Îmi pare rău că tocmai în toiul lansărilor Micro Four Thirds şi a soluţiilor concurente cu formatul profesionist, eu trebuie să laud tocmai un aparat foto DSLR. Dar nu am ce să fac, dacă un antitalent ca mine a reuşit să facă poze de o asemenea calitate, înseamnă că Alpha 450 este chiar peste medie. Şi nu vă mai gândiţi că un DSLR este greu de setat şi de utilizat, povestea este veche. Camera foto este extrem de intuitivă şi uşor de utilizat şi în afara unor aberaţii, în special la luminozitate foarte mare şi care puteau fi corectate foarte uşor, Alpha 450 s-a comportat exemplar. Spun că este doar aproape de perfecţiune pentru că este unul dintre aparatele care nu filmează deloc. Păcat, dacă tot are meniuri pentru amatori, creatorii săi ar fi trebuit să ştie că amatorii vor să şi filmeze. Iar din câte am auzit recent, profesioniştii filmează deja pe camere DSLR, inclusiv la Hollywood. Am să revin pe tema asta. Dar ca aparat foto, Alpha 450 este chiar perfect.


În primul rând, dincolo de aranjarea clasică, Alpha 450 are opţiuni precum Auto, Macro, Sport, Portret, peisaj, dar şi Autofocus şi toate opţiunile necesare unui aparat consumer (prosumer). Dincolo de asta, are setări manuale complete, se pot face reglaje în timp real, iar vizorul îţi dp posibilităţi de compoziţie excelente. Mi-a plăcut enorm faptul că am făcut sute de poze de dimineaţă până seara şi nu m-a lăsat bateria, ba chiar avea trei linii seara. M-am bucurat că a scos impecabil orice poză făcută în sală pe întuneric, noaptea în oraş, din autocar în mişcare. Fără cadre ratate. Atât peisajele cât şi portretele se văr impecabil de clar. Poţi face zoom în poză destul de mult şi rămâne clară.

Sony Alpha 450 DSLR

La început mi se părea aiurea să apară acest ecran în locul unui preview al imaginii, dar după două zile de utilizare m-am reobişnuit cu vizorul şi am început deja să învăţ câteva setări manuale care ajută la realizarea de imagini mai clare. Chiar şi simplul fapt că ai zoom-ul manual mi se pare acum genial faţă de camera digitală compactă. Sincer, trecerea la DSLR este doar o chestie de buget, nu mai este nicio bătaie de cap şi în câteva zile te obişnuieşti cu aşa ceva. Să nu uit, este de asemenea genial faptul că Sony a adăugat pe lângă propriul card Memory Stick şi slot de carduri SD, SDHC. Bravo!

Sony Alpha 450 DSLR

Am avut obiectivul standard 18-55mm, dar pentru mine a fost suficient. De altfel nici nu cred că ai nevoi extraordinare ca fotograf pasionat, nu angajat ca profesionist. Cred că maximum ar fi un obiectiv luminos pentru anumite situaţii din interior şi un teleobiectiv pentru călătoriile în natură, vacanţe, etc. De asemenea, nu am reuşit să umplu un card de 4GB în trei zile de fotografiat. Sigur, sunt unii care ar face-o repede, dar nu e cazul meu. Desigur, la toate aceste aspecte pozitive (baterie, spaţiu de stocare) a contribuit şi faptul că nu filmează absolut deloc.

Vă arat şi un peisaj oarecare din Amsterdam, cu barca pe Amstel, poza a ieşit perfect, deşi este făcută din mers.

Sony Alpha 450 DSLR
Sony Alpha 450 DSLR

Dacă observaţi anumite neclarităţi sunt strict date de geamul vaporaşului, care era neşters din 1880, anul în care probabil a navigat prima oară această barcă cu aburi. Mai am de adăugat o notă despre altă diferenţă clară dintre DSLR şi digtala compactă sau Micro 4:3. Am testat o mulţime de astfel de camere şi nu poţi face o încadrare corectă a obiectivlui aflat relativ aproape. Nici cu EL-P1, nici cu G1, nici cu S8000 sau cu Z712. Dar cu Alpha 450 pui camera la ochi şi ţac – ai prins exact ce vrei. Sunt convins că după câteva teste şi cu obiectivele diferite, aş învăţa să mă joc şi cu ele şi aş face poze mai bune.

Să vă spun de asemenea şi punctele slabe ale camerei Sony Alpha 450 (sau ce anume nu mi-a plăcut):

– nu filmează – da, trebuie să repet pentru cei care nu parcurg tot textul, nu filmează deloc.

– rămâne o cameră masivă, grea, destul de dificil de ţinut într-o mână mai mult timp.

– ecranul nu este rabatabil, deci nu poţi fi tocmai creativ, dacă ţii camera sus nu vezi nimic la preview.

– preţul este mare – 2.250 pentru body, 2.500 pentru body plus 18-55mm, mai mult dacă iei şi alte obiective.