Am testat Samsung Galaxy Z Flip6, noua generație de pliabil mic și compact. A evoluat bine, arată a telefon serios și are performanțe sănătoase. Bateria a crescut și camerele foto au fost actualizate. Chiar poate înlocui un flagship și nu mai arată ca o jucărie pentru copii. Însă rămâne un telefon relativ scump. I-ar prinde bine un ecran mai mare și cea de-a treia cameră pe care o au telefoanele de top: cea de zoom optic. Dacă ar fi să critic ceva, acesta este lipsa de suport pentru a rula aplicațiile pe ecranul mic de pe copertă. Se poate face, dar căutând și experimentând diverse variante neoficiale. Vă povestesc mai jos.

Pro și contra Galaxy Flip6

Avantaje:

  • formatul pliabil îl face compact și plăcut de ținut în buzunar;
  • bateria este mai mare;
  • procesor de top;
  • camera foto a avansat;
  • rezistent și ferit de apă sau praf;

Dezavantaje:

  • autonomia rămâne limitată;
  • prețul rămâne mare;

Detalii tehnice Galaxy Flip6

Ecran complet: 6.7 inch, Dynamic LTPO AMOLED 2X, 2640×1080 px, 120Hz, HDR10+, 2600 nits
Ecran extern: Super AMOLED, 3.4 inch, 748×720 pixel, 1600 nits, Gorilla Glass Victus 2
Procesor: Snapdragon 8 Gen 3
GPU: Adreno 750
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 50 + 12 megapixeli
Selfie: 10 megapixeli
Dimensiuni: 165.1 x 71.9 x 6.9 mm
Dimensiuni pliat: 85.1 x 71.9 x 14.9 mm
Greutate: 187 g
Baterie: 4.000 mAh + 25W
OS: Android 14, One UI 6.1.1
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, USB Type-C 3.2, wireless charging 15W
Preț: 5.999 / 6.599 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 5]

Impresii după testare

Mi-a plăcut încă de la început conceptul Galaxy Flip. Mă atrăgea ideea unui telefon compact, ușor de ținut în buzunar, ecranul fiind protejat la căderi și zgârieturi. Pe de altă parte, nu puteam merge pe un dispozitiv cu autonomie slabă, camere foto slabe și alte compromisuri. Așa că am tot așteptat. A fost mai bine anul trecut, la Galaxy Flip5. Dar rămânea problema camerelor. Acum au îmbunătățit senzorul principal și ai o baterie ceva mai mare. Dar rămân lucruri de rezolvat pe viitor.

Noul model arată mai bine, este mai solid, este mai rezistent la apă și praf. Au ales design-ul nou de Galaxy S24, cu margini plate și metalice, ecranul cu colțuri rotunjite, dar și margini negre pe display. Problema s-ar rezolva dacă ar crește un pic formatul. Iar un ecran ceva mai mare, ar permite implementarea unei baterii mai serioase, plus camerele foto care acum lipsesc.

E bine că au crescut bateria. Aici se vede presiunea pusă de rivali. Flip3 avea 3.300, apoi Flip4 a crescut la 3.700, anul trecut a staționat la 3.700, dar acum crește la 4.000 mAh. Dar este păcat că Samsung menține încărcarea la 25W, ceea ce este mult sub nivelul rivalilor. Primește încărcare wireless de doar 15W. Este timpul să actualizeze aceste tehnologii. Dar autonomia a fost bună, se simt îmbunătățiri față de generația anterioară.

Camera foto principală a avut și ea parte de un upgrade. Avem un senzor bun, de 50 de megapixeli, care cu ajutorul tehnologiilor Samsung ajută la realizarea de imagini foarte bune. Însă camera ultrawide și camera de selfie rămân la fel. Poate ar fi timpul pentru o actualizare mai amplă.

Procesorul Snapdragon 8 Gen 3 nu scoate aici scorurile pe care le obține pe Fold6 sau pe alte terminale. Probabil este gestionat mai puternic pentru a preveni încălzirea. Nu sunt scoruri rele, doar limitate. Dar pe de altă parte, nici nu este un telefon de gaming, așa că nu prea contează.

Prețul rămâne altă problemă. Este suficient de mare pentru a cumpăra un flagship puternic cu toate opțiunile existente (Samsung Galaxy S24 Ultra sau iPhone 15 Pro Max). Dar există acum și multe terminale pliabile concurente.

Problema ecranului pe capac

Pentru a rula aplicații pe ecranul capacului, Samsung nu prea oferă suport în România. De altfel ei oferă standard doar niște widget-uri care fac ecranul mic oarecum inutil. Ar trebui folosit ca orice alt ecran.

În alte țări se găsește o aplicație Good Lock care poate fi folosită să aduci ce aplicații vrei pe ecranul mic. Ea nu e oficial disponibilă aici, nu merge nici instalată din APK-uri. Am încercat și Nice Lock, cu același rezultat. A mers până la urmă Fine Lock, disponibilă în Google Play. Acesta e și ea limitată, dar măcar știe de unde să ia un APK cu aplicația necesară Multistar, care permite personalizarea ecranului. Din acest Multistar, care a mers până la urmă, poți selecta aplicații să ruleze pe capac. Au mers toate. Dar sunt convins că utilizatorul final are probleme și o experiență dificilă.

Teste benchmark și autonomie

Am avut un timp limitat pentru teste, dar am rămas cu această impresie: părea ușor limitat la performanță. Scorurile sunt mai slabe decât de obicei. E posibil să fi activat ceva de genul Power Saving fără să fi observat. Antutu a fost de circa 1,25 milioane de puncte, față de 1,55 milioane la Fold6. Scorul Geekbench a fost și el mai mic decât normal.

Legat de autonomie, cum vine din fabrică duce doar vreo 14 ore cu ecran aprins. Desigur, un scor bun pentru familia Flip. Anul trecut Flip5 avea doar 11 ore și 45, deci se simte îmbunătățirea. Cu unele mici modificări poate duce peste 17 ore, de invidiat. Chiar este foarte bine pentru acest segment. De-asta era bine să poți folosi intens ecranul mic, care ar fi crescut mult autonomia.

Vedeți mai jos ce teste am reușit eu să fac.

Camere foto

Se descurcă mai bine și la camerele foto. Desigur, senzorul principal este cel schimbat. Camera ultrawide rămâne ok, iar selfie a avut mici probleme, dar nimic senzațional. Pentru prima dată se apropie însă de S24/S24+ și atunci poți să justifici și prețul mare. Imaginile ies bine. Totuși, ar fi interesant să aibă și modulul de zoom optic, precum au modelele normale. Este loc pentru trei camere, iar rivalii au demonstrat că este loc și pentru baterii mai mari.

Vedeți mai jos câteva imagini, vă faceți voi o idee cum se descurcă.

Accesorii mobile

Pentru că Samsung nu mai pune nimic în cutie, ai nevoie la acest model măcar de încărcător Samsung 25W. Acest model ar beneficia de o husă oficială de protecție. Nu vă zic să apelați la folii, nu am testat și nu știu dacă merge pus peste cea oficială. Ar merge și un încărcător wireless pentru el.

Concluzii

Samsung Galaxy Z Flip6 aduce foarte multe îmbunătățiri. Arată mai bine, este mai solid, rezistă la praf și apă. Are o baterie mai mare care ține mai bine. Are camera foto principală actualizată la un senzor mai bun. Are hardware de top și toate funcțiile de care ai nevoie. Rămâne de rezolvat pe viitor: problema ecranului de pe capac. Apoi i-ar prinde bine al treilea modul foto, care acum lipsește. Poate fi luat direct de pe site-ul Samsung.

Sau de pe eMAG.

Galerie foto