Sunt la a doua generație de televizoare Smart TV de la Samsung pe care o testez. Primul a fost UE46D7000, testat în iunie 2011. De asemenea, am avut oportunitatea să testez două generații Smart TV de la LG și una de la Philips. Televizoarele Sony și Panasonic, Toshiba sau Sharp le-am văzut doar la evenimentele oficiale. Ținând cont de asta, pot să vă spun că Samsung UE55ES7000 este unul din cele mai bune și în același timp unul dintre cele mai arătoase televizoare inteligente de ultimă generație. Are și un preț pe măsură.

 

Samsung Smart TV UE55ES7000
Samsung Smart TV UE55ES7000

Samsung Smart TV 55″

Samsung Smart TV UE55ES7000 este un televizor LED, ecranul având diagonala de 55 de inchi, Full HD și 3D. Rama este subțire și de altfel tot ecranul este foarte subțire și arată foarte bine în living. Cred că dimensiunea este perfectă, am avut și o plasmă de 60 de inchi la teste și era deja foarte mare, plus că era foarte grea. LED-ul de 55 de inchi este relativ ok de mutat prin casă și de către o singură persoană.

Tehnologia Smart TV s-a îmbunătățit, timpul de reacție este mai bun, serviciile merg mai bine, se conectează la WiFi, se conectează ușor cu un smartphone (Galaxy S3 în cazul meu) și este foarte ușor de folosit pe post de telecomandă. Telecomanda din pachet este tot clasică și nu are în continuare Qwerty pentru scris, ca să introduci datele pierzi trei sferturi de oră. Nu are nici ceva gen mouse care ar fi mult mai nimerit.

Pe de altă parte, noua generație are două atuuri majore, foarte importante. Tehnologia de control prin gesturi și cea de comenzi vocale (în engleză). Controlul prin gesturi este relativ ok, iar cu vocea mai este de lucru, dar sunt absolut convins că vom avea pe viitor produse mai avansate tehnologic. Am jucat Angry Birds cu mișcări și am făcut fitness 🙂 (da, mai fac și sport).

Aplicațiile sunt încă slabe. Am testat Facebook și Twitter, dar sunt ceva probleme. Odată că trebuie să-ți bagi datele într-un cont separat, apoi log-in-ul se face automat. Aplicațiile arată extrem de rustic și nu se actualizează prea rapid, îmi pare rău că nu mi-au ieșit pozele cu ele. Recunosc, n-am avut nici foarte mare răbdare, nici extraordinar de mult timp. Browserul rămâne lent, dar poți face aproape orice vrei cu el.

Video on Demand este cea mai tare invenție în materie de divertisment. O spun și o să o repet la nesfârșit, este genul de acces la filme, emisiuni TV, sport, desene animate, documentare care va cuceri industria în câțiva ani. Nu te mai uiți la ce dau ei, ci îți alegi tu ce vezi, la ce oră vrei, pui câte pauze vrei… Deși nu am cine știe ce conexiune la net totul a mers perfect și s-a văzut foarte bine. Sunt fan Seenow, folosesc DolceTV și nu am găsit nimic interesant de văzut pe Voyo :P.

 

Angry Birds Smart TV - level cleared
Angry Birds Smart TV – level cleared

De vreo 5-6 ori a trebuit să fac update-uri. Aplicația cutare nu mergea decât după actualizare, nu te lasă deloc să o folosești în versiunea veche și să actualizez altădată. Angry Birds a avut nevoie de update de firmware și apoi update de Angry Birds și apoi iar a instalat ceva… Frustrant. Probabil de-aia unii producători au decis să aleagă Google TV sau alte soluții care să îi scutească pe producători de efortul inutil de a se ocupa și de software, aplicații, actualizări. Magazinul de aplicații Samsung este ok, dar nu găsești nimic folosit căutarea, așa că trebuie să iei aplicațiile la rând în speranța că găsești ceea ce cauți. Totuși, Angry Birds am găsit repede.

Camera Web integrată îți permite să folosești aplicații pentru chat cu video, vine cu Skype, Google Talk, Samsung ChatOn și altele deja instalate. Tot prin cameră se fac și comenzile prin gesturi. Poți să-ți faci televizorul oglindă, să te machiezi în timp ce urmărești filmul favorit sau aplicația de Facebook. Ca de obicei la Samsung, sunetul a fost foarte bun, nu simt deloc nevoia unui Home Theater.

Pro și contra Samsung UE55ES7000

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul general al televizorului, rama subțire și calitatea imaginii;
– controlul prin gesturi și din aplicația smartphone;
– video on demand și jocurile dezvoltate pentru Smart TV;

Nu mi-a plăcut:
prețul de 10.999,99 lei;
– aplicațiile Facebook sau Twitter și modul de conectare;
– browserul greoi, introducerea de date din telecomandă;
– soft-ul are nevoie de actualizări pe care nu le poți amâna;

Samsung Smart TV update
Samsung Smart TV update

Alte funcții „smart”

AllShare mi se pare cea mai mișto funcție, practic poți rula conținut de pe smartphone, de pe tablete, dar și de pe alte gadgeturi. Mi-a plăcut indeea comenzilor vocale. Intri în cameră și zici: „TV on” și pornește. Sau îi zici să se închidă, schimbi ușor volumul… înțelegeți voi. Măcar nu mai faci un drum sau nu mai cauți telecomanda pe întuneric să zicem.

Nu are foarte mult spațiu de stocare pentru aplicații sau pentru filme și asta e o problemă pentru un Smart TV. Dar puteți folosi un hard-disc extern, USB stick sau chestii similare.

Concluzii

Samsung UE55ES7000 Smart TV este un super-televizor pentru cei care au bani de astfel de achiziții. Sincer, dacă ai bani să-ți iei un televizor șmecher, sunt prea puține alternative care să aibă ceva în plus față de UE55ES7000. Există, dar sunt foarte puține. Dacă îți dorești doar un televizor de mari dimensiuni, găsești sigur modele mai ieftine. Funcțiile Smart TV le poți replica conectând un smartphone, o tabletă sau un laptop obișnuit. Sau poți cumpăra un proiector care să îți dea o imagine de diagonală mai mare. Dar dacă vrei toate aceste funcții avansate într-un singur televizor, care să și arate foarte bine, Samsung Samsung UE55ES7000 Smart TV este o alegere foarte bună.