După ce m-am jucat cu Olympus E-LP1, cu Panasonic G1 și G2, cu Samsung NX10, a ajuns la teste și Sony NEX-3, camera foto “DSLR mirrorless” sau mai corect spus o cameră foto compactă cu obiective tip DSLR, cu senzorul plasat direct în fața lentilei și obiective inter-schimbabile. Dar Sony NEX-3 este de departe unul din cele mai bune aparate foto cu care m-am jucat în ultima perioadă. Face poze foarte bune, fără să fiu eu un expert în tehnică. Câteva le puteți vedea pe blog aici sau aici.

Sony Nex 6 0006

Sony NEX-3 – detalii

Pot să spun că Sony NEX-3 mi s-a potrivit foarte bine în mână, modurile de lucru sunt ok și setările manuale ușor de făcut. Design-ul camerei îmi place, ecranul se mișcă ca să vezi în pozițiile dificile – deasupra capului sau ținut jos. Calitatea imaginilor este peste așteptări și obiectivul de bază mi s-a părut că se descurcă foarte bine. Asta sigur, prin comparație cu ceea ce am testat eu.

Este un aparat scump, Sony NEX-3 costă 2.249 lei la eMAG. Dar dacă vreți să iasă bine pozele, să iasă filme 720p excelente, fără tremurul mâinilor, aveți nevoie de o soluție de acest gen. Cei cu bani vor putea cumpăra obiective diferite pentru NEX. Sau vor putea trece la Sony NEX-5, care filmează Full HD 1080p. Senzorul este de 14 megapixelui, Exmor APS HD CMOS, cu procesorul de imagine nou BionZ. Display-ul LCD are diagonala de 3 inchi.

Lentilele nu folosesc sistemul de prindere obișnuit pentru gama Alpha, fiind produs nou, are un sistem de prindere nou, E-mount. Există adaptoare care permit utilizarea altor obiective. Sistemul include stabilizare optică.

Ce lipsește?

Personal, mă nemulțumește lipsa vizorului, fie el și electronic. M-am obișnuit cu aparatul la ochi, îmi place mai mult așa.

Ecranul nu este touchscreen și nici nu se mișcă lateral. Două funcții pe care le consideram de fițe, dar nu este așa. În multe situații am folosit atât mișcarea laterală a ecranului cât și touchscreen-ul de la G2 pentru divese chestii. Camera Panasonic face focus cu un click pe ecran, în zona în care vrei tu.

Obiectivul – un avantaj pentru calitatea imaginii – te împiedică să transporți aparatul în buzunar sau geantă.

Concluzii

Camera este excelentă, eu o prefer unui DSLR clasic entry level, de altfel cred că aș lucra cu un DSLR dacă l-ar transporta cineva în locul meu și m-aș trezi cu el în brațe în locația unde trebuie făcute fotografiile. Sau dacă ar fi într-un studio. Altfel, adio!

Este mult peste camera foto digitală compactă. Mult.

Prețul este destul de piperat, dar pune în balanță calitatea imaginilor. Sunt convins că este peste concurență.