Am testat Samsung Galaxy S24+, modelul mai echilibrat din gamă. Nu este nici Ultra, dar nici micuț. Este un flagship clasic complet, dar destul de serios, fără să aibă vreun atu special, care să te facă disperat să îl cumperi. Anul acesta revine cu Exynos, un procesor însă mai bine făcut. Nu este mai performant, dar este mai stabil decât rivalul Snapdragon 8 Gen 3 și aduce avantaje chiar și pentru gameri.

Pro și contra Samsung Galaxy S24+

Avantaje:

  • ecran de foarte bună calitate, rezoluție mare, luminozitate;
  • autonomie mare în modul Power Saving;
  • culori mai variate decât la ultra;
  • performanțe bune și stabilitate la sarcini mari;

Dezavantaje:

  • mai puțin performant decât Ultra;
  • camere foto identice cu anteriorul;
  • design oarecum plicticos, neinteresant;

Detalii tehnice Samsung Galaxy S24+

Ecran: 6.7 Dynamic AMOLED 2X, 3088×1440 pix, 120Hz, HDR10+, 2600nits
Procesor: Exynos 2400
GPU: AMD Xclipse 940
Memorie: 12GB DDR5
Stocare: 256 / 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 50+ 10+ 12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 75.9 x 158.5 x 7.7 mm
Greutate: 196 g
Baterie: 4.900 mAh + 45W
OS: Android 14, One UI 6.1
Tehnologii: IP68, Gorilla Glass Victus 3, Armor aluminium 2, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, USB Type-C 3.2
Preț: 5.599,99 lei / 5.897,49 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 6 Media: 4.5]

Impresii după testare

Mi-a plăcut Samsung Galaxy S24 Plus încă de la hands-on. Atunci am văzut însă un model alb/crem care arăta foarte bine. Cel mov care a venit la teste (Sapphire Blue), parcă arată altfel. Nu are marginile plate cu argintiu, ca la iPhone, ci sunt vopsite în culoarea telefonului. Astfel, arată ca un Galaxy A54 și nu neapărat ca un flagship. Fiind și ceva mai mic/compact decât S24 Ultra, telefonul este un flagship clasic, dar arată mai plicticos.

Este totuși cel mai dotat „Plus” de până acum. Măcar la nivel de ecran sau baterie. Ecranul este de mare rezoluție anul acesta (3088×1440 pixeli) și mai luminos ca anul trecut. Are ecranul de 6.7 inch, dar cu colțurile rotunjite ale display-ului are aproximativ dimensiunea unui terminal de 6.5 inch. Marginile negre sunt relativ subțiri. Galaxy S23 Plus avea ecran FHD+. Iar față de Galaxy S22 Plus a evoluat mult.

Modelul S24+ este cel mai echilibrat telefon din gamă. Bateria sa este acum de 4.900 mAh, ceva mai mică decât cea de la Ultra. Dar este mai mare comparat cu generațiile anterioare, a ieșit bine în anumite condiții. Încărcarea rămâne de 45W pe fir și 15W wireless. Ecranul de mare rezoluție și la rate de refresh mari consumă însă bateria mai rapid. Dar poate fi trecut rapid pe FHD+ sau chiar HD+ pentru a prelungi autonomia. Și ține mult mai bine fără figuri.

E adevărat, S24 Plus rămâne cu procesor Exynos 2400. Nu este un procesor rău, performanța este însă sub Snapdragon 8 Gen 3. Totuși, cum s-a văzut la teste, este mai stabil decât procesorul Qualcomm. Rezistă mai bine la stress și încălzire. Are 12 GB de RAM și variante doar de 256 / 512 GB.

Din păcate nu primește actualizări de camere foto anul acesta. Are tot un senzor principal de 50 de megapixeli. Celelalte rămân camerele foto obișnuite (10 megapixeli și 12 megapixeli). Este ok, dar rămân în dezavantaj față de competitori. La acest nivel de preț, OnePlus 12 are camere mult mai performante. Chiar și un telefon mai vechi, precum Xiaomi 13T Pro, are măcar doi senzori de 50 de megapixeli. Dar se pare că Samsung este mulțumit cu camerele foto de nivel mediu. Și la design, mi se pare că rivalii sunt mai sus. Iar iPhone 15 Pro pare mai atractiv din punctul meu de vedere. Acuma desigur, niciun fan Samsung nu o să treacă la rivali doar din cauza unui design clasic.

Teste benchmark

Am făcut principalele teste pe terminal, nu chiar toate cum fac pe telefoanele de top. Scorul de Geekbench este aproape de cel obținut de S24 Ultra, iar la Antutu îl bate Exynos de la distanță. Dar știm cu toții că în performanță brută Snapdragon stă mai bine, iar Exynos câștigă în testul de stress, care pune presiune pe procesor.

Autonomia normală, cum vine el din magazin, a ieșit cam 15 ore, destul de slab. În stilul obișnuit al Samsung, aș spune. Dar am redus setările ecranului, am activat Battery Saver, iar autonomia a sărit de 24 de ore… foarte bine. Totul depinde de rezoluție, rată de refresh, culori și luminozitate. Este bine să le ai când vezi filme sau clipuri, dar este bine să le dezactivezi ușor pentru a prelungi autonomia. Din setări poți face ecranul HD+ și poți pune rata de refresh standard (60Hz în loc de Adaptiv) și culori naturale (în loc de Vivid). Ar trebui să aibă un buton ușor de apăsat. Sau să poți personaliza comanda, cum au unele flagship-uri butoane programabile.

Vedeți mai jos mai multe teste realizate.

Camere foto

Camera foto principală este cu siguranță interesantă. Este un senzor de 50 de megapixeli, dar nu este din cel premium. Este un senzor normal de 1/1.56″, cu pixelii de 1.0 µm. Are Dual Pixel PDAF, stabilizare optică OIS. Dar Samsung ar trebui să țină seama că un midrange precum Redmi Note 13 Pro 5G are camera foto de 200 de megapixeli, cu senzor Samsung. Și costă 1/3 din acest telefon. Dar nu asta era important.

Celelalte flagship-uri (în afară de iPhone), au camere tot de 50 de megapixeli pe senzorii secundari. Ăsta păstrează 12 megapixeli ultrawide, 10 megapixeli de zoom optic 3x. Da, procesarea este bună, imaginile ies bine, sunt utilizabile. Dar Samsung nu s-a gândit de ce ai alege S24+ când poți alege unul cu trei camere foto de 50 de megapixeli. Sau unul cu camera de 200 de megapixeli mai ieftin. Nu le-a trecut deloc prin cap asta.

Vedeți mai jos imagini realizate cu acest telefon, sunt în general ok.

Accesorii mobile

Samsung nu mai pune de mult huse, folii, încărcătoare. Aveți nevoie de multe. De exemplu, vă recomand aceste huse Galaxy S24+. Este bine să țineți telefonul cât mai bine protejat. Folie anti-zgârieturi pe ecran. Sau dacă găsiți vreuna rezistentă la căderi. Husă rezistentă și tot ce trebuie. Astfel se păstrează valoarea telefonului în timp. Apoi îl veți vinde la un preț mai bun.

Concluzii

Samsung Galaxy S24+ este de ales ca model intermediar pentru cei care vor flagship Samsung. Dar care nu preferă Ultra că este prea mare și are prea multe camere pe spate. Cei care preferă modelul clasic, cu trei senzori. Telefonul arată tot mai mult spre iPhone, dar modelul mov (albastru) pare mai degrabă un telefon midrange din seria Galaxy A. Nu are acel contrast sau zvâc care să îl facă foarte atractiv.

Galerie foto