Am avut ocazia să testez zilele astea și Samsung Galaxy A5 (2017), un model compact și puternic, accesibil ca preț, modelul perfect pentru cei care nu vor vârfuri de gamă sau performanțe. Doar un telefon normal. După cum știu unii dintre voi, eu am testat și modelele A5 2015 și apoi A5 2016, iar evoluția este vizibilă.

Samsung Galaxy A5 2017 review 12345 (35)
Samsung Galaxy A5 2017 review

Pro și contra Galaxy A5 2017

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea foarte bună;
– rezistent la apă și praf;
– performanțe decente;
– camera foto ok și camera de selfie bună;
– autonomie bună;
– preț relativ ok;

Rămâne discutat:
– au scos stabilizarea optică de la camera foto;
– tot nu are LED de notificări;

Design și experiența

Mi-a plăcut de prima oară Galaxy A5 și impresia pozitivă rămâne. Practic, este un telefon comparabil cu Galaxy S6, modelul compact fără Edge. Formatul este similar, doar că A5 2017 este un pic mai gros și mai greu, având o baterie mai mare. Acum sună aiurea, pentru că diferențele sunt de circa 1 milimetru și 15-20 de grame. Este aproape identic cu S6, iar ca tehnologie este mai avansat, chiar dacă procesorul său nu este făcut pentru performanțe. În schimb la autonomie bate tot, iar în general ca hardware este mai bun. Platforma software este mai actuală, iar camerele foto sunt clar mai bune.

Terminalul are un display Full HD de 5.2 inch, iar bateria integrată este de 3.000 mAh. Mi se pare o combinație bună, procesorul cu nuclee economice face posibilă o autonomie peste medie dacă ne uităm la alte modele similare. Samsung a ales pentru Galaxy A5 2017 tot un spate lucios, genul care atrage toate amprentele și se vede destul de urât după ce îl ții o vreme în mână. E clar că și la acest model o husă face diferența.

Îmi place cum stă în mână, comparabil și cu iPhone 7, unul dintre cele mai compacte terminale disponibile la ora actuală. Îmi plac și telefoanele cu ecran mare, în special pentru filme și jocuri, dar modelele compacte care stau bine în mână sunt o plăcere și devin tot mai rare în ultima vreme. Galaxy A5 este foarte bine echilibrat ca format și dacă ar fi avut un pic mai bună performanța totală ar fi fost o opțiune foarte bună.

Performanța Galaxy A5 2017

Am supus telefonul la testele de performanță obișnuite, plus utilizarea normală, jocuri video și testul de autonomie pentru baterie. Scorurile sale nu sunt extraordinare, dar să nu uităm că nu este un vârf de gamă, ci un model accesibil. Experiența oferită e bună, totul se mișcă relativ repede și nu ai probleme. Jocurile video merg bine, iar faptul că are ecran Always-On este un bonus.

Procesorul este Samsung Exynos 7880 Octa, cu opt nuclee Cortex-A53 la 1.9 GHz, plus 3GB de RAM și acceleratorul grafic Mali-T830MP3, destul de bun. De asemenea, stocarea internă a crescut anul acesta la 32GB, plus carduri de memorie microSD. Rezultatele de la teste sunt de nivel mediu.

Testul de baterie a arătat un timp de utilizare cu ecranul aprins de 12 ore 30 de minute, probabil cel mai bun văzut de mine anul acesta. Am folosit Power Saving pe modul Moderat și ecranul la o luminozitate redusă, chestii pe care le recomand tuturor utilizatorilor. Asta înseamnă că poți folosi telefonul toată ziua lejer, pentru că tu nu ții ecranul aprins non-stop. Ca utilizator aprinzi ecranul doar când vezi notificări sau vorbești la el. Pe ecranul Always-on ai mereu notificări sau poți să-l închizi de tot dacă te deranjează.

Mai spun că Samsung a trimis deja o actualizare pentru acest model, care vine cu Android 6.0.1 din fabrică. Am făcut și actualizarea, totul a mers rapid și ok, fără probleme.

Camera foto

Camera foto este de 16 megapixeli cu f/1.9 și la fel și cea frontală pentru selfie. Însă spre deosebire de anul trecut a pierdut stabilizarea optică, ceea ce înseamnă că orice mișcare riscă să strice fotografiile, iar mișcări există de câte ori faceți poze din mână. Lipsa stabilizării afectează în special fotografiile realizate pe lumină mai slabă. Mai jos sunt câteva exemple, dar sunt realizate la lumină bună. După cum se vede mai jos, dacă este soare sau ceva, trebuie să apelați la setări speciale pentru că pe Automat le cam supraexpune.

Huse pentru A5 2017

Ca orice telefon nou, lucios, Samsung Galaxy A5 2017 are nevoie de o husă de protecție sau măcar de folii pe ecran / spate ca să reziste mai bine. Eu am testat unele de la MobileDirect.ro. Dacă pui husă sau folie pe telefon, îl păstrezi aproape intact mai mult timp, iar anul viitor sau când te plictisești și îl vinzi vei obține mai mulți bani pe el. Dacă este zgâriat sau lovit nu mai iei aproape nimic pe el ulterior.

Merită banii Samsung Galaxy A5 2017?

La data realizării acestui review telefonul are un preț de 1700 de lei, la ofertă, mi se pare foarte bun. Este un telefon compact, bine realizat din toate punctele de vedere, solid, rezistent la apă și praf, cu o performanță decentă. Pentru toți cei care caută un telefon accesibil care să fie foarte bun, acesta este modelul. Sigur că puteți cumpăra un telefon chinezesc la acest preț, cu specificații bune, dar cine știe dacă va fi și fiabil și apoi nu găsiți service, nu are garanție sau mai știu eu ce se întâmplă. Este un risc orice s-ar spune.

Video


Galerie foto