Am pus mâna și pe Samsung Galaxy S8 la scurt timp după ce am testat Galaxy S8 Plus. Pentru a doua oară în ultimii ani, apreciez modelul compact mai mult decât varianta mare. Până acum de fiecare dată lăudam modelul mai mare, care avea atuul ecranului mare. Acum mi se pare mai comod de utilizat și mai plăcut modelul compact, cu un ecran suficient de mare.

Samsung galaxy s8 review (3)
Samsung galaxy S8 review

Pro și contra Galaxy S8

Mi-a plăcut foarte mult:
– formatul compact ușor de ținut în mână;
– puterea hardware;
– ecran foarte bun;
– cameră foto genială;
– autonomie decentă;
– mai ieftin decât modelul mare;

Rămâne de discutat:
– prețul nu este mic deloc, acum e 3.599,99 la eMag sau îl puteți lua la ofertă de la Telekom România.
– unii vor prefera sigur ecranul mai mare și bateria mare de la S8+;

Câteva impresii personale

Mi s-a întâmplat chestia asta și cu iPhone, anul trecut așteptam cu mare interes iPhone 7 Plus, de fiecare dată mi-a plăcut mai mult versiunea mai mare și avea și cameră foto specială, credeam că e telefonul perfect pentru mine. Totuși, când am văzut unul lângă altul modelul compact și marele iPhone 7 Plus, am rămas la varianta compactă. Cel mare pare masiv, greoi, aiurea de ținut în mână. Cei de la Samsung fac treabă bună cu Galaxy S8 Plus, adică el este destul de ușor, destul de comod de ținut în mână. Dar de exemplu, degetul arătător nu ajunge pe senzorul de amprentă. Chestie care la S8 mic nu se întâmplă, el este făcut perfect pentru palmă, stau degetele ok pe el. E drept, ecranul este mai mic și se simte acest lucru, iar bateria de 3000 mAh este consumată intens de procesorul puternic și ecranul destul de măricel și el. Văzute față în față, aș alege varianta compactă, exact cum am zis în clip.

Pe lângă faptul că stă perfect în mână, telefonul compact are toate detaliile tehnice avansate ale lui S8+. Ecranul este la fel de bun, procesorul la fel de puternic, are la fel de mult RAM sau stocare internă, aceeași cameră foto super. Și este mai ieftin cu 100 de euro.

Aș comenta iar despre dimensiuni. Galaxy S8 are un ecran prezentat ca fiind de 5.8 inch. Nu știu cum au măsurat, probabil pe diagonală măsurând curbura ecranului, altă explicație nu am. Telefonul are dimensiuni compacte, este cât unul de 5 inch, maxim 5.2. Da, are margini subțiri, iar ecranul este mai mare decât la modelele vechi, dar nu se compară cu un telefon clasic de 5.8 inch nici pe departe. La fel și cel mare, deși se spune că are 6.2 inch nu se compară cu un telefon de 6 inch, este cu mult mai mic. Mai mic decât unul normal de 5.5 inch.

Design și construcție

Deși îmi plac mult terminalele metalice, cu acel feeling de aluminiu polishat, trebuie să recunosc că Samsung Galaxy S8 arată excepțional în mână, este genul de gadget realizat impecabil cu atenție la detalii. Sticla nu alunecă aproate deloc, marginile nu sunt ascuțite, totul este gândit pentru confort. Totuși, sticla de pe spate păstrează amprentele și se văd destul de urât fiind o suprafață lucioasă. Când pui degetul pe senzorul de amprentă mai mult ca sigur atingi lentila de la camera foto, dacă nu o vei șterge urmele vor ajunge să se vadă în poze, în timp. Din ce am văzut pe Youtube, punctul cel mai sensibil în constituie tocmai sticla curbată de pe margini, dacă va cădea pe jos, acolo se sparge. De aceea vă recomand și husele de protecție de la final. Camera foto și senzorul nu au margini ieșite în afară, ceea ce mi se pare foarte bine.

Performanțele Galaxy S8

Am făcut mai multe teste la review-ul Galaxy S8+, dar același procesor, GPU, RAM și stocare, dau sigur aceleași rezultate. Am pus aici câteva dovezi. Prima oară când am rulat Antutu era în Power Saving și cu bateria relativ descărcată, de aceea a ieșit un scor mai mic. Dar ulterior a scos la fel de mult ca și S8+.

Autonomia bateriei

Am repetat testele de baterie și aici trebuie să recunosc că este milimetric sub Galaxy S8. Adică testul rulat cu setările la maxim și luminozitate la maxim s-a oprit la 6 ore și 34 de minute, față de 6 ore și 27 de minute de la S8+ și speram un rezultat mai bun dacă scad rezoluția. Dar cu Power Saving și luminozitatea redusă, Galaxy S8 a rezistat doar 11 ore și 47 de minute comparat cu 13 ore și 7 minute pentru S8+. Nu am avut ocazia să repet aceste teste, ele depind de mulți factori, poate că una din baterii era mai încărcată și alta raporta greșit, poate că un telefon avea și o altă aplicație activă, dar în mare tind să cred că S8+ cu luminozitate redusă și Power Saving ține mai mult. Mai sunt și opțiunile astea noi, de tipul Performance Mode sau Game mode, precum și aplicațiile din memoria cache.

Camera foto

Nu am mai trecut prin toate testele foto, este fix aceeași cameră foto ca la Galaxy S8+.

Asistentul Bixby

Cum spuneam și dincolo, asistentul vocal Bixby este dezactivat, iar deocamdată clienții Samsung vor putea testa doar câteva din funcțiile care nu necesită voce. Am observat că apar niște sugestii și recomandări, apoi mi-am dat seama că și ele fac parte din funcțiile smart ale asistentului. Cred că este potrivit pentru corporatiști, de exemplu amintește ca la ora X vorbesc de obicei la telefon cu Y sau că am un apel ratat la care nu am sunat înapoi (vorbisem pe Messenger). Sunt aplicații sugerate, cele mai vizitate site-uri și o serie de știri pe baza celor pe care le-am accesat eu. Din păcate cred că funcția principală era să folosești asistentul ca pe Siri sau Google Assistant, dar nu este disponibil.

Huse și carcase Galaxy S8

Dacă tot dai 3.500 de lei pe un telefon, eu zic că este cazul să îl protejezi. Este subțirel și ușor și unii au tendința să îl scape din mână. Eu v-am spus, chiar nu este alunecos precum alte modele mai vechi ale producătorului, dar nu oferă nici cel mai sigur grip. O husă transparentă este suficient de bună să salvați telefonul de zgârietui. O husă flip precum cele de la Mobile Direct vă pot scăpa de multe necazuri. Astfel, anul viitor când vă luați telefon nou și îl vindeți pe ăsta o să puteți cere mai mulți bani dacă este impecabil.

Concluzii

Samsung Galaxy S8 oferă aceeași performanță ca S8+ într-un body mai compact, mai plăcut de ținut în mână, dar fără să fie deloc mic. Este un telefon mare, chiar dacă 5.8 inch nu reprezintă mărimea sa reală. Este aproape cât un telefon normal de 5.2 inch. De asmenea este mai ieftin decât modelul de top de la Samsung, cu aproape 100 de euro. Eu recomand cu căldură S8, acum e 3.599,99 la eMag sau îl puteți lua la ofertă de la Telekom România.

Galerie foto