei, iar cel de 8 inch costă 849 lei. Tabletele vin la pachet cu multe tehnologii interesante, dar cea mai mare noutate o reprezintă integrarea tehnologiei NFC (Near Field Communications) care permite conectarea la accesorii cu o simplă atingere.

Tableta include de asemenea modul de infraroșii, deci poate fi folosită pe post de telecomandă pentru aproape orice tip de televizor. Nu lipsesc camera foto, senzorul GPS, Bluetooth, radio FM, slot de card pentru microSD-uri, precum și alte dotări devenite standard pentru tabletele Android, chiar dacă alți producători nu le oferă încă.

Modelul are Android 4.2.2, iar de asemenea are o aplicație care caută update-urile oficiale (OTA – over the air) așa că toate actualizările se vor face automat, fără bătăi de cap. De asemenea vine la pachet cu niște aplicații Android gratuite, care ar costa altfel vreo 70 de euro. Dau ca exemple OfficeSuite, McAfee și Kaspersky ca antivirus, Navitel Navigator, Whatsapp și altele. Au de asemenea un serviciu de cloud cu o capacitate de 200GB, cea mai mare din câte știu eu.

Android-ul merge foarte bine, fără lag și nu s-a blocat niciodată. Nu am avut nevoie să restartez tableta sau altceva. E drept, și dotările hardware sunt foarte bune.

Prestigio MultiPad Color 8.0 3G are un procesor quad-core la 1,3GHz (Mediatek MT8382V), 1GB de RAM, iar stocarea internă este de 16GB. Dar are și slot de carduri microSD de pînă la 32GB. De asemenea, merită menționat faptul că display-ul de 8 inch are rezoluție 1280×800 de pixeli, iar acceleratorul grafic este Mali 400 MP2, dual-core.

Tehnologia 3G intergrată este compatibilă și cu rețele GSM (GPRS, EDGE), dar și cu 3G+ (HSPA, HSPA+). Lărgimea de bandă maximă este 21,6Mbps pentru download și 5,76Mbps upload. Partea de Bluetooth și NFC reprezintă cea mai importantă noutate. Dacă ai căști sau boxe sau alte accesorii care interează tehnologia, vei putea conecta automat aceste device-uri doar prin atingere. Nu mai e nevoie să cauți rețele, să introduci parole și așa mai departe.

Prestigio MultiPad Color 8.0 3G - benchmark
Prestigio MultiPad Color 8.0 3G – benchmark

Detalii tehnice

Sistem de operare: Android 4.2.2
Display: 8.0” (17.8cm) 1280 x 800 pixeli, format 16:10
CPU: MediaTek MT8382V Quad Core ARM Cortex A7 1.3GHz
GPU: Dual Core Mali400 MP2
Baterie: 4400mAh
RAM: 1GB RAM
Stocare: 16GB + card microSD
Internet: WiFi, 2G, 3G, HSPA+
Tehnologii: GPS, radio FM, Bluetooth+ NFC, Infraroșii
Camere foto: 2.0 megapixeli, 0.3 megapixeli
USB: microUSB, cablu OTG
Dimensiuni: 217 x 126 x 9.5 mm, 320g

Performanțe în teste

Am rulat câteva teste importante, printre care binecuscutul Antutu, dar și Quadrant sau Passmark, care sunt teste mai vechi și neactualizate cu rezultate oficiale. Poți însă, măcar teoretic, să compari performanțele tabletei cu alte device-uri de pe piață. Practic ar fi la nivelul unui Samsung Galaxy S3, peste un HTC One X (da, cel cu Beats), peste Galaxy Nexus, însă sub Asus Transformer Prime. Nu este un scor rău, dar nici nu este o performanță de top în domeniu. Eu zic că are un nivel fair-play pentru banii plătiți. Cine crede că poate găsi la acest preț un device mai performant se cam înșală. Poți găsi tablete mai performante doar fără conexiune 3G.

De asemenea am rulat câteva din testele pentru baterie. Acumulatorul este litiu-ion de 4.400 mAh. Deocamdată nu știu care este cel mai bun și echilibrat test și consider datele tot informale. În utilizare maximă s-a dus cam 21% din baterie într-o oră, deci teoretic trece 5 ore de utilizare intensă.

Aplicații bonus

Cei de la Prestigo s-au străduit să adune numeroase aplicații mobile pe care să le ofere împreună cu tabletele și telefoanele Android. Din câte am citit toate aplicațiile incluse sau oferite gratuit ar totaliza 70 de euro dacă le-ați cumpăra separat. Are aplicație Office integrată și cu funcționalități complete, poți instala antivirus gratuit, de asemenea are o aplicație GPS care poate fi utilizată gratuit 90 de zile. Sunt și jocuri și multe alte aplicații. Printre aplicațiile deja instalate se numără și Evernote, Shazam, nu doar obișnuitele Facebook și Twitter.

Prestigio are și o mare colecție de ebook-uri (cărți în format digital), unele gratuite și altele contra-cost, inclusiv în limba română. Cum scriam și mai devreme au acum și OTA Update, o aplicație care va permite actualizarea rapidă pentru firmware și Android, în funcție de update-urile oferite de companie. Simplu și rapid, prin WiFi, fără conexiuni la laptop și alte artificii.

Aplicatii recomandate de Prestigio pentru tablete si smartphone
Aplicatii recomandate de Prestigio pentru tablete si smartphone

Accesorii în cutie

Mi-au plăcut totdeauna gadgeturile Prestigio pentru că au huse oferite gratuit, în cutia cu care vin. Dar nu trebuie uitat că oferă de asemenea cablu OTG pentru fiecare tabletă, nu mai trebuie să cumperi tu unul ca să accesezi HDD-ul extern sau să transferi fișiere cu un stick USB. Poți să copiezi rapid filme și muzică de pe laptop sau desktop direct pe tabletă, iar cu 16GB ai și loc. Sau cumperi un card micro-SD și pui și mai mult conținut. Au și un manual destul de bine realizat, pentru cei care nu se descurcă. Nu lipsește cablul de USB normal sau încărcătorul, care este acum mai compact și se poate demonta pentru a-l transporta mai ușor în vacanță.

Concluzii

Prestigio MultiPad Color 8.0 3G este o tabletă compactă, puternică, cu un ecran bun, autonomie bună și cu un preț bun. Dacă ai și un SIM 3G de la RCS sau o cartelă cu date mobile de la alt operator, chiar faci treabă bună cu tableta. Prețul de 849 lei este foarte ok pentru configurația asta.

Galerie foto