Am testat Realme 14 Pro+, un model midrange aproape de nivelul flagship-urilor de top. Are procesor bun, ecran și camere foto peste medie, baterie mare cu încărcare rapidă. Un design plăcut și unele materiale sunt interesante, este de asemenea rezistent la apă, praf și lovituri. Totul într-un pachet de 500 de euro destul de atractiv.
Sumarul articolului:
Pro și contra Realme 14 Pro+
Avantaje:
- design premium și rezistență crescută;
- procesor destul de bun;
- autonomie peste medie;
- camere foto bune;
- nivel de preț atractiv;
Dezavantaje:
- șasiu și spate din plastic;
- nu are microSD, mufă de căști, încărcător în cutie;
Detalii tehnice Realme 14 Pro+
Ecran: 6.83 inch, OLED, 2800×1272 px, 120Hz, 1500 nits, Gorilla Glass 7i
Procesor: Snapdragon 7s Gen 3 (4 nm)
GPU: Adreno 710
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 512 GB RAM
Camere foto: 50 + 50 + 8 megapixel
Selfie: 32 megapixel
Dimensiuni: 163.5 x 77.3 x 8 mm
Greutate: 194 g
Baterie: 6.000 mAh + 80W
OS: Android 15, Realme UI 6.0
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.4, NFC, USB Type-C 2.0, IP69, MIL-STD-810H
Preț: 2.699 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Anul trecut am lăudat Realme 12 Pro+ și se pare că modelul intermediar Realme 13 Pro+ nu a ajuns la test. Fac actualizări cam din 6 în 6 luni și versiunea 13 aducea puține noutăți față de generația 12. Dar acum, Realme 14 Pro+ are multe actualizări interesante. Întâi la procesor, apoi, bateria, în fine, la rezistență și protecția la apă.
Pe foarte scurt, modelele anterioare aveau un procesor Snapdragon 7s Gen 2 (4 nm), varianta anterioară. Are și el 4 nuclee de putere la 2,4GHz și 4 economice la 1,95 GHz, plus Adreno 710. Noua generație are Snapdragon 7S Gen 3, cu 1 nucleu la 2.5GHz, trei la 2,4GHz și restul de 4 la 1,8Ghz. Are și un sistem de răcire nou, cu o cameră de vapori de dimensiuni mai mari.
La generația 12 Pro+ camerele pe spate erau de 50+64+8 megapixeli, dar la 13 au trecut la 50+50+8 megapixeli, ca și la generația 14. Camera selfie rămâne la toate de 32 de megapixeli, se descurcă ok. Bateria a crescut de la 5.000 mAh la primul, la 5.200 mAh la generația intermediară și acum avem acumulator SiCa de 6.000 mAh. Rezistența a crescut de la IP65 la un rating IP69 și standard MIL-STD-810H.
O inovație la noua generație este materialul de pe spate. Cel puțin la varianta albă. Are o textură rafinată, asemănătoare unei perle, folosește chiar inserții cu praf din scoici. Are o tehnologie de schimbare a culorilor sensibilă la frig, folosește niște pigmenți sensibili la frig, care reacționează la temperaturi scăzute. Această caracteristică permite capacului spate al telefonului să treacă de la un alb perlat la un albastru deschis atunci când temperaturile scad sub 16°C, inversându-se atunci când temperaturile cresc.
Ecranul a crescut un pic, de la 6,7 inch la 6.83 inch, OLED, cu rezoluție mai bună 2800×1272 pixeli. Dar luminozitatea era mai mare la generația 13, atingea 2.000 nits. Acum au lucrat probabil doar la calitatea imaginii.
Bateria a crescut semnificativ, noul acumulator de 6.000 mAh ține bine. Încărcarea pe fir este de 80W, adică atinge 50% în circa 24 de minute, ceea ce este bine pentru nivelul ăsta de preț.
La camere foto are multe inovații. Are un sistem unic de bliț triplu, care permite realizarea de portrete mai bune pe timp de noapte. Senzorul principal este mare, realizat de Sony și ies imagini foarte bune. Camera telefoto este excelentă, poate să ducă 120x și ies imagini incredibil de clare cu stabilizare optică integrată. Are și tehnologie AI care lucrează pentru imagini de claritate mai bună.
De asemenea, trebuie spus că este certificat TÜV Rheinland pentru rezistența la apă și praf. Are rating IP69, cel mai mare de până acum. Producătorul spune că funcționează perfect după scufundarea în apă de 2 metri timp de 48 de ore. Rezistă la lichid fierbinte precum mașina de spălat rufe sau cafeaua de la filtru. Rezistă la șocuri și lovituri, trecând standardele militare.
La acest nivel de preț sunt alternative interesante, dar în special telefoane din anii trecuți. Aș recomanda un Xiaomi 14T sau Galaxy S24 FE.
Teste benchmark
Procesorul Snapdragon 7s Gen 3 este o alegere bună. Are și putere, dar permite și o autonomie decentă. Scorurile nu sunt de nivelul pasionaților de gaming, dar se descurcă bine în aplicații și jocuri. Are și soluții de procesare a imaginii mai bune, este produs pe 4 nanometri. Are 8 nuclee pe 64 de biți, cu trei clustere. Un nucleu principal de putere la 2,5GHz, trei nuclee de putere la 2,4 GHz, plus alte patru mai economice la 1,8GHz.
Scorurile din Geekbench sunt clar peste generația anterioară. Single-core de 1.200 de puncte și multi-core de 3.200 de puncte. Iar în Antutu scorul meu a fost de circa 850.000 de puncte. Autonomia a fost de asemenea foarte bună, vedeți mai jos detalii din testele făcute.
Camere foto
Camera principală are un senzor Sony IMX896 cu stabilizare optică. Oferă imagini clare sub orice luminozitate, oferind o claritate fără precedent. Excelează în special în optimizarea filmării scenelor de noapte, rezultând imagini de calitate. Cu o dimensiune mare a senzorului de 1/1,56″, o rezoluție de 50MP, o distanță focală echivalentă de 24 mm, stabilizare optică a imaginii (OIS) și zoom fără pierderi 2X ISZ, această cameră se remarcă cu adevărat în clasa sa.
Algoritmul AI HyperRAW este folosit la procesarea imaginilor, recunoscut ca fiind cel mai complex și mai provocator din segmentul său. Dispune de reconstrucție avansată a luminii și umbrelor, care prezice direcția luminii și reconstruiește HDR pentru a îmbunătăți relația dintre lumină și umbră. Folosind tranziții subtile de lumină, conferă un sentiment dramatic de profunzime fotografiilor bidimensionale, făcându-le mai realiste și mai captivante vizual în comparație cu concurenții. În plus, încorporează singurul algoritm de reducere a zgomotului AI din domeniul RAW din segmentul său, realizând o îmbunătățire cu 26,5% a raportului semnal-zgomot în comparație cu metodele tradiționale. Acest algoritm efectuează reducerea zgomotului pe imaginile RAW, păstrând în același timp detaliile cadrului, rezultând imagini mai clare, cu luminozitate și bogăție îmbunătățite.
Periscopul este tot o cameră Sony, IMX882 de data asta, cu zoom optic 3x și tehnologii anti-reflex. Realme spune că are o lentilă proiectată cu o structură similară cu cea a iPhone 16 Pro Max. Este un senzor relativ mare, de 1/2″ și rezoluție de 50MP, asigurând imagini de înaltă calitate cu sensibilitate superioară la lumină. Are și o capacitate super-zoom de 120X, cea mai mare din segment.
Camera ultrawide și cea de selfie sunt ok, se descurcă bine. Vedeți mai jos imagini.
Concluzii
Realme 14 Pro+ aduce actualizări importante în serie și este foarte aproape de nivelul de flagship. Are și design special, materiale speciale pe spate, ecran protejat cu rezoluție mai mare. Un procesor mai performant, dar care este și eficient cu consumul. O baterie mai mare cu încărcare rapidă. Și în același timp este mai rezistent la apă, praf și căderi. Pe scurt, este recomandabil.