Am testat Samsung Galaxy S21 FE 5G, modelul intermediar, peste midrange, dar sub flagship-urile Samsung. Foarte bun, dotat, echilibrat. Doar că s-a lansat la un preț mai mare decât Galaxy S21. Iar S21 este un flagship complet: materiale premium, camere premium și așa mai departe. Totuși, este mai compact și are bateria mai mică, ceea ce ar face cumva diferența între ele. Modelul Galaxy S21 Plus este însă foarte apropiat ca preț și este mai bun. Explic mai jos.

Pro și contra Samsung Galaxy S21 FE 5G

Avantaje:

  • design foarte bun;
  • dotări tehnice bune;
  • software bun;
  • rezistă la apă/praf;

Dezavantaje:

  • preț ușor ridicat;
  • spatele din plastic de la Seria A;
  • autonomie limitată;

Detalii tehnice Samsung Galaxy S21 FE 5G

Ecran: 6.4 inch Dynamic AMOLED 2x FHD+, 120 Hz, HDR10+
Procesor: Snapdragon 888
GPU: Adreno 660
Memorie: 6 / 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB
Camera: 12+12+8 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 155.7 x 74.5 x 7.9 mm
Greutate: 177 g
Baterie: 4.500 mAh + 25W
OS: Android 12, One UI 4
Tehnologii: IP68, NFC, WiFi 6, Bluetooth 5.2
Preț:

Acest test a fost posibil datorită Samsung România.

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 5 Media: 4]

Impresii după testare

Am fost un mare fan al modelului Galaxy S20 FE 5G. Modelul 4G a fost mai slab atunci, dotat cu un procesor mai modest. Dar 5G venea cu Snapdragon și a fost foarte bun. Și este foarte bun. Mă așteptam ca S21 FE să fie mult peste. Au îmbunătățit unele lucruri, dar sunt și enorm de multe lucruri identice. Camerele foto sunt la fel. Bateria la fel, ecran aproape la fel. E ca și cum i-ar fi schimbat doar procesorul de fapt.

Samsung Galaxy S21 FE 5G este fără îndoială un model echilibrat. Nu este nici excesiv de scump, nu are nici dotări inutile. De exemplu pe flagship-uri pun ecranul 4K pentru că pare un motiv excelent de achiziție. Dar în realitate calitatea imaginii nu o observi ușor la dimensiunea mică a ecranului și 4K mai mult consumă bateria inutil. O discuție serioasă ar putea fi și despre sticla pe spate. Mulți, foarte mulți, o consideră premium și o soluție foarte bună. Dar în realitate ori se zgârie, ori se sparge și ai nevoie de husă sau folie. E adevărat că plasticul se simte mai ciudat, că și el se poate murdări sau zgâria. Dar tot reprezintă o alternativă practică.

Procesorul Snapdragon 888 este extrem de performant. Deși el acum este depășit de noul model Qualcomm și de Apple A15, diferențele sunt simțite mai ales de gameri profesioniști. Altfel e foarte greu să vezi diferența, viteza din interfață este similară, aplicațiile la fel. Sigur, apar scoruri diferite la testele de performanță. Procesorul nu a fost deloc optimziat, nici softul. După câteva minute se încinge și intră în throttling. Adică își limitează performanțele pentru a nu lua foc. Nu senzația de căldură de pe spate este enervantă, aia este utilă pentru disiparea căldurii. Limitarea puterii este enervantă, dar cum spuneam, tot jocurile le afectează. Poate și filmarea după un timp.

Ecranul este ok, ceea ce ar trebui să aibă un telefon normal. Are și refresh 120Hz pentru cei obsedați cu derularea mai rapidă sau … iar jocuri video. Pentru că altfel tot inutil este și tot consumă baterie. N-am găsit o utilitate nici pentru această funcție atât de lăudată și căutată. Ecranul mi se pare mai bun, cu contrast mai mare, luminozitate mai mare. Nu am înțeles de ce au scăzut la 6.4 inch după 6.5 inch la modelul anterior.

Revenind la preț. Cred că S21 FE trebuia lansat anul trecut. Pe vremea când S21 simplu și S21+ aveau prețuri mai mari. Acum aceste modele au intrat la campanii de discount. S21 este mai compact, mai plăcut pentru cei care caută telefoane mai mici. Are materialele premium și are camere foto mai bune. Iar S21+ costă aproape la fel, dar are ecran mai mare și baterie mai mare, camere foto mai bune. Și este la fel de premium. Pe când S21 FE este de plastic și are camerele din generația S10. Eu aș aștepta ca acest model să intre la reducere. Abia atunci va fi competitiv.

Teste benchmark

Telefonul iese bine în toate testele, dar atenție la varianta testului realizat. Avea un scor Antutu uriaș de 750.000 de puncte, dar era o variantă veche a testului. Pe cea nouă abia a scos 629.000 de puncte, în line cu S21 care este motorizat la noi de Exynos. Sunt orice alt telefon cu Snapdragon 888 ca să fiu mai precis. Probabil este o cheste care ține de softul Samsung (One UI 4.0 / Android 12).

După câteva minute se încinge, iar performanța este limitată automat. Scorul din următorul test a fost redus dramatic. în Geekbench 5 a avut 571 de puncte single-core în loc de 1100. Iar multi-core a fost limitat la 2.600 de puncte în loc de 3033. Probabil scos afară la aer ar fi avut mai multe puncte ținând cont că este rece zilele astea.

Stocarea este foarte rapidă și a scos rezultate foarte bune. Ea contribuie astfel la o experiență bună cu acest model. Vedeți mai jos și alte teste realizate cu el.

Update: da am reușit scorul maxim după ce telefonul s-a odihnit și am activat ecranul 120Hz.

Camere foto

Are camere foto identice cu Galaxy S20 FE, iar cele de pe spate putem spune că sunt aproximativ cele de pe Galaxy S10, dar chiar și acela avea un modul mai bun de 16 megapixeli. În fine, nu contează doar megapixelii, ci și optica, procesorul de imagine, dar și softul de procesare. Să spunem că toate astea au mai evoluat față de Galaxy S10.

Este totuși păcat ca în 2022, pe un telefon midrange-premium, să ai camere de acest nivel. Există telefoane de 1.000 de lei cu cameră de 48 sau 64 de megapixeli. Chiar dacă nu au procesor sau soft bun, ele vor fi alese de cei care caută specificații.

Terminalul are o cameră ultra-wide bună, dar care deformează ușor pe margini. Este un efect de fish-eye destul de comun pe multe camere de gen. Eu prefer ideea OnePlus de a corecta acest efect. Camera de zoom oferă doar un modest 3x, este util, dar nu totdeauna. Cel digital este de nivel slab, poți folosi 5x – 10x, dar nu mai departe. Oferă până la 30x, dar arată inutilizabil și nu te ajută nici să citești text de la distanță. Este prea imprecis pentru orice.

Vedeți mai jos imaginile cum ies, foarte ok, cum te aștepți la un telefon Samsung. Dar nu senzațional. Sunt micșorate / comprimate pentru a le urca pe blog. N-am găsit o soluție să le postez integral cumva.

Protecție pentru telefon

Una dintre metodele cele mai simple de protecție pentru un telefon Galaxy este asigurarea specială Samsung Care+. Ea include beneficii suplimentare față de garanția de bază. Primul ar fi asigurarea pe o perioadă de până la 24 de luni. Apoi patru solicitări de reparație valide pe parcursul celor doi ani. Prețul este fix, în funcție de device, pentru fiecare solicitare de reparație validă. Utilizatorii au la dispoziție 30 de zile după achiziția telefonului în care se pot înregistra și pot alege între plata în avans sau plata lunară pentru acest plan de asigurare.

Desigur, ca la fiecare review, eu vă sfătuiesc prietenește să apelați la huse de protecție. Plus vreo folie pentru ecran care să vă scape de zgârieturi. Este mult mai bine așa și veți avea device-ul protejat, mai ieftin. Apoi când vă plictisiți și vreți să îl vindeți sau apelați la ofertele buy-back, telefonul va avea preț maxim și nu vor avea ce să vă reproșeze.

Concluzii

Samsung Galaxy S21 FE 5G este un smartphone echilibrat, dotat, arătos, dar cu preț un pic cam mare. Probabil locul său ar fi sub 3.000 de lei. Acolo ar concura foarte bine cu modele rivale de la principalii competitori. Însă nu este timpul trecut. Prețul de acum include și un set de căști Galaxy Buds 2 care altfel costă 500 de lei. Probabil peste câteva luni va intra la reduceri și va atinge un preț mai bun, unde va fi mai atractiv. Nu am informații concrete, dar spun asta pe baza altor modele anterioare.

Galerie foto