Samsung Galaxy A52 5G este și el pe lista scurtă de terminale smartphone “aproape perfecte”. Oferă și un pic de performanță și cameră foto, autonomie decentă, un ecran bun. Rămâne însă momentan un pic mai scump decât restul competitorilor. La acest nivel de preț găsești telefoane mai performante.

Pro și contra Samsung Galaxy A52 5G

Avantaje:

  • ecran Super AMOLED cu refresh mare;
  • procesorul este peste așteptări;
  • autonomia e mare dacă renunțați la rata de refresh;
  • are design inspirat de seriile premium;

Dezavantaje:

  • prețul rămâne deocamdată mare;
  • plasticul de pe spate pare ieftin;
  • atenție să nu confundați cu A52 4G;

Detalii tehnice Samsung Galaxy A52 5G

Ecran: 6.5 inch Super AMOLED, FullHD+, 120Hz, 800 nits
Procesor: Qualcomm Snapdragon 750G
GPU: Adreno 619
Memorie: 6/8 GB RAM
Stocare: 64/128 GB
Camera: 64+12+5+5 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 159.9 x 75.1 x 8.4mm
Greutate: 172 g
Baterie: 4.500 Ah + 25W
OS: Android 11 / One UI 3
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, ANT+, USB Type-C, NFC, 3.5 mm jack
Preț: 2.050 / 2.299 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 4.7]

Acest review computerblog.ro este posibil datorită Samsung România.

Utilizare și impresii

Am reușit anul acesta să văd majoritatea modelelor din seria Galaxy A. Am tesat deocamdată Galaxy A32 și A52 și îl aștept pe A72. Dar sunt telefoane bune, solide, plăcut de utilizat, care nu te lasă la greu. Samsung a promis recent actualizări pe patru ani, trei sisteme de operare și un an de actualizări de securitate. Oricum, este printre cei mai avansați la capitolul actualizări.

Și A52 are două variante, una mai premium, 5G, dar mai scumpă, precum și una mai ieftină, dar care are dotări relativ mai slabe. Modelul care are doar 4G are ecranul redus la 90Hz, cred că o fac strict pentru autonomie, vă povestesc mai jos ce și cum. Versiunea 4G are și variantă cu 4GB de RAM, deci performanțe mai limitate. Mai mult, procesorul ales este Snapdragon 720G, care este un pic sub nivelurile atinse de Snapdragon 750G. Dar este adevărat, 750G este un procesor cu modem 5G. Deci nu prea aveau alternative. În rest nu sunt diferențe esențiale.

Sunt două aspecte legate de acest model care ar putea fi discutate la modul negativ. Întâi că marginile ecranului sunt cam vizibile, oarecum contrar filosofiei de design Samsung. Ar fi fost de preferat să fie mai subțiri, mai atenuate prin ascuțire. Sau așa ceva. Al doilea că spatele are un fel de plastic care pare să fie din cel mai ieftin, genul frisbee de 1 leu sau capac de sticlă PET. Nu cred că rezistă bine în buzunar sau la cădere. Desigur rezolvați asta cu o husă de protecție, dar totuși.

La aceste aspecte se adaugă și prețul peste 2000 de lei. Probabil cel 4G cu un preț de 1.599 lei stă mai competitiv, dar este mai puțin performant. La partea de hardware a stat foarte bine și am reușit să îi dublez autonomia doar oprind rata de refresh 120Hz și dezactivând ecranul de pe modul Vivid pe Normal.
Vedeți mai jos la capitolul teste.

Teste benchmark și autonomie

Samsung Galaxy A52 5G vine dotat cu procesorul mai nou și actualizat Qualcomm Snapdragon 750G. Are două nuclee de putere ARM Cortex-A77 duse la 2.2 GHz și șase nuclee ARM Cortex-A55 la 1,8 GHz. Aceleratorul grafic este Adreno 619 GPU. Stă destul de bine în teste și are scoruri apropiate de cele ale unui fost flagship, Snapdragon 855. Sub el, dar totuși, destul de bine. Spre comparație Snapdragon 720G (de la A52 4G) are scoruri mult mai mici. A atins cam 400.000 de puncte, sub cele 450.000 de la Snapdragon 855, dar mult peste cele 260.000 ale lui Snapdragon 720.

Trebuie să țineți cont însă și de faptul că versiunea testată a venit cu 8GB de RAM și 256GB de stocare. Poate a ajutat și asta la scoruri. Stocarea părea să fie UFS 2.2, a scos scoruri relativ ok, dar nu la nivelul celor obținute de UFS 3.0 sau 3.1.

Iar la testul de autonomie am avut surpriza despre care suneam mai sus. Normal a ținut doar 9 ore și 33 de minute, am crezut că are vreo problemă de soft sau ceva. Dar nu, este doar consumul ecranului pus pe Vivid, luminozitate mare și rată de refresh 120Hz. După ce am trecut pe Normal, 60Hz și luminozitate redusă, autonomia a crescut la aproape 19 ore. Adică aproape dublă ținând cont de primul rezultat. Chiar mă certasem într-o zi pe Facebook în grupul Samsung Galaxy cu cineva care susținea că rata de refresh nu contează la autonomie. Dar uite că din contră, crește mult consumul de energie. Mai multe detalii vedeți mai jos, toate testele sunt relativ cunoscute. Pentru întrebări, sunt aici.

Camere foto Samsung Galaxy A52 5G

Evident, Samsung pune mare accent pe camerele foto, așa cum fac și utilizatorii. La nivel de midrange și compania sud-coreeană renunță la zoom optic și oferă restul camerelor. Avem cel principal de 64 de megapixeli (F/1.8, lentilă 26 mm, senzor de 1/1.7 inch, pixeli de 0.8 nanometri, autofocus PDAF și stabilizare optică). Apoi are o cameră foto ultrawide de 12 megapixeli, de o calitate foare bună. Unghiul oferit este de 123 de grade și are senzor cu pixeli de 1.12 nanometri. A treia cameră foto este de macro, 5 megapixeli sunt ok pentru poze de aproape. În fine, cel de-al patrulea este doar senzor de adâncime de câmp. Camera foto de selfie este de 32 de megapixeli, se descură relativ ok.

În teste au ieșit imagini de calitate bună, fără probleme. Chiar și pe lumină slabă ies destul de ok. Am făcut zoom din meniu, este un zoom digital, care se vede ok la 2x-5x, dar deja este nasol la 10x. Vedeți mai jos câteva imagini, dar sunt micșorate pentru a le putea încărca aici. Sunt doar ca să vă faceți o idee.

Altele

Un telefon nou merită toată protecția de care poate avea parte. Este păcat să zgâriați ecranul sau să îi lăsați urme pe spate din neatenție. Merită cel puțin o husă de protecție. Samsung nu prea pune în cutie așa ceva. Abia avem și încărcător la modelele ieftine. Probabil pe viitor vor renunța și la acesta. Vă recomand să folosiți husele flip sau modelele care sunt rezistente la căderi. De asemenea, recomand utilizare de folie de protecție pe ecran. Doar să fie aplicată de un profesionist și nu o lipiți acasă să rămână cu bule.

Concluzii

Samsung Galaxy A52 5G este un terminal midrange mai puternic decât modelele concurente. Însă deocamdată rămâne un pic mai scump. Am înțeles că va fi la reduceri de preț undeva la 1.550 lei, moment în care merită cumpărat. Dar atenție mare, versiunea 5G, pentru că modelul 4G este mai puțin performant. În rest ecranul este bun, camera foto se descurcă oricând, autonomia este mare dacă setați ecranul corect. Pe scurt, este un model recomandabil în varianta 5G.

Galerie foto