Am tesat și modelul Samsung Galaxy S7, cel obișnuit, fără margine. După ce am testat inițial S7 Edge, nu există altă concluzie decât cea de anul trecut, de la review-ul S6: este un telefon bun, dar nu l-aș recomanda și nu l-aș alege. Design-ul clasic, banal, taie din punctul meu de vedere atuurile unui terminal cu adevărat interesant.
0010

Pro și contra Galaxy S7

Care sunt atuurile acestui model:
– este mai compact decât S7 Edge;
– are puterea hardware comparabilă, unul dintre cele mai performante modele din 2016;
– camerele foto sunt foarte bune;
– nu are lag în interfață, în aplicații sau jocuri video;
– prețul este mai bun;

Rămâne de discutat:
– nu are design-ul și autonomia lui S7 Edge (baterie de 3000 mAh);
– USB 2.0 face transferul de fișiere greoi;
– video 4K nu rulează fluent;
– este totuși un terminal scump;

Galaxy S7 – păreri

Am testat de-a lungul anilor toată seria Galaxy S și o grămadă de modele adiacente, precum seria Alpha. Nu pot să spun că sunt un mega-fan Samsung, dar când a venit momentul să-mi iau smartphone, am ales acest brand, poate tocmai pentru că le cunosc produsele. Nu am găsit un model dezamăgitor, cum spun sau scriu unii, n-am avut modele cu probleme mari, n-am avut modele care să nu se vândă în secunda doi în care am anunțat că sunt de vânzare. Totuși, de anul trecut am început să observ că versiunile Edge sunt preferabile, probabil Samsung face în continuare versiunea clasică pentru cei care nu acceptă noul sau sunt fani, dar vor varianta mai ieftină. Deși diferența de 100 de euro este chiar mică dacă te uiți la detalii.

Eu dacă aș fi pus să aleg dintre cele două, aș alege fie S7 Edge, fie un alt model, nu S7. De-asta și spun că nu pot să-l recomand. Mai degrabă altceva. Dacă ai banii ăștia, ia varianta Edge. Pentru ecran, pentru bateria mai mare, pentru aspect. Da, Galaxy S7 arată și el ok, au făcut curbura pe spate, ca să ai aceeași senzație, ca la Edge, dar frontal arată ca un telefon clasic. Probabil că unii utilizatori nu suportă marginile, alții preferă formatul mai compact, eu nu. Am avut de făcut aceeași alegere, dar pentru S7 Edge este foarte scump, am ales Note. Mi se pare o variantă echitabilă. Însă sunt convins că există fani și pentru S7.

Modelul S7 normal nu doar că este mai compact, dar are un ecran mai mic, de 5.1 inch comparat cu 5.5 la modelul Edge. De asemenea, bateria lui este de 3.000 mAh, comparat cu 3.600 la modelul Edge. Autonomia este cam 10 ore pentru heavy-user, probabil un utilizator obișnuit poate rezista circa 14-16 ore, ajunge seara acasă după servici. Sau mai bine zis, depinde de servici…

Versiunea cu Exynos a reușit de data asta să scoată mai multe puncte în Antutu comparat cu S7 Edge pe care l-am testat eu, cam 130.000 de puncte, comparat cu 115.000 pentru Edge. Dar în celelalte teste de performanță se văd diferențele. Nu știu de unde apar aceste scoruri, este clar că unii obțin alte scoruri în teste, poate depinde de device, de modul de utilizare (scoate un scor când e desigilat, apoi altul după o perioadă de utilizare).

Mi se pare foarte tare faptul că au revenit la soluția anti-apă, acum cu o versiune mai bună decât la Galaxy S5. Atunci era încă necesară un capac de cauciuc peste mufa de încărcare, iar el se rupea și oamenii aveau probleme, plus notificarea imposibil de oprit să închizi acel capac. Acum au o tehnologie mai bună, am băgat telefoanele sub apă, am făcut poze și filme sub apă, fără probleme. Atenție mare însă, nu este un telefon subacvatic, ci rezistent la apă, poate fi băgat în apă, pînă la 1.5 metri, maxim 30 de minute. Dacă ai depășit adâncimea și e în piscină la 2 metri, poți avea ghinion. Dacă nu e ușor de găsit și stă sub apă mai mult de 30 de minute, ghinion. Se strică și există senzori care vor transmite informația la service.

De asemenea, fiind protejat, trebuie spus că rezistă mai bine la praf, știm ce probleme generează praful pentru multe dispozitive electronice. Protecția înseamnă și o răcire mai eficientă pentru procesor, deci o experiență bună. Cam toate modelele de top din 2016 au scăpat de problema încingerii, ceea ce este un lucru bun.

La acest model nu am testat și Gear VR, iar dacă vreți să citiți despre experimentele sub apă, ele sunt la testul S7 Edge.

Ecran și camera foto

Ca și S7 Edge, ecranul Super AMOLED este foarte bun. De fapt, Samsung a reușit să creeze un adevărat trend, astfel încât chiar și rivalii se gândesc să cumpere ecrane de acest gen. Este un display de 5.1 inch cu rezoluție 2K, respectiv 2560×1440 pixeli, cu 577 ppi, se vede impecabil, chiar dacă păstrează trendul de a face albastrul, verdele și portocaliul mai intense decât ar fi normal. Unora le place și se pare că trendul continuă.

Camerele foto sunt foarte bune, am făcut o galerie demo pentru voi, dacă vrea cineva să vadă pozele la mărimea lor 100%, mi le poate cere.

Performanțe hardware Samsung S7

Cum spuneam, este printre cele mai performante telefoane din 2016, S7 simplu a obținut mai multe puncte decât Edge în testele mele. În clasamentul general Antutu văd că sunt și alte modele, dar văd de asemenea că ele apar uneori și apoi dispar și nu e clar dacă sunt scorurile corecte sau nu. Eu cred că inginerii Samsung, LG, HTC sau Xiaomi petrec timp făcând root telefonului și rulând testele în diferite condiții astfle încât să iasă cel mai mare scor posibil, ca să se laude cu el ulterior.

Performanța Galaxy S7 nu este deloc una mică, dar nu îl văd ca fiind în topul preferințelor heavy-users, ci este undeva în top, printre primele 10. Puteți vedea mai jos rezultate de la teste.

Accesorii pentru S7

Un telefon care costă 3.200-3.300 lei merită toată protecția din lume. L-au făcut și lucios, deși ecranul e protejat cu Gorilla Glass 4, pe spate este posibil să se zgârie. Eu vă recomand husele de la MobileDirect.ro, prefer versiunea smart, flipcover, care protejează foarte bine. Există și o serie de accesorii fashion, precum Stil, dar există și unele aproape invizibile, dar este bine să le ai.

Concluzii finale

Samsung Galaxy S7 este un telefon bun, probabil acesta ar fi fost vârful de gamă dacă nu ar fi inventat ecranul Edge. Eu întotdeauna am preferat la un dispozitiv ecranul mare și design-ul special, deci S7 Edge este preferatul meu petru 2016. Nu mi se pare că S7 este pe locul doi, bateria mai mică îl trage înapoi. Dar este un dispozitiv mai accesibil decât Edge și atunci probabil va fi preferatul unora. Ca hardware și software nu prea ai ce să-i reproșezi, ca nivel de preț este un pic scump.

Galerie foto