Am avut ocazia să testez camera foto Sony Alpha 6000 (a.k.a A6000 sau α6000), unul dintre cele mai compacte aparate mirrorless dintre cele pe care le-am testat pînă acum. Mi-a plăcut, întotdeauna am admirat calitatea imaginilor realizate cu aparate Sony sau cu aparate foto care au senzor Sony. Obiectivul de kit a fost exact la fel ca alte obiective de kit, limitat. Sunt convins că un obietiv luminos transformă „jucăria” în cel mai portabil aparat foto serios care există la ora actuală.

Sony a6000
Sony a6000

Pro și contra A6000

Mi-a plăcut foarte mult:

– realizarea aparatului, finisajele, faptul că este foarte compact;
– calitatea imaginilor realizate, chiar și cu obiectiv de kit;
– ideea de mirrorless compact, aproape de buzunar, dar cu obiective dedicate;
– autonomia destul de mare + încărcare pe microUSB;

Rămâne de discutat:

ads

– prețul rămâne măricel, circa 3.000 de lei la ofertă – dar este accesibil comparat cu alternativele;
– trebuie să cheltui suplimentar pentru obiective;

Experiența de utilizare

Am avut ocazia să testez de-a lungul timpului multe camere foto, atât compacte, cât și mirrorless și DSLR-uri. Sunt puține aparate care pot realiza fotografii excelente așa cum vin în cutie. Deși sunt destule care fac poze bune, pe un ecran foarte bun vezi imediat diferențele dintre o fotografie clară cu culori normale și una care iese în ceață sau care iese cu culorile arse. După părerea mea Sony A6000 este una dintre puținele camere cu care am reușit să fac fotografii excelente cu obiectiv de kit și cu setările normale ale camerei. Fără artificii, fără editări ulterioare. Cred că este un aparat excelent și că poate fi folosit inclusiv de către profesioniști, cu un obiectiv mai bun. Pentru pasionați este o cameră suficient de bună și cred că este cea mai potrivită pentru călătorie, fiind foarte compactă și ușoară.

Sony A6000 are mici probleme de adaptare la lumină slabă, de exemplu la unele conferințe de presă unde sala era slab luminată au ieșit fotografiile întunecate. Blițul integrat, pe lângă faptul că este foarte sensibil ca și construcție, nu este cel mai recomandat pentru fotografii bune. Mai bine vă jucați cu setările manuale.

Camera continuă seria foarte bună Nex, mai precis Nex-6, prin care Sony a început să realizeze aparate compacte, dar cu funcții și caracteristici tot mai avansate. Sony Alpha 6000 aduce un autofocus mai bun, care rezolvă multe probleme și permite practic realizarea de fotografii mai bune. Este un sistem hibrid bazat pe 179 de puncte de detecție de fază, probabil cel mai complex sistem disponibil pe un mirrorless. De asemenea, procesorul este nou, BionZ X, care permite realizarea de 11 cadre pe secundă și poți menține focusul pe un obiect în mișcare…

Mi-a plăcut faptul că nu au renunșat la Viewfinder, care este esențial pentru realizarea de cadre frumoase, iar unii producători de aparate mirrorless compacte renunță la el pentru că „se văd imaginile pe ecran”. Nu pentru că ar ocupa loc, dar unii cred că publicul vrea să facă poze bazându-se pe ecran, ceea ce în cazul mirrorless este o greșeală. Camera nu are touchscreen, ceea ce este un lucru bun pe de-o parte, pentru că nu faci cadre aiurea atingând din greșeală ecranul. Dar pe de altă parte era mai simplu să faci focus pe anumite zone folosind touchscreen-ul. Depinde de situație, acum m-a învățat să lucrez și cu și fără touchscreen fără probleme.

Interfața de utilizare este destul de simplă și ușor de înțeles, dacă ai mai avut o cameră foto și cunoști termenii în general te vei descurca foarte bine. De asemenea, trebuie spus că are tehnologie WiFi și un sistem rapid de transfer al pozelor pe smartphone sau tabletă.

Senzorul este de 24,7 megapixeli, știm cu toții acum că megapixelii nu contează, dar dacă vrei să fotografiezi o panoramă și să vezi detaliile, cu Alpha 6000 poți face asta liniștit. Obiectivul de kit este 16-50mm, care îți dă și un mic zoom optic de 3X, util uneori.

Bateria este realizată tot de Sony, NP-FW50, are 1020 mAh și rezistă mult și bine. Deși în prezentările oficiale sunt trecute 360 de cadre, am făcut mai multe și nici vorbă să se descarce. Am citit și pe alte site-uri și se fac lejer peste 500 de cadre. De asemenea are un stand-by foarte bun și uneori am lăsat camera o săptămână în rucsac și apoi avea destulă baterie cât să-mi fac treaba.

Exemple de fotografii

Rețineți că sunt deja editate, micșorate. Dar vă puteți face o idee privind calitatea imaginilor. Și sunt realizate din mână, fără trepied sau alte metode de stabilizare suplimentară.

Concluzii

Sony Alpha 6000 este una dintre cele mai bine dotate camere foto mirrorless compacte și are și un preț destul de ok, comparat cu alte aparate din zona asta. Dacă vi se pare camera foto potrivită pentru voi să știți că nu veți regreta, nu dimensiunile unui aparat dau calitatea imaginii, iar DSLR-ul este o tehnologie care a fost deja depășită. Puteți lua un DSLR entry level la banii ăștia, dar pe lângă volum și greutate veți avea și alte problemele pe cap (focus lent, declanșare întârziată, procesor slab). Recomand cu tărie camerele foto mirorrless, iar Sony Alpha 6000 a fost una din cele mai bune modele testate de mine în ultima perioadă.

Galerie foto