Realme 8 5G a fost astăzi lansat oficial în România, alături de modelul mai ieftin, Realme C21. O să revin cu un review pentru acest model 4G săptămâna viitoare. Pentru a transforma modelul Realme 8 în telefon 5G, compania a adoptat un procesor Mediatek Dimensity 700, destul de puternic și avansat. Foarte bun la autonomie. Pe de altă parte are un display diferit și camerele ușor modificate. Depinde de fiecare ce anume căutați la un smartphone nou.
Sumarul articolului:
Pro și contra Realme 8 5G
Avantaje:
- procesor mai puternic, cu 5G;
- autonomie foarte bună;
- camere foto ok;
- preț bun;
Dezavantaje:
- ecran mai slab decât Realme 8;
- camerele sub modelul 4G;
- încărcarea rapidă este mai lentă decât la Realme 8;
Detalii tehnice Realme 8 5G
Ecran: 6.5 inch, IPS LCD, 90Hz, 480 / 600 nits
Procesor: MediaTek MT6833 Dimensity 700 5G (4×2.2 GHz Cortex-A76 & 4×2.0 GHz Cortex-A55)
GPU: Mali-G57 MC2
Memorie: 4 / 6 GB
Stocare: 64 / 128 GB
Camera: 48 + 2 + 2 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
Dimensiuni: 162.5 x 74.8 x 8.5 mm
Greutate: 185 g
Baterie: 5.000 mAh + 18W
OS: Android 11
Tehnologii: Bluetooth 5.1, WiFi ac, NFC, USB Type-C, amprenta pe lateral
Preț: 1029,99 / 1129,99 lei (atenție la oferta de mai jos!)
Mai multe detalii pe site-ul realme.
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Realme 8 5G este lansat oficial în România alături modelul mai ieftin Realme C21. Prețurile anunțate pentru modele sunt de 1.029,99 lei pentru Realme 8 5G cu 4GB de RAM și 64 GB de stocare. Respectiv 1129,99 lei pentru cel cu 6GB de RAM și 128GB de stocare. Ofertă specială: Realme 8 5G va costa 879.99 leitimp de 72 de ore! Doar în perioada 18 Mai – 20 mai 2021. Modelul realme 8 5G cu 6GB RAM / 128 GB stocare va costa 979.99 lei în perioada ofertei.
Telefonul 4G are prețuri de 499,99 lei pentru varianta 3GB RAM și 32GB de stocare, precum și 649,99 lei pentru cel cu 4GB de RAM și 64GB de stocare internă.
Realme și-a propus să popularizeze tehnologia 5G și să ofere unul dintre cele mai ieftine telefoane cu rețea de ultimă generație. Telefonul este bine dotat, se mișcă bine și are autonomie peste medie. Prețul este foarte bun, rezultatele testelor sunt bune. Singura problemă ar fi că este ușor sub nivelul Realme 8. Cei care se uită atent la specificații vor alege mereu modelele mai dotate.
Totuși, trebuie să notez că mi-am schimbat un pic optica privind Mediatek. În general eram reticent, produsele lor aveau probleme, se încingeau, aplicațiile sacadau și așa mai departe. Noua serie Dimensity pare însă să fie din alt film. Am testat deja Dimensity 720 pe un model Samsung și acum am văzut Dimensity 700 pe Realme 8 5G. Sunt procesoare bune, performante, fără probleme. Iar autonomia a ieșit bună. Deja ating performanțe comparabile cu Snadpragon 768, cel mai bun din seria nouă 7xx. Modelul are patru nuclee de putere ARM Cortex-A76 și asta se vede. Sunt însă la 2.2GHz, dacă urcau un pic frecvența deja se băteau în altă ligă.
Actualizări software Realme
“Oferim cel puțin doi ani de actualizări de securitate bilunare”, au declarat oficialii realme. “Lunar în primele 6 luni de la lansare. Cel puțin o actualizare majoră a versiunii Android.
De asemenea, oferim actualizări de patch-uri de securitate Android pentru toate smartphone-urile realme, inclusiv smartphone-urile entry level din seria C realme”, au precizat ei.
Realme a înființat șapte echipe de cercetare și dezvoltare 5G la nivel global (Asia de Sud-Est / India / Europa de Est / Europa de Vest / China / Orientul Mijlociu și Africa / America Latină). Cele șapte echipe principale de cercetare și dezvoltare lucrează îndeaproape cu operatorii locali. Pe piețele în care există rețele comerciale 5G, realme acordă smartphone-uri 5G împreună cu operatorii, lansează smartphone-uri 5G și ajută la îmbunătățirea experienței utilizatorului 5G; Pentru țările care se află încă în etapa primară a popularizării 5G, realme va menține pozitiv comunicarea cu operatorii, planificând în prealabil compatibilitatea comunicării cu produsul 5G și va accesa rețeaua experimentală 5G cât mai curând posibil pentru a oferi consumatorilor locali smartphone-uri 5G cu salt. performanță înainte.
Realme își va crește proporția de smartphone 5G la 70% față de actualul 40% în doi ani.
Alte informații
Camera foto este ok, dar ai numai senzorul principal utilizabil. Cel de 48 de megapixeli. Camera de macro este de 2 megapixeli și are un senzor de adâncime de câmp de 2 megapixeli. Nu avem zoom sau ultrawide. Camera selfie este decentă, de 16 megapixeli.
Bateria este 5.000 și a rezistat foarte bine în teste. Peste 20 de ore în mod normal, dar și 30 de ore în modul Power Saving, surprinzător. Un adevărat record. Nu mi-a plăcut că nu are încărcarea rapidă ca Realme 8. Are doar cu 18W, este păcat de el.
Cel mai important minus este la ecran. Dacă Realme 8 și 8 Pro aveau Super AMOLED foarte luminos, aici s-a revenit la IPS LCD. Nu este un model rău, are refresh cu 90 Hz, are o luminozitate de 600 de nits. Dar nu e tocmai ce aveam pe modelele anterioare și cumpărătorul se va simți cumva păcălit. Modelele celelalte din seria 8 aveau luminozitatea de 1.000 de nits – adică vezi ceva pe ecran și atunci când este soare afară.
Ca să fac un mic sumar, telefonul aduce tehnologie 5G și un procesor mai puternic, mai rapid. Dar are un ecran mai slab, camere foto mai slabe și bateria nu mai are încărcare la fel de rapidă. Versiunea cu 4GB de RAM și 64 GB de stocare este de bază, nu aș lua-o neapărat în calcul, mult mai bună varianta premium.
Teste benchmark și autonomie
Testele de performanță aveau scoruri decente, dar ulterior am găsit și la Realme un mod special de performanță (Performance Mode). Se poate activa din meniul bateriei, unde ai opțiunea de a prelungi autonomia sau de a folosi mai multă putere. Nu știu dacă modifică frecvența procesorului, însă rezultatele la teste au fost mai bune cu acest mod.
Scorul Antutu a fost surprinzător, circa 365.000 de puncte. Cum spuneam, este peste nivelul Snapdragon 768 / 765 de anul trecut, dar ușor sub nivelul Snapdragon 855. Totuși, o performanță bună. În Geekbench scorul single-core a fost de 560 de puncte, iar în multi-core a atins nivelul de 1771. La stocare se păstrează nivelul similar cu alte modele din seria 8, este UFS 2.1, o alegere bună, totuși terminalele buget au trecut de anul acesta pe UFS 2.2, care este o tehnologie mai rapidă.
Autonomia a ieșit cu ecran activ la 20 de ore și 30 de minute, fără nicio metodă de prevenție. Iar testul cu Power Saving on și luminozitate redusă a atins un total de 32 de ore, un adevărat record. Vedeți mai jos rezultatele la testele realizate pe el.
Camere foto
Dacă Realme 8 Pro avea camera de 108 megapixeli, iar modelul Realme 8 cea de 64, ei bine Realme 8 5G are cameră principală de 48 de megapixeli. Este însă probabil senzorul de 1/2 inch care iese bine în toate testele. Am realizat fotografii în diverse ipostaze. Ei oferă și opțiunea de a face zoom digital și hibrid, lucru care mai permite apropierea subiectului dorit. Totuși, merge să folosiți 2x, dar dacă încercați să mergeți mai departe nu vor fi rezultate spectaculoase. În general, imaginile au ieșit bine, focusul a fost corect (PDAF), iar culorile sunt bune.
Nu am testat camerele de 2 megapixeli. Cea pentru selfie este ok, se descurcă în orice situație. Vedeți mai jos din imaginile realizate.
Concluzii
Realme 8 5G este printre cele mai ieftine telefoane 5G disponibile acum. Este pentru cei care vor viteză maximă de download/upload pe rețeaua de ultimă generație. Dar care caută un telefon accesibil, nu neapărat ceva flagship. Realme vrea să democratizeze accesul la 5G oferind terminale mai accesibile. Nu este pentru cei pasionați de gaming sau aplicații intensive. Dar este un pic mai performant decât modelele Realme 8 anterioare. Din păcate pierde la ecran și camere foto, depinde de fiecare ce anume alege să facă cu telefonul.
1 comentariu